論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新請左個印印1個月, 暫時做野都幾好, 幾錫bb, 話頭醒尾, 唔駛我叫, 自動波
不過見d媽咪講到印印會落降頭等等, 自己都有d驚...
又驚佢借左財仔, 又驚佢學壞 (因我係每個星期日都俾佢放)
可能而家暫時有奶奶睇住佢, 佢檢點d
我驚奶奶返英國後, 佢冇皇管, 就咩都現形

有冇方法知佢係真好定假好?
對佢好d, 係咪佢都會對你好d呢?

禁止訪問

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

提高警覺啦

希望佢真係個好工人

男爵府

如果無人看住, 可以裝 Cam, 有預防作用.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我諗佢地還完錢就會現形, 做咗半年以上都keep住咁好, 我就覺得請咗個好工人, 不過唔代表你對佢好, 佢就會對番你好喎, 總之不過不失就算, 我會保持距離, 唔可以當佢係屋企既一份子, 佢好既就比d獎勵佢, 唔好既就乜都無
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

其實佢係我弟婦阿姨以前個工人, 同佢做左兩個contract後, 因為個仔大個而冇再繼續請佢, 又幫佢搵埋agent問有冇人肯請佢.... 咁我相信阿姨都覺得佢咁落力先幫佢搵新僱主, 有問阿姨佢手腳乾唔乾淨, 佢話佢冇問題...

尋日去agent拎番份contract, agent叫我keep住工人個passport喎, 費事俾佢地咁易借到錢

我自己fully paid工人人工(出票簽收據)同埋逢星期日俾佢放假, 跟足勞工假, 簽埋假紙... 如果真係有乜事發生(touchwood如果佢偷野我要告佢時), 我都冇咁容易俾人標纖為不良僱主啊? 不過又有人叫我唔好俾佢放咁多假, 寧願補錢, 驚佢地學壞?

我住村屋, 屋企信箱o係圍欄外, 唔駛鎖匙開架.. 係咪要換個有鎖架呢

至於我個房, 我兩公婆返工會鎖住佢, 但係房內o既野全部冇上鎖架... hmmm 諗諗下有d驚, 因為我老公點幾起身, 我8點出門口, o個時房門係唔鎖架... 我驚佢o係我老公訓訓下覺入我房偷野
唉都係放晒落保險箱算喇

請工人真係好煩呢... 如果唔係育嬰園冇位, 我都唔會請工人... 到而家我連份house rules都未打好俾佢簽

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係呀
所以話到佢差唔多還完錢就要特別留意
不過無論做左幾耐都好
最好都係keep住check佢

同埋要好清楚比佢知
佢係工人
無論你對佢幾好都好
佢都應該記得自己既身份
唔係佢持住你地無左佢唔得
就閉傢伙啦

原文章由 2heiBBmama 於 08-2-18 15:36 發表
我諗佢地還完錢就會現形, 做咗半年以上都keep住咁好, 我就覺得請咗個好工人, 不過唔代表你對佢好, 佢就會對番你好喎, 總之不過不失就算, 我會保持距離, 唔可以當佢係屋企既一份子, 佢好既就比d獎勵佢, 唔好既就乜都 ...

大宅

仲有就係佢就算本質好, 但識着d豬朋狗友又係c
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至