自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 nsychristy 的帖子

5係呀. 你寧願一個貪婪同HEA 住做的人做特首? 咁樣叫民主嗎? 这只是利用民主。真的不要為反689而亂了自己原則, 抑或原則是随針對對象而可任意改变?
我住種花家

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+IceCream12+於+14-09-30+發表

原帖由 Pulmma 於 14-09-30 發表
唔。。。。 我相信你真係仲未接受到香港已經係中國既一個城市, 所以至講得出這番話。

屎唔屎都好啦。 20 ...
睇黎你到現在都唔明個意義係邊,希望有一日有一個真正知識份子解釋比你聽
(爭取普選只係一個開始)

珍珠宮

引用:回覆 nsychristy 的帖子5係呀. 你寧願一個

原帖由 sheenaho 於 14-09-30 發表

5係呀. 你寧願一個貪婪同HEA 住做的人做特首? 咁樣叫民主嗎? 这只是利用民主。真 ...
如果你無得揀,貪曾係好過689
事實都係無得揀,一般人有原則都無用,邊個好 d 都無分別

大宅

引用:我本來係政治中立, 你地要爭取無問題, 可以

原帖由 snowshine123 於 14-09-29 發表
我本來係政治中立, 你地要爭取無問題, 可以去維園靜坐, 或者申請合法遊行集會, 而唔係好似依家咁攪亂香港影 ...
樓主,講得好

男爵府

回覆:我想問咩係真普選同民主自由

要示威要表達訴求,唔代表可以霸住條馬路,阻止其他人既生活囉

男爵府

用民主方法選一個明知係貪官又5做嘢的人? 為咗你口中的民主而要做D" 咁偉大"GE 嘢? 我呢D小市民真係明白5到其中深奥的道理!
我住種花家

珍珠宮

引用:回覆 nsychristy 的帖子用民主方法選一個明

用民主方法選一個明知係貪官又5做嘢的人? 為咗你口中的民主而要做D" 咁偉大"GE 嘢 ...
前文後理係咩?咩用民主方法選貪官?所謂有得揀我情願要貪曾都唔要689 只係一種情感渲泄,因為事實係呢兩條友在為與否與民主無關,而且從來無二者擇其一既實況,何來有半點可能同民主選貪官扯上關係?

珍珠宮

引用:回覆 nsychristy 的帖子用民主方法選一個明

用民主方法選一個明知係貪官又5做嘢的人? 為咗你口中的民主而要做D" 咁偉大"GE 嘢 ...
你唔明我已經解釋左,民主係遙不可及,社運只能爭取保住自由同人權不失,做左無野爭取到,唔做遲早揸都無,講到咁白唔明唔緊要架,有一日你明既時候已經好大劑,我情願你唔明

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+14-9-29+19:01+「最

原帖由 Meryl 於 14-09-30 發表
希望你搞清左,議員唔係打緊政府工,出糧俾佢地既係納稅人!佢既工作係代表選佢地出來的人去監察政府工作,因此 ...
Let me think..... 交稅D錢,要點先去到D議員到呢! 我係交俾政府庫房,再撥款去立法會出糧俾佢地!你交稅D錢直接出糧俾佢地嗎?

snowshine123    發表於 14-9-30 12:14

大宅

baby_chu 發表於 14-9-30 11:59
Let me think..... 交稅D錢,要點先去到D議員到呢! 我係交俾政府庫房,再撥款去立法會出糧俾佢地 ...
但那樣仍然係屬於香港市民的錢!!!
正如政府有咩大支出一樣要市民認可,就正因為那是屬於香港市民的錢! 政府只是代管理。

即如你比錢基金經紀投資,那筆錢仍然是屬於你的。

禁止訪問

大宅

snowshine123 發表於 14-9-30 13:19
唔同的, 交稅係市民義務之一, 你交咗唔可以拎返的, 唔同基金, 你可以要求拎返啲錢, 基金代理唔可以唔比返你 ...
拎唔返,只係因為錢係用左係市民之上,我地用左D服務(例如議員對政府的監察,就要出糧俾議員),並唔係D錢係政府既。

仲有,再次說晴,議員的工作是監察政府,有不滿意不是應該辭職,而係應該俾壓力政府,同埋代表選民表達素求,政府不理會,就更加要堅持,辭職只是放棄,而不是決心!

禁止訪問

大宅

snowshine123 發表於 14-9-30 14:27
咁佢地又迫唔迫到呀? 迫唔到係咪應該引咎辭職先呀? 最後咪又係叫啲示威者一人仕幫手, 咁佢地好唔好意思收人 ...
迫唔到唔係純粹因為泛民無能,係議會內太多唔係有市民選出的功能組別議員做保皇黨,咩都通過,咁又點迫?

同埋只可以講,沒有任何抗爭可以完全做到不阻礙任合人...錯不錯,只看在什麼立場。

首頁

尾頁

跳至