自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

goodday 發表於 14-9-30 14:19
樓主諗得咁簡單?比學生還天真

就是太多無知的人,所以輕易被煽動而不自知

goodday  正是這樣,可悲  發表於 14-9-30 14:32

大宅

我小朋友都喺讀中西區學校, 停課好似浪費咗2日咁, 但我絕對支持教育局的決定, 生命比知識更保貴

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 14-9-30 14:12
停課又鬧,唔停又鬧,應該點做呀?不如咁啦,唔想停課架,自行返學,想停課架就唔好返,有老師想教架就返去,罷課架 ...
TEA 姐.....琴日同我女校長開會,校長都話唔反對老師罷課,但罷課都要番學照顧D學生...

男爵府

萬一有事,咪又話仲咩唔停課

公爵府

畀面勳章

回覆:唔明點解教育局宣布延長停課

不如叫示威者佔晚9早7啦,雙贏

cherrie_q    發表於 14-9-30 14:37

侯爵府

DHA勳章

ic34 發表於 14-9-30 14:01
你講得岩...比著十幾年前做學生嘅我..都會同d同學去8下囉 (講真架)
正常, 我都會去8

珍珠宮

引用:唔明點解教育局宣布延長停課,+根本佔中對交

原帖由 BoBoCute 於 14-09-30 發表
唔明點解教育局宣布延長停課, 根本佔中對交通影響唔大, 點會返唔到學!? 至起碼中學生一定返到. 佔中的地方 ...
老師上堂教佔中,咁佢咪停課好過囉

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 14-9-30 13:53
又來黑白講

好多幼稚園/小學生坐校巴,你估度度有 mtr?
好多人都只係企係自己嗰度講野架啦~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

禁止訪問

侯爵府

中學生一定返到學啱啱開咗學一個月,中一果d有d仲好小朋友,有d父母未必放心。唔通又細分中三以上至唔使停課?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 jamieconnie 的帖子

唉,好多家長要返工架,都唔係家家有姐姐架,小朋友唔知仲有幾多日留係屋企架,如果紅日,例假都數得到搵人幫手揍小朋友呀,所以我都理解樓主唔想停課,但亂成咁,時間越耐危險越大.

<br><br>

侯爵府

開心吸收勳章

今朝同事由西灣河上東廊,係太古城已經塞死晒, 天后返灣仔都要45 MINS. 全部人迫晒地鐵, 你話D 學生點返.

伯爵府

有啲學校要上山, 唔係落咗mtr就去到

子爵府

你可以保證示威一直和平下去? 如果突發動亂,附近返學,咁多細路係有危險,唔可能一下子立即疏散所有學生

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chinatea 發表於 14-9-30 14:35
回覆 jamieconnie 的帖子

唉,好多家長要返工架,都唔係家家有姐姐架,小朋友唔知仲有幾多日留係屋企架,如果 ...
講得岩,我都係咁講,而家唔使解放軍入城都已經死得...好在我女學校唔會罷課罷教,但校長話尊重老師既個人意願,但慶幸老師無人提出,

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

中西,灣仔區好多學校要搭巴士先到,有好多仲係半山,巴士都停駛,點返學呀!
住中西,灣仔區D學生,教育局咪呼籲咗有困難可以唔返,叫咗學校酌情處理囉.

子爵府

畀面勳章

呢位家長,其實如果住呢4區既學生係可以同校方講,因安全理由唔返學架,我住CWB但3個小朋友係東區返學,打返去講D老師都明白,都話安全仲要過返學

珍珠宮

危險嘛,萬一又開戰擔心學生受傷

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我3個仔女都是湾仔區,道路封左,校車入吾到,她們甘细個,如果要行路返學我會担心!

首頁

尾頁

跳至