論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人年初三走, 最初都驚呀仔會成日搵佢, 好彩一早同呀仔講姐姐遲 d 會去旅行, 好耐好耐先返黎探我地, 所以呀仔都無特別既反應.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我明天都會加入做一份子啦..悲喜參半.....

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

預左我公婆會辛苦 d , 但係佢最主要既工作就係照顧呀仔, 呀仔而家返全日班, 平時係屋企都唔係太多野做, 所以決定唔用佢, 情願自己辛苦 d , 留返 d 錢比呀仔用.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

因為呀仔返全日班既關係, 上午我老公返工前帶佢返學, 下午由我放工後去接放學, 如有特別事, 就會搵我屋企人幫手(我媽最近搬左住我樓下).
請個工人支出太大喇, ANDREAMLEE 講得無錯, 重要睇佢面色, 有時仲慘過自己落手落腳做.
其實只要呀仔適應到, 我地辛苦 D 又算得乜野丫, 況且照顧子女本身就係父母既責任, 只係佢未返學時, 我地又要返工, 需要有個人日頭照顧佢.

大宅

你地就好啦,我一定要請工人呀,個女得九個月,有排都未返學啦,講得岩呀,請佢返來仲要睇佢面色,無工人舒服自由好多。

男爵府

我都想呀! 今晚發下夢都得既.
我個仔得16個月, 9月會返bb班, 1:00-4:00, 家中無老人家幫手, 兩公婆仲要供梗貴樓(97年時買), 吾返工都吾得.
想起, 未有bb時, 吾駛請工人, 真係幾好, 吾駛勞氣, 吾駛成屋既野, 都有問題, 飯煲個底花晒, 熨斗又壞, 針板又一條條坑, 以前成日買靚野, 宜家買平野, 越平越好.

子爵府

畀面勳章

我同你一樣,個仔得三歲,叫佢點樣自己去返學y?四月初個細的又出世啦,真係唔可以無咗工人姐姐,有時我會好認真咁諗,可唔可以give up份工而係屋企湊仔呢?但係一想起層樓,就乜都唔使諗。
原文章由 monreve888 於 08-2-15 21:25 發表
我都想呀! 今晚發下夢都得既.
我個仔得16個月, 9月會返bb班, 1:00-4:00, 家中無老人家幫手, 兩公婆仲要供梗貴樓(97年時買), 吾返工都吾得.
想起, 未有bb時, 吾駛請工人, 真係幾好, 吾駛勞氣, 吾駛成屋既野, 都有問題 ...

禁止訪問

別墅

My maid just did not return after Christmas at home. My son is 3 yrs old and no support from others...Eventually I quit my job to stay home until I am confortable with the new maid who will be coming in March.

Although it's quite tight financially, my priority is my son whom I didn't spend too much time previously due to long working hours.

原文章由 suklaic 於 08-2-15 21:44 發表
我同你一樣,個仔得三歲,叫佢點樣自己去返學y?四月初個細的又出世啦,真係唔可以無咗工人姐姐,有時我會好認真咁諗,可唔可以give up份工而係屋企湊仔呢?但係一想起層樓,就乜都唔使諗。
...

禁止訪問

子爵府

我明晚都重生啦,雖然個仔得九個月,但真係身心健康對比起肉體上既辛苦,我決定自己頂晒不再令自己身心疲倦.炒左佢安落晒唔洗貼錢買難受.努力加油我一定得既............................

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

飯煲個底花晒, 熨斗又壞, 針板又一條條坑.....我工人又係咁呀 :cry: 真係天下工人一樣衰.

sat 佢 restday 我就最 feel free, 不過我老公就要做埋 bun 佬慘少少, 所以佢話無咩野都係繼續用喎:;pppp:

大宅

我個飯煲底又係花晒, 電熱水煲壞左兩個, 吸塵機條喉又爛左, 總之自己用時就好地地, 交比佢用時就乜都話壞/爛, 問佢次次都話唔知. 以前屋企有野爛左, 佢都會話比我地知, 做耐左之後就話都費事話, 佢自己求其搵膠紙痴返就算, 到我發現時佢就話以為我會知.

試過有一次, 我發現我床頭櫃隻豬仔個頭斷左, 佢仲特登將個頭放返上去唔同我講, 又無用野痴實, 到我郁下隻豬先知, 好彩無界損手咋, 我問佢時, 佢就話係 bb 整爛既, 唔關佢事, 我就話, 就算係 bb 整爛, 咁你都要同我講架, 唔係就咁放返上去就算, 佢竟然話: "我以為你會知, 太太咁sorry 囉."

激死我.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都有2個小朋友, 我同樣無時無刻都去諗幾時可以唔再用工人, 但要我唔番工揍仔我又做唔到喎, 我份人好易忟憎, 平時工人休息我都揍到個人好忟, 我都唔知要用工人用到幾時
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我都是時時刻刻想幾時可以不要工人,我enjoy做番家務多過有工人。除了比多一筆錢外,最重要是好似要照顧多個人好煩。
本來想唔要,但今年想生多個!一個仲ok,但兩個怕會搞掂!
我想問有冇請開工人,後來不用自已揍兩個!我終明我朋友咁有錢都不請工人,自已照顧兩個女的原因了,一個字------煩

男爵府

cleoyan,
我上一個工人同你果個咪一樣, 好粗老, 連熨斗都壞, 梗係壞喇, 吾熄就加水, 吸塵機條喉又爛, 佢就用膠紙痴返, 點知吸吾到塵先話比我地聽, 我個吸塵機仲好貴(用水果種, 成4千幾蚊), 仲要自已返工時間去寫字樓配返, 個針板用左幾個月就要換, 佢一用完就用把刀刮刮刮, 好似豬肉檔果d針板咁, 我怕食埋d木碎, 所以只好買塊白色膠針板比佢用, 吾駛咁貴咁肉赤. 仲有, 兩個廁所既抽氣機條線斷左, 只換左4個月咋, 宜家吾可以關埋. 佢做左8個月, 我家中既野無件完整, 碗又崩. 唯一可取之處就係對我個仔好好, 不過最後都話家中有事, 要返philippine, 無再返來.

宜家呢個, 做左2個月, 無之前果個咁粗老, 不過我都吾會買貴野.

另外, 我都吾知佢地屋企隔離是否開士多,或什貨店, 要什麼有什麼, 佢地好鬼鐘意突然話比你聽, 亞b無尿片(只得兩三條), 無米, 等等, 教極都吾記得. 試個, 晚上返到屋企, bunbun話我比聽無米, 咁叫佢落超市買, 好喇, 洗水煮定飯, 到煮送 (茄汁蝦), 突然又話無茄汁, 天呀, 佢地什麼人黎架, 最後叫佢stream, 想吾嘔血都吾得.

有次個friend講開bunbun, 我就話我宜家好cheap, 屋企野吾會買貴, 越平越好, 以前買national 電飯, 宜家買美的, 以前用晶亮, 宜家買勞工牌, 死未.

總之, 天光都講吾完.

你地就好喇, 脫離佢地既魔掌.

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我昨日重生啦...不過成日就吾係洗衫,掃地同洗碗LOR~不過D女第一次食完飯幫手,老公又幫手..真係開心架..D大少大小姐平日洗吾到佢地架...但今日返工遲左9個字....但我吾可以吾返工...唯有繼續想辨法安排啦...加油~~~

首頁

尾頁

跳至