自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

原文章由 bowling2004 於 08-2-19 18:20 發表

你大鑊喇! 你好不雅!

國王,請為小人做主

珍珠宮

原文章由 阿西 於 08-2-19 18:17 發表

我呢﹖

唔駛驚, 阿膠兄都冇因為個名而被block id

複式洋房

原文章由 sleeping-beauty 於 08-2-19 16:44 發表
昨晚放工乘地鐵,在擠的車廂中,一位衣著斯文的中年女士,跟身旁一男一女的友人說:那天阿嬌讀聲明,有人高叫黑鮑黑鮑,好好笑啊!
她的朋友感到不好意思,沒有回應。
我只覺得,那位女士有失女性的身份。
原來已經有那麼多人喜歡將別 ...

單看題目時,我嚇了一跳,以為有人用性器官的名稱直呼藝人.好彩並非如此.

生活中就是滿佈代名詞.代名詞之所以能夠得到認同而應用,都是第一個說出者的聯想力和創意力,使它成為具感染力.

有次我朋友的7歲兒子聽見電台播出當年李麗珊得奧運金牌時說的一句話:香港運動員唔係垃圾!他說:「聽得出她唔鍾意人叫自己是垃圾.如果有人話我係垃圾,我會說:『嘻嘻,我好環保架,你覺得我係垃圾無用無價值,我唔覺得.因為就算垃圾要拿去堆田和填海,它都會成為土地的一部分;就算是焚化,它都給人有工作做.』」

我相信,人的價值在乎自己.

連超市的名字意思本來是〔很多好〕都可以是發洩的代名詞.平常心去看,體諒人是有情緒,宣洩過後減壓吧.我朋友就是如此強化他兒子的抗逆能力.此外,一定要做好自己.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ha8mo 於 08-2-19 16:48 發表
鮑魚、海參、髮菜同蕉是相當不雅的生物,應該立即絕種

西是很淫褻的方向,以後只准有東、南、北

真係忍唔住 左出黎.

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-2-19 16:48 發表

你反野呀你

子爵府

好媽媽勳章

鮑魚根本唔係性器官,係貝殼類海產,名字更加想唔出同性器官有近音相似.只不過有d人幻想到同天真嬌個性器官相似,其實
好侮辱鮑魚呢種咁好味o既食物,話晒都係上等貨,點同d下九流星仔比呀?人地咁講,好抬舉佢架喇
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 Beanice 於 08-2-19 06:26 PM 發表

單看題目時,我嚇了一跳,以為有人用性器官的名稱直呼藝人.好彩並非如此.

生活中就是滿佈代名詞.代名詞之所以能夠得到認同而應用,都是第一個說出者的聯想力和創意力,使它成為具感染力.

有次我朋友的7歲兒子聽見電台播出當 ...

講得好,好認同!
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原文章由 ha8mo 於 08-2-19 04:48 PM 發表

有好多嘢都唔可以說
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

個topic應該叫
"請別再用食物稱呼偽人"

珍珠宮

原文章由 renren 於 08-2-19 18:31 發表
其實
好侮辱鮑魚呢種咁好味o既食物,話晒都係上等貨,點同d下九流星仔比呀?人地咁講,好抬舉佢架喇 ...

攪到我食鮑魚都有陰影

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-2-19 18:57 編輯 ]

子爵府

原文章由 renren 於 08-2-19 18:31 發表
鮑魚根本唔係性器官,係貝殼類海產,名字更加想唔出同性器官有近音相似.只不過有d人幻想到同天真嬌個性器官相似,其實
好侮辱鮑魚呢種咁好味o既食物,話晒都係上等貨,點同d下九流星仔比呀?人地咁講,好抬舉佢架喇 ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-2-19 18:40 發表
鮑魚都不雅? 咁 "啫啫雞煲" 咪要禁? .....我個仔上次同人講 ~ 「媽咪尋晚帶我去食唔知咩啫啫,好好味」

真喺俾你死C我喇..

複式洋房

好複雜.....
我以後叫人 " 你唔好去死! " OK嗎?

原文章由 ha8mo 於 08-2-19 17:12 發表
大姨媽好唔鍾意俾人叫大姨媽

死左唔可以直叫「死左」,要講「去左」、「唔o係度」
整整下,搞到
問「佢去左XX未呀?」,又唔可以答「去左」
問「阿XXo係唔o係屋企呀?」,又唔可以答「唔o係度」 ...

水晶宮

畀面勳章

咁.....我今日真係"超不雅"啦
我同亞妹個女講:你黎"大姨媽"屋企食飯啦,"大姨媽"整芥蘭炒"臘腸"比你食......照樓主咁講,就大大不雅兼教壞細路女

民房

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-2-19 17:49 發表
鮑魚其實一d都唔似
記得老公朋友在打邊爐時講好享受洗蠔過程

我果陣細都唔知佢講乜
到自己買生蠔洗果陣先知點解

我都有同感,中學時d同學成日講生蠔,
果時諗下又幾似喎
都唔覺似鮑魚

大宅

醒目開學勳章

睇哩個topic真係笑到肚痛~~~