親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

突然confirm到機位, 下個sun (24/2)去5日北海道, 臨時臨急咩準備都無!

一家3口出發, 囡囡4歲, 我想帶佢去玩雪, 浸溫泉(風呂), 旭山動物園, 仲有shopping............

有冇人可以sugguest悠閒d嘅行程俾我參考?

好多個唔該~~!

仲有, 我囡囡有件好fit嘅羽絨, 有fleece, 有雪褲, 請問足夠嗎?

伯爵府

你會住邊間酒店呀, 我22號出發, 都未plan好行程呀... 我又係帶個女, 5歲幾

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-16 00:36 發表
你會住邊間酒店呀, 我22號出發, 都未plan好行程呀... 我又係帶個女, 5歲幾

我住keio! 咁你會住邊, 去幾多日呀?

吓~! 你仲urgent過我wor? 咁有冇大概嘅行程呀?

你預備左咩保暖衣物俾你個囡呀?
真係有d擔心我個囡唔夠暖呀!

伯爵府

eeee, 我又係住keio喎, 可能我地會相遇, 你24號晚幾點到呀.. 我22號晚就到喇. 你會去幾多日呀, 諗住行程點呀, 我都未諗到呀!!
我預備左: 1) 兩條保暖褲 (in case一條污穢左都有條spare); 2) morley羊毛底; 3) 保溫底; 4) 係chickeeduck買左件fleece ($100); 5) 係花園行檔口買左件雪褸, 係core tex面, 入面係fleece; 不過應該會帶件羽絨, 個個都係話羽絨暖d......

你呢....

別墅

原文章由 pakyu0429 於 08-2-16 00:03 發表
突然confirm到機位, 下個sun (24/2)去5日北海道, 臨時臨急咩準備都無!

一家3口出發, 囡囡4歲, 我想帶佢去玩雪, 浸溫泉(風呂), 旭山動物園, 仲有shopping............

有冇人可以sugguest悠閒d嘅行程俾我參考?

好 ...

我們在農曆年去了道東,最凍果日係-20度左右。如果你自由行去旭山動物園,可以逗留耐d,動物園在十時開門,記得11時去看企鵝巡遊,但因很多人(不知你去時多不多人),要早d去霸位,否則亞女會睇唔到。

動物園的入口在山上,入園後要向下行,可能有d"sin",不過在入口處有鞋釘套(套在鞋的)借用,用完要還。

[ 本文章最後由 hoho2000 於 08-2-17 09:51 編輯 ]
只有眼睛最真

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ_XPOGfERWLr5DwZbm7CHPp

伯爵府

2023年兔年勳章

比個網址你參考下丫, 係北海道既旅遊資訊, 中文來ga....幾好ga.....
http://www.visit-hokkaido.jp/tw/

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-17 02:29 發表
eeee, 我又係住keio喎, 可能我地會相遇, 你24號晚幾點到呀.. 我22號晚就到喇. 你會去幾多日呀, 諗住行程點呀, 我都未諗到呀!!
我預備左: 1) 兩條保暖褲 (in case一條污穢左都有條spare); 2) morley羊毛底; 3) 保溫 ...

我而家轉左去toyoko inn住呀, 因為keio full晒~! 我去5日呀~! 阿囡著咩之次post左唔重覆啦~! arm arm有人話我知2, 3月係北海道最凍嘅日子, 不過就算著10件衫都係一樣, 必要時用溫包算啦~!

我而家諗嘅行程:

第1日check完in就行下街, 因為hotel果到好多野行(好近狸小路)
第2日去旭川動物園
第3日去-->http://www.kiroro.co.jp resort, 有溫泉, 有雪滑, 好arm小朋友, 不過我仲未搵到點去, 必要時問下酒店d人lor!
第4日去小樽跟住去札幌行下JR果個好大嘅shopping mall
第5日再行下hotel附近, 跟住返hk

男爵府

原文章由 bonbonyy 於 08-2-17 12:05 發表
比個網址你參考下丫, 係北海道既旅遊資訊, 中文來ga....幾好ga.....
http://www.visit-hokkaido.jp/tw/

thanks a lot!!!!

男爵府

原文章由 hoho2000 於 08-2-17 09:48 發表

我們在農曆年去了道東,最凍果日係-20度左右。如果你自由行去旭山動物園,可以逗留耐d,動物園在十時開門,記得11時去看企鵝巡遊,但因很多人(不知你去時多不多人),要早d去霸位,否則亞女會睇唔到。

動物園的入口在山上,入園後 ...

thank you~!

伯爵府

我都想去kiroro呀, 不過吾知點去, 我地都係諗住第1日去到都6,7點, check in完, 出去食野, 跟著行下, 小樽, 第2日or 第3日會去, 跟著行程吾知喇... 有冇idea ah

卓越番左暖包喇, 你要買就快d 喇...
原文章由 pakyu0429 於 08-2-18 13:59 發表

我而家轉左去toyoko inn住呀, 因為keio full晒~! 我去5日呀~! 阿囡著咩之次post左唔重覆啦~! arm arm有人話我知2, 3月係北海道最凍嘅日子, 不過就算著10件衫都係一樣, 必要時用溫包算啦~!

我而家諗嘅行程:

第1日 ...

伯爵府

題外話, 你個女好靚女呀
原文章由 pakyu0429 於 08-2-16 01:33 發表

我住keio! 咁你會住邊, 去幾多日呀?

吓~! 你仲urgent過我wor? 咁有冇大概嘅行程呀?

你預備左咩保暖衣物俾你個囡呀?
真係有d擔心我個囡唔夠暖呀! ...

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-18 23:29 發表
我都想去kiroro呀, 不過吾知點去, 我地都係諗住第1日去到都6,7點, check in完, 出去食野, 跟著行下, 小樽, 第2日or 第3日會去, 跟著行程吾知喇... 有冇idea ah

卓越番左暖包喇, 你要買就快d 喇... ...

呢到有教kiroro點去ka!
http://www.welcome.city.sapporo.jp/tourism/t/feature/05_09_8/sapporo_ski.html#w9

你去唔去旭山動物園? 我諗小朋友一定好中意!
http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/chinese/travel/img/asahiyama_c.pdf
如果你sat or sun去可以坐到架得意火車tim 呀!

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-19 00:09 發表
題外話, 你個女好靚女呀

係影相時角度問題啫!
anyway, thank you~!

伯爵府

死啦, 我咩野都未PLAN呀, 仲有咩野好介紹呀, 例如食野呀… 等等等等
你會吾會去KIRORO呀
仲有呢度呀, 好似都係雪埸黎架, 最近市中心既雪場

伯爵府

http://www.takinopark.com/11_FOREIGN/index_c.html

比錯左條link, should be here ah

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-19 10:55 發表
死啦, 我咩野都未PLAN呀, 仲有咩野好介紹呀, 例如食野呀… 等等等等
你會吾會去KIRORO呀
仲有呢度呀, 好似都係雪埸黎架, 最近市中心既雪場
http://www.visit-hokkaido.jp/tw/ ...

我會去kiroro呀~! 因為有好多人highly recommend果到呀, 又有野arm 小朋友呀~! 所以我plan第4日去, 玩完雪浸溫泉, relax下~!

至於食, 我好求其咋, 我老公好like食壽司, 所以可能一日3餐都係壽司 , 見到有好多當地人幫親果d至入去, 應該唔會c錯人!

伯爵府

I want to go Kiroro too, but do u know how to go? Is it very far away? And is it very difficult to go ar.
Then u will stay in Kiroro one night, or back to Sapporo in night time

伯爵府

想再問多次, 小朋友(5歲)去日本係米帶passport同身份証就得架喇. 出世紙駛吾駛帶呀

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-19 16:26 發表
I want to go Kiroro too, but do u know how to go? Is it very far away? And is it very difficult to go ar.
Then u will stay in Kiroro one night, or back to Sapporo in night time

kiroro snow world 從札幌火車駅bus terminal 乗bus往kiroro (日文: キロロ リゾート)唔駛轉車, 大概半個hr就到 (睇個web-site係咁講) 我估好方便! 而且玩完雪又可以浸溫泉! 我會即日來回, 唔stay!

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-2-19 22:04 發表
想再問多次, 小朋友(5歲)去日本係米帶passport同身份証就得架喇. 出世紙駛吾駛帶呀

我逢係帶阿囡出門, 除左passport同id, 都會拎埋出世紙copy, 已防萬一!

首頁

尾頁

跳至