嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聽bk ma話幾好想買俾bb試,今日見到
citysuper有幾種晤知边隻好啲for6moths bb

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

有人講過食單一 brown rice cereal 先, then oatmeal etc, then mixed
但係因為我同c6都好鍾意食oatmeal, 所以俾bb食oatmeal先, 真係香d架! 好味!

子爵府

oatmeal最好味!

子爵府

不過好似有D BB食完會有少少敏感

男爵府

吓!! 咁点先至知道佢敏感??

伯爵府

原文章由 高比 於 08-2-19 13:46 發表

係架~
所以試完brown rice先就安全d, 而且食得黎又大dd啦!

伯爵府

食過.. 咪知囉
初初都係少少~少少咁食架啦!

大宅

要試brown rice 先 ? 我都唔知tim. 我仲買左oatmeal比我個仔食。佢好鍾意食, 試左2日後已經食一大碗。

男爵府

ths kerkermui回答

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

其實 oatmeal 同 brown rice 都係 single grain (個盒有寫), 初初食兩種都得架, 唔洗担心

原文章由 MamaQueen 於 08-2-20 12:55 發表
要試brown rice 先 ? 我都唔知tim. 我仲買左oatmeal比我個仔食。佢好鍾意食, 試左2日後已經食一大碗。

[ 本文章最後由 fishmum 於 08-2-21 09:47 編輯 ]

禁止發言

大宅

原文章由 fionalui0828 於 08-2-21 13:39 發表
is these cereal better than nestle rice cereal? cos i am breastfeed my baby once i started nestle rice cereal, she don't have poo poo for days.

after i started giving him cereal, the number of times of poo poo also decreases.

侯爵府

畀面勳章

I asked the distributor in HK, she said the sequence should be: oatmeal or barley (I forgot which one goes first), then brown rice, then mixed grain. She said most babies like oatmeal as it got the sweet taste. My first child just started off with brown rice and didn't follow this sequence. For my second child, we followed this sequence. Apparently, there wasn't any problem of not following the suggested sequence that we were aware of.

[ 本文章最後由 daisy17772 於 08-2-22 13:08 編輯 ]

複式洋房

原文章由 fishmum 於 08-2-21 09:46 發表
其實 oatmeal 同 brown rice 都係 single grain (個盒有寫), 初初食兩種都得架, 唔洗担心

請問係唔係用水開架 ??? 開幾多比BB食先ARM AR ???

男爵府

我bb 6個月大都係食oatmeal, 我係用奶開, 我見healthy time d小冊子寫初食用者見議用奶開! E+我bb一日食兩次, 我用60ml奶混入3湯匙oatmeal, 然後再加1湯匙baby food e.g.菜蓉, 蘋果蓉, 肉蓉...... 我bb好鍾意食!E+每日食2餐糊仔, 2-3餐奶!

原文章由 GIVENPLS 於 08-2-23 13:00 發表

請問係唔係用水開架 ??? 開幾多比BB食先ARM AR ???

大宅

我呢個懞媽, 買果陣又無睇清楚,一開始就比呀女食 mix rice 果隻呀, 不過好彩都無咩不良反應. 所以而家一路都係食 mix 果款, 已經食緊第二盒 lu, 而家一日一餐糊仔 (用 4 安奶開) + 一餐粥仔 (大半碗)

大宅

原文章由 cherriemama 於 08-2-23 22:58 發表
我bb 6個月大都係食oatmeal, 我係用奶開, 我見healthy time d小冊子寫初食用者見議用奶開! E+我bb一日食兩次, 我用60ml奶混入3湯匙oatmeal, 然後再加1湯匙baby food e.g.菜蓉, 蘋果蓉, 肉蓉...... 我bb好鍾意食!E+每 ...

我想問baby food 需唔需要預熱小小.

男爵府

baby food 要預熱小小呀! 我係買healthy time o既 baby food, 一樽可分幾次, 要幾多就"畢"幾多出黎坐熱(餘下的就放入fridge, 可保存72小時), 然後mix with米糊!

原文章由 clokwai 於 08-2-28 12:19 發表

我想問baby food 需唔需要預熱小小.

複式洋房

BB敏感係點呀??? 我比阿b試左2日,侮次 2 匙, 我見佢d便便好以好稀,黃色有d水, 咁係唔係敏感定係開分量唔好??? 我係 1 匙brown rice + 奶, 有些傑身就比佢試!!!

複式洋房

yes.. 我仔食完有小小敏感.. (面有紅一tark tark), 所以食返brown rice

首頁

尾頁

跳至