論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

原文章由 ydoris 於 08-2-18 09:38 發表
我昨日重生啦...不過成日就吾係洗衫,掃地同洗碗LOR~不過D女第一次食完飯幫手,老公又幫手..真係開心架..D大少大小姐平日洗吾到佢地架...但今日返工遲左9個字....但我吾可以吾返工...唯有繼續想辨法安排啦...加油~~~ ...

多位靚太,

我都係苦主,i am so sick of those BUN and YUN, now i also
look after my child by myself. I hire part-time helper
to assist me. I admit that there are still
a lot of things needed to be done by myself.

But when i hired Bun/Yun, i had to 理多—個人(at least h
have to care about her feeling、arrange her day-off、
arrange her meal), have to 受氣、dark face、Bun/Yun常常broke things、always I DON'T KNOW....

Compare the Pros and Cons of hiring BUN/YUN, I prefer
no BUN/Yun

大家共勉之!

別墅

大家講晒我嘅心聲,我直程覺得請工人係貼錢買難受。但係我又唔想太辛苦我媽咪,我99又太縱我個仔,叫佢幫手就死得再快d。我6月又有多個出世,所以唔知幾時先脫苦海!真係好羨慕唔使再受工人氣嘅媽媽!

大宅

初時我老公好反對屋企多個人, 但工人來了, 反而佢覺得有工人好好, 我反而就由無所謂變了唔多like, 雖然佢係工人, 但好多時食呀, 去邊呀, 佢放假呀, 都要考慮佢, 好多時都要想佢嘅感受, 生了個bb後(第一個), 除了要理個bb, 重要顧及工人, 真係好q煩, 但要返工, 冇工人又唔得, 而且我想生多一個(2年後), 所以我想近幾年都要請工人,要繼續睇佢地面呢:cry: :cry: :cry: :cry:

男爵府

我1月尾送走左老賓後, 都係自己做番家務, 咁岩公司要清假及之後放產假, 呢個月我都唔需要工人, 但下月初生左之後, 頂唔順就要用住 "家助"先, 因為新工人申請中, 最快要4月先黎港.

無工人既感覺又真係幾好, 自己想做就做, 唔想做就由得間屋亂d, 有時叫老公幫下手, 就連亞仔都大個左, 幫手執玩具同做小小家務咁, 我地e+一家人都幾開心丫.

亞仔仲話無工人仲開心, 因為日日對住我, 沖涼又有daddy 一齊沖, 佢地兩仔爺感情好似好好多添喎.

我發覺如果有個幫唔到手既工人, 日日坐起度齋豆人工, 督眼督鼻, 真係寧遠自己辛苦小小做埋佢個份. 又省回工人既開支, 又唔使顧埋佢份伙食, 總之就係甩左個包袱, 理小個人.

大宅

醒目開學勳章

過多幾個月我都唔再請工人喇,因為真係頂佢唔順喇,我係今日先決定炒佢,佢乜野衰野都差唔多做哂,之前俾我見到佢好大力搖bb訓覺,跟住而家唔鬧得嘅,大姐咁,黑面,駁咀,做錯野喺我c6面前講話係我叫佢咁做喎,屋企野佢更加唔會同你整乾淨,做表面野囉,我就eq低,日日都醒佢兩野,同埋我唔洗番工喺屋企睇住佢,所以佢超憎我!!到今日,佢好串咁問我有咩食喎,因我尋晚無煮飯so咪叫佢食麵囉,佢話唔食,仲''啤''左我一眼,嘩,,我頂佢丫,,嬲到我爆,即刻同c6講,咁大家都覺得唔好再請工人黎受氣,因我而家搞緊結婚d野所以會用多佢幾個月,呢幾個月佢有排受呀!!發我脾氣丫拿!!!

別墅

I totally agree.

Haven't thought I could be a stayhome mom before.However, if this is something needs to be done, I'll do it. Although I get grouchy sometimes when disciplining my son, there is no more stress associated with the problems/trouble brought by my maid anymore (at least for the meantime). I got really fed up with all the shxxs, similar to what other bk mothers mentioned about their maids.

I enjoy the freedom of not having any maid around now and am closer to my son, which I think it's the most important of everything.

原文章由 PINKAVA 於 08-2-18 15:50 發表
我1月尾送走左老賓後, 都係自己做番家務, 咁岩公司要清假及之後放產假, 呢個月我都唔需要工人, 但下月初生左之後, 頂唔順就要用住 "家助"先, 因為新工人申請中, 最快要4月先黎港.

無工人既感覺又真係幾好, 自己想做 ...

[ 本文章最後由 huanghou 於 08-2-18 19:58 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

我有一個仔一個囡,都係三歲幾及兩歲幾,我同老公都要輪班,但我用左兩年工人之後,我就沒有再用了,而家係由我老豆幫我睇住我個兩個,講真,都幾辛苦,又要返工,返到屋企又要做,但係我又真係唔想再用返工人,因為屋企又唔係大,對口對面好辛苦,人地成日都話見到我地好辛苦,但問心,我又覺得我內心係舒服左好多的

首頁

尾頁

跳至