在職全職

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

回覆:有冇人日日都諗住辭職?

無時無刻都有諗,連瞓覺發夢都有,應該要攪攪佢,遲早變精神病。

子爵府

回覆:flowerbabe 的帖子

有諗呀,特別係愈來愈覺得做得辛苦,但有時又諗而家份工“食之無味”,但棄之又驚“可惜”,所以都唔知下一步可以點…

子爵府

見到呢個post,即開心,但又心痛;
開心係見到咁多同是天涯淪落人,心痛係大家都為左頭家,每日都在頂硬上!

我同樓上一些姐妹唔一樣,你地好多都在同一份工做十幾年,
但我每份工到三四年就想轉,體會到魚唔過塘唔肥;
呢次快做滿四年,可謂一個記錄。

我都明白工作只為餬口,未必係講求開心同意義,
但係現職的公司,管治文化好大問題,全世界,不理好醜,
都在擦大大大老闆鞋,就算大大大老闆的意見係唔work的,
身邊的人都會袖手旁觀,甚至贊成。
只因佢地個個都好快會走或退休;
留番下來的(即係我地呢班small potatoes),就要好辛苦咁善後,超慘!

係呢個context之下,我老闆更加同大大大老闆+另外一個line manager唔啱key,
所以成日會受到從上而來的attack,
話我地部門over staff或唔friendly and 唔helpful,
亦要交多些deliverables出來!

諗左幾個月,呢個星期要轉工的想法變得好具體:此地不宜久留,
真係開始要配合行動了--執靚份CV,試下send信,
一有offer就要走!

問題係,辭職要兩個月的notice,真係比佢玩謝!

講真,我七十後,年紀唔細,又有家慮,
要搵到份可以一試,人工又唔會差過宜家,而人地又肯請我的工,一D都唔易!
我真係要好有耐性咁搵,唔可以急,亦要對自己有信心!!

各位JM努力!

伯爵府

引用:見到呢個post,即開心,但又心痛;開心係見

原帖由 summertown 於 14-10-17 發表
見到呢個post,即開心,但又心痛;
開心係見到咁多同是天涯淪落人,心痛係大家都為左頭家,每日都在頂硬上 ...
係呀
所以有是唔諗得咁多
我都唔細
又有小朋友
但心理上好唔鐘意公司文化同d擦鞋友
唉我都決定左年尾後resign
搵少d都冇辦法
人生快就過
唔雖然為難自己
多錢少錢都咁生活

大宅

我已經放於本星期一,辭左
原因: 忍唔住我個pk boss. 做左1年3個月,人工不錯。但我其實由入職到現在已有5次以上想走。

flowerbabe  支持你  發表於 14-10-21 18:06

男爵府

唉,純呻
今日比上司哦到我暈,每樣野講三次。。
依排好多野做、我個樣都好累、有時都唔想應酬佢d 無聊要求!!

教我如何放開仲有幾個月雙糧、又未有著落,點頂!

男爵府

BK Milk勳章

我諗咗成幾都未走到,有段時間因為屋企問題又唔方便轉工,到settle好又搵唔到工喎,宜家打算攞埋bonus就轉工,當然都係要搵到先。
我個pk亞姐,自己心情唔好就攞我嚟出氣,成日失憶話我唔跟佢指示去做,但有好多時係自己唔記得,仲死話自己好記性,仲有人身攻擊

rachel_ching  Sigh...add oil find    發表於 14-10-19 01:32

男爵府

Valais 發表於 14-10-7 10:42
我日日都諗.

我份工好閒, 可以由返工到收工上網.
我同你一樣,好得閒,好無聊。但老細就坐在隔離,想上網都唔得。但好想辭職!

公爵府

引用:因為人事問題同埋唔鐘意公司制度但仲未有決

原帖由 flowerbabe 於 14-10-05 發表
因為人事問題
同埋唔鐘意公司制度
日日夜夜,24/7 都諗住

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

自從今年頭辭左工,轉出黎,已轉了三份,想搵份穩定工都好難甘

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:因為人事問題同埋唔鐘意公司制度但仲未有決

原帖由 flowerbabe 於 14-10-05 發表
因為人事問題
同埋唔鐘意公司制度
人事問題度度都有,我睇$$$咋

flowerbabe  如果俾人蝦會走嗎   發表於 14-10-21 18:01
rachel_ching  X2  發表於 14-10-20 18:39

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

引用:自從今年頭辭左工,轉出黎,已轉了三份,想

原帖由 CorrineNg 於 14-10-20 發表
自從今年頭辭左工,轉出黎,已轉了三份,想搵份穩定工都好難甘
可以問下點解轉得咁密嗎?

複式洋房

回覆:gc2014 的帖子

複式洋房

回覆:k7jmok 的帖子

我少你一半,我做咗8年,人工都喺1萬,有啲心淡,想唔做,專心湊女,但唔敢,驚老公負擔大有壓力,雖然老公支持…

flowerbabe  湊女啦搵part time 都   發表於 14-10-21 18:02

複式洋房

好認同你嘅講法,而且講中我心聲,只喺未有勇氣去做啫

伯爵府

辭職的話
我諗我會有如釋重負之感

希望年尾前可以決定到
我搵緊d時間唔長又好做的part time job
可以照顧仔仔又有少少銀両袋

侯爵府

自從轉咗位後就好想辭職, 不過搵工真係唔易

flowerbabe  起碼搵幾個月啦   發表於 14-10-21 18:02

男爵府

回覆:noproblemom 的帖子

第一份就比對上針對,問明其他同事,原來佢個格係甘衰,黑口黑面對低過佢,高層幫我,佢黑得仲西利.第二份自己做會計睇到盤數唔對路,老細又點我幫佢做下爛野,所有都辭,到現在呢份未辭但都想轉,大陸公司,香港個主管鍾意人陪佢擦佢鞋

大宅

引用:我少你一半,我做咗8年,人工都喺1萬,有啲

原帖由 劉家大少奶 於 14-10-20 發表
我少你一半,我做咗8年,人工都喺1萬,有啲心淡,想唔做,專心湊女,但唔敢,驚老公負擔大有壓力,雖然老公 ...
我同你差不多,之前間公司做左10年,年頭走,年中搵到而家呢份,但老公嫌太遠,來回差不多4個鐘,無晒家庭時間,而且我做得唔開心。而家希望捱到農曆年走人,再搵過份,寧願少錢,都希望近啲,多啲時間陪下老公&個囡。

大宅

引用:我少你一半,我做咗8年,人工都喺1萬,有啲

原帖由 劉家大少奶 於 14-10-20 發表
我少你一半,我做咗8年,人工都喺1萬,有啲心淡,想唔做,專心湊女,但唔敢,驚老公負擔大有壓力,雖然老公 ...
我同你差不多,之前間公司做左10年,年頭走,年中搵到而家呢份,但老公嫌太遠,來回差不多4個鐘,無晒家庭時間,而且我做得唔開心。而家希望捱到農曆年走人,再搵過份,寧願少錢,都希望近啲,多啲時間陪下老公&個囡。

首頁
34567...10

尾頁

跳至