家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想小小地月供HK$1000或HK$2000, check過永亨和永隆都沒有月供templeton 亞州增長基金, 請問仲有邊隻好介紹, 我比較喜歡中至高風險.

瑪瑙宮

大廚勳章

純係個人意見....

如果真係喜歡 "比較喜歡中至高風險." .... 我覺得 中東歐非 or 印度 .... 呢類新興國家市場有 so d... 今期 imoney 都有介紹 , 呢d 國家其實各樣基建都好雛型.... 投資呢d 有利...

水晶宮

原文章由 mkwok 於 08-2-18 22:19 發表
想小小地月供HK$1000或HK$2000, check過永亨和永隆都沒有月供templeton 亞州增長基金, 請問仲有邊隻好介紹, 我比較喜歡中至高風險.

templeton 亞州增長基金, 係一隻相當出色基金.
除左BANK, 亦可以揾基金代理做月供基金 (無年期); 如果你識揾, 可以揾到認購费比BANK抵既基金代理.

而且揾基金代理, 基金單/基金擁有者係自己名,而唔係BANK或基金代理名.

至於單一市塲或新興市塲基金係屬於高風險, 自己要衡量一下自己接受程度.
天空之城, 快樂之地

男爵府

謝謝回覆。

銀行比較麻煩,又無一個list比我睇到邊隻可以月供,要每隻問。

PCCW2319

都不知道可以在那裏找到基金代理,隨便找過又怕吾好,有好介紹嗎?我只可每月供HK$1000 or HK$2000,基金代理吾知彩吾彩我。

原文章由 PCCW2319 於 08-2-18 22:52 發表

templeton 亞州增長基金, 係一隻相當出色基金.
除左BANK, 亦可以揾基金代理做月供基金 (無年期); 如果你識揾, 可以揾到認購费比BANK抵既基金代理.

而且揾基金代理, 基金單/基金擁有者係自己名,而唔係BANK或基金 ...

男爵府

回覆 #1 mkwok 的文章

試下睇呢個website。

http://hkfundexpert.com/

大宅

mkwok
你識唔識ron? 係佢一路用心教我地點學習基金,無年期基金好處,安心投資.....好多好多

我覺得唔識搵四圍問又要always比人sell有年期,不如問o下ron幫唔幫到你:mrgreen:(雖然我知佢比較忙)

男爵府

我睇過佢的網址,見到佢留言話好忙暫時吾再幫人買。

係呢,妳係跟Ron買,定跟銀行買呀,買左邊隻呀!

原文章由 littlefatc9 於 08-2-19 09:58 發表
mkwok
你識唔識ron? 係佢一路用心教我地點學習基金,無年期基金好處,安心投資.....好多好多

我覺得唔識搵四圍問又要always比人sell有年期,不如問o下ron幫唔幫到你:mrgreen:(雖然我知佢比較忙) ...

大宅

mkwok, 我唔係搵ron幫忙,因為我識佢(睇佢post)前,早於2000年已經做開無年期月供基金

我o係銀行同埋jf fund co都有買,手上有中國/亞洲/歐洲/新興/環球...,雖然部份算幾高風險,但因為已經儲貨好耐平均價好低,我唔想作介紹

你可以去呢度睇o下ron's心得http://hkfundexpert.com/viewtopic.php?t=202
比較近期d我認為比我手上的更平衡

水晶宮

原文章由 mkwok 於 08-2-19 10:04 發表
我睇過佢的網址,見到佢留言話好忙暫時吾再幫人買。

係呢,妳係跟Ron買,定跟銀行買呀,買左邊隻呀!

你去Ron's website pm 佢啦,佢應該幫到你架
天空之城, 快樂之地

大宅

invesco- asia infrasture, 1.5%

一定平過ron, 佢收費高過很多銀行.

水晶宮

原文章由 leonau 於 08-2-19 18:08 發表
invesco- asia infrasture, 1.5%

e........邊度收invesco- asia infrasture, 1.5%認購費呀?我都想買喎。

Ron收費高過很多銀行, 你搵過佢幫手架?佢收你幾多呀?想知佢貴bank幾多
天空之城, 快樂之地

男爵府

我依家嚮zurich供緊份基金, 供款期最多一年, 個agent唔錯, 佢會時不時視乎市況同你review你現有既基金狀況! 如果有興趣可介紹你!

佢同我講不時要因應大市而建議客人轉換基金組合!
比如話之前買左5隻基金, 每隻分別都有多少利潤, 因應環球股市不停下跌, 如果能適時將整項資金暫時移去parking fund避難, 當股市波動過後, 再從低位買入有關基金單位, 相比於基金組合不作任何改動, 回報一定好得多! 依點我都好認同!

當然嚮銀行買基金, charges係就係平, 但有個唔好處就係, 我既基金組合唔可以隨時作出任何改動轉移, 仲有銀行無人會幫我睇住我買既基金, 所以我都係寧願搵個信得過既agent幫我睇住好過!

原文章由 mkwok 於 08-2-19 09:13 發表
謝謝回覆。

銀行比較麻煩,又無一個list比我睇到邊隻可以月供,要每隻問。

PCCW2319

都不知道可以在那裏找到基金代理,隨便找過又怕吾好,有好介紹嗎?我只可每月供HK$1000 or HK$2000,基金代理吾知彩吾彩我。

...

[ 本文章最後由 kikimo 於 08-2-19 20:41 編輯 ]

水晶宮

我依家嚮zurich供緊份基金, 供款期最多一年, 個agent唔錯, 佢會時不時視乎市況同你review你現有既基金狀況! 如果有興趣可介紹你!
要簽幾多年contract ? 供款一年後係咪隨時可以拎走d $$ ? 有冇其他手續费/pentaly ?

佢同我講不時要因應大市而建議客人轉換基金組合!
比如話之前買左5隻基金, 每隻分別都有多少利潤, 因應環球股市不停下跌, 如果能適時將整項資金暫時移去parking fund避難, 當股市波動過後, 再從低位買入有關基金單位, 相比於基金組合不作任何改動, 回報一定好得多! 依點我都好認同!

理論上可以, 但實際上.............保險公司轉換基金需時頗耐 (at least one week) , 係咪真係可以做到 "高賣抵買"呢 ? 而且真正基金投資係咪咁呢 ?

當然嚮銀行買基金, charges係就係平, 但有個唔好處就係, 我既基金組合唔可以隨時作出任何改動轉移, 仲有銀行無人會幫我睇住我買既基金, 所以我都係寧願搵個信得過既agent幫我睇住好過!

你估銀行職員流失量高, 定保險公司d agent流失量高呢 ? 其實始終都係果句「先求知, 再投資」. $$係自己, 只有自己至最著緊自己 d $$, 靠人不如靠自己

其實Ron建立網頁, 最主要係希望同大家分享佢自己基金投資既心得, 令大家對基金投資有更加多認識, 學識正確投資態度, 從而踏上「輕鬆致富」之道. 絕對唔會好似有d網頁, 會有人pm人你, 叫你基金 (相反, 如果想揾Ron老師幫手, 就真係要主動pm佢啦. 因為以佢既收费, 佢真係............ )

所以無論大家係邊度買基金 (當然唔好買有年期基金), Ron老師一樣咁高興.:mrgreen:

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-2-19 23:50 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

男爵府

我睇過Ron的網址,真係獲益良多。

Thanks

原文章由 PCCW2319 於 08-2-19 23:22 發表
要簽幾多年contract ? 供款一年後係咪隨時可以拎走d $$ ? 有冇其他手續费/pentaly ...

大宅

原文章由 leonau 於 08-2-19 18:08 發表

1.5% 係一筆過定係月供? 邊度offer? 有無咩條件跟?
你有好介紹就講多d details呀,互相幫忙呀嘛

我o係JF開戶(無年期的)經佢地網上交易都係1.5%,
但如果o係JF做埋月供就唔係呢個價,會貴過銀行/出面囉
真係要格價架

水晶宮

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 15:29 發表

1.5% 係一筆過定係月供? 邊度offer? 有無咩條件跟?
你有好介紹就講多d details呀,互相幫忙呀嘛

agree :mrgreen:
天空之城, 快樂之地

大宅

fund

ron時常說收朋友月供價才可2.5%, 但銀行月供2000做1.7%, fundhouse月供5000做1.0%, 月供2000做1.5%, ron最貴收多人1.5%, 這便是佢收入. 還有templeton / jf 是免費批給代理的, 佢收你2.5%, 最多給回公司1.0%, 所以佢最喜叫人買什麼templeton三寶. 而其他fundhouse要收回代理0.5-1.0%, 所以佢很小要人買其他, 我估.

ron/king和佢地其他agent同事共同開了一個網站, 其實之前都出現了很耐, 佢地會共同copy and past人地的文章貼在自己網站方便人看, 另打出基督教關心人來做吸引人. 來來去去都是說買區域基金, 不要跟風, 每年有10-15%回報, 55歲可退休.

另外如有人在佢地網上說一些佢地不想人說的東西便會拒絕你的ip address進入, 請記得佢地扮關心只是做生意的一種手法.

像MPF, 一樣是長線, 個個都50歲前買高風險 (平均成本), 為什麼佢成日說要買中低風險, 因唔想大跌市時你們罵他, 這是生意手法.

正如有人說, 銀行大堂sales仲衰過街頭騙子一樣.

大宅

原文章由 leonau 於 08-2-20 15:45 發表
1.但銀行月供2000做1.7%
2.fundhouse月供5000做1.0%
3.月供2000做1.5%

第一個我o係永亨做緊都算係1.7%,因為佢月供收2.5%用credit card有0.8%現金回增
而第二第三請問可否話我知係邊間

大宅

如果以ron一路介紹既無年期,大家可以o係市場上格價,邊個貴邊個平係公開既事實,只要大家比較下咪幫襯自己認為最好o個間,幫襯邊個ron都無咩意見既,我都無幫襯佢架,只係去學野咋

但同有年期d sales匆匆講o下個plan,開口埋口都話可以同你賺幾多,又有意無意隱藏收費/terms,有幾多人供左一排先知道真相已經攪到騎虎難下呀

如果你要話ron係sales,咁佢絕對係一個有良心既sales囉,起碼o係我心目中係,even我無幫襯過佢:-P

男爵府

littlefatc9,

我剛剛都係永亨開左戶,申請埋信用咭為1.7%,但原來佢地逢16號先買基金,所以要16/3先做到。

因promotion做到今個月尾,所以29/2如果信用咭申請吾切就係saving戶口扣數先。

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 15:53 發表

第一個我o係永亨做緊都算係1.7%,因為佢月供收2.5%用credit card有0.8%現金回增
而第二第三請問可否話我知係邊間

首頁

尾頁

跳至