在職全職

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-12 10:22 發表

PAGGIE88
你走開咩水, 我做開係usa , 你要搵5日係好難,我都好想搵5日, 真係難過登天, 我都搵唔到.
係呀, 今早我同朋友講, 我叫佢比份note 我, 若我有, 你比個mail 我, 我send 比你同埋係我有 agents 電話我都比你
...

我自己做開歐美水 我之前份工係5日 不過太辛苦所以唔做 而家想搵份近屋企都好難
好丫 我pm你 你有消息就話比我知啦

大宅

原文章由 IFC 於 08-4-12 12:11 發表
hi, 我都系找shipping 做, 有成十幾年經驗, 現在都系找工中, sent左成20幾份出去, 先得3份有得in, 仲要系等消息, 今早先見完一份, 同個亞差in, 全程要英文對話, 我諗唔洗等通知都已知結果, 一定唔請, 因為我d英文十 ...

咁你做開咩水丫? 而家出面搵工真係好難 我由舊年年尾到而家都出左成幾十份啦 只係見過三份真係一d都唔開心 每次見工都好怕d人用英文傾計 不過盡自己能力答得幾多得幾多

唔好講你心情唔好 我諗大家搵工既朋友都會係一樣 而家出面真係好似好靜咁

大宅

原文章由 sallyboris 於 08-4-12 16:14 發表
hihi 各位

我都好想轉工呀.... 但係我個bb現在先六個月..
佢而家返緊育嬰園 有時個女有咩唔舒服 要同公司請假自己湊返... 咁我老板都知道gei... 我諗第二度未必可以咁隨便放假...

不過 公司細細又真係好多嘢做... ...

如果你間公司唔係太差就唔好轉住啦 出面而家真係唔係太好 有小朋友就更加想搵一份返5日時間又好既 起碼有多d時間可以湊小朋友

大宅

原文章由 carol-rol 於 08-4-12 16:21 發表

妳的處景我完全明白..... 因為我係做Shipping +Admin, 出到黎找工先知道唔係甘容易, 可能英文唔好, 無咩信心 , 不過我覺得係D公司好多都俾唔到人工, 唔知出面係唔係得9-10K ...

我一邊做野一邊搵都覺得難丫 出面好似比唔到人工咁 見好多都係10k 仲要係2-3年經驗 我諗我地呢d都好難搵啦

子爵府

原文章由 paggie88 於 08-4-14 14:22 發表

我一邊做野一邊搵都覺得難丫 出面好似比唔到人工咁 見好多都係10k 仲要係2-3年經驗 我諗我地呢d都好難搵啦

你係唔係做garment,其實好多shipping posT真係唔會好高人工,即使你做OVER 10YR,但如是GARMENT就10K以上係唔難,我都唔係做GARMENT,所以唔會寄望可再高人工
你係咪已離職?出面真係好差咩

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 paggie88 於 08-4-14 14:08 發表

咁你做開咩水丫? 而家出面搵工真係好難 我由舊年年尾到而家都出左成幾十份啦 只係見過三份真係一d都唔開心 每次見工都好怕d人用英文傾計 不過盡自己能力答得幾多得幾多

唔好講你心情唔好 我諗大家搵工既朋友都會 ...

我唔系做garment的, 總之d貨去邊我就要安排 (如美國, 澳洲, 歐洲, 亞洲, 加拿大, 同其他地區, 仲要訂車到香港同澳門咁), 開頭都想找五日工, 方便湊女, 現在只系想有人請, 5.5 日都會照做, 可惜 , 有時都會諗, 自己系米真系咁差.

大宅

原文章由 KATRINE 於 08-4-14 16:28 發表

你係唔係做garment,其實好多shipping posT真係唔會好高人工,即使你做OVER 10YR,但如是GARMENT就10K以上係唔難,我都唔係做GARMENT,所以唔會寄望可再高人工
你係咪已離職?出面真係好差咩 ...

我知shipping個價唔係太高 做garment會好d 我由第一份工已經係garment啦 其實我而家想搵返5日同13個月糧 我曾經都見過一d唔係garment既shipping 不過佢地都唔會請架

我就未resign 只係邊做邊搵 不過就無工見咁囉

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 paggie88 於 08-4-14 17:23 發表

我知shipping個價唔係太高 做garment會好d 我由第一份工已經係garment啦 其實我而家想搵返5日同13個月糧 我曾經都見過一d唔係garment既shipping 不過佢地都唔會請架

我就未resign 只係邊做邊搵 不過就無工見咁囉: ...

但系garment shipping 應該容易找d, 我上綱找job時, 都見到好多post, 都有5日同13個月糧, 有d仲有douns, 所以你應該會好過我的.

男爵府

原文章由 IFC 於 08-4-14 17:28 發表

但系garment shipping 應該容易找d, 我上綱找job時, 都見到好多post, 都有5日同13個月糧, 有d仲有douns, 所以你應該會好過我的.

我仲慘, 咩都唔係, 舊公司無咩嘢做, 攪到自己遊手好閒, 仲以為自己好掂, 出到黎先知世界難Lo 不過我都知garment人工高點, 不過garment做的同一般shipping有咩唔同? 是否識申請lincese便可做garment呢?

大宅

原文章由 IFC 於 08-4-14 17:13 發表

我唔系做garment的, 總之d貨去邊我就要安排 (如美國, 澳洲, 歐洲, 亞洲, 加拿大, 同其他地區, 仲要訂車到香港同澳門咁), 開頭都想找五日工, 方便湊女, 現在只系想有人請, 5.5 日都會照做, 可惜 , ...

其實而家識唔識做garment都差唔多架啦 因為好多野都開始無quota 只係請人果個覺得你岩唔岩 咁你做開d乜架 我搵開工都幫你留意吓丫

而家多左小朋友真係想多d時間陪佢 所以我搵5日係首選 無既其他都要做 又時都會覺得自己係咪咁差 搵咁耐都無人請

大宅

原文章由 IFC 於 08-4-14 17:28 發表

都唔係架 garment有分woven & knit 其實文件上就唔會有分別 只係quota有唔同 不過佢地覺得你無做過都唔會請架 好奇怪....我諗住停吓先再搵啦 我已經搵到無晒心機

大宅

原文章由 carol-rol 於 08-4-14 23:43 發表

我仲慘, 咩都唔係, 舊公司無咩嘢做, 攪到自己遊手好閒, 仲以為自己好掂, 出到黎先知世界難Lo 不過我都知garment人工高點, 不過garment做的同一般shipping有咩唔同? 是否識申請lincese便可做garment呢? ...

又唔好咁講 公司無野做又唔關你事既 其實而家邊行既shipping都唔易搵工 始終好多公司都向北移 garment只係多左quota 要知d貨需唔需要 因為用曾quota係清唔到關 如果間公司做日本水就唔需要申請licence

[ 本文章最後由 paggie88 於 08-4-15 09:55 編輯 ]

大宅

原文章由 KATRINE 於 08-4-14 13:49 發表

HELLO! 之前係SHIPPING TOPIC同你傾過計架
係咪你間公司要CLOSE啦先你要走呀
都好可以賠錢俾你
我都等緊炒呀

KATRINE

SORRY, 我唔記得, 不過你記得我都好
我公司生意唔好, 咁佢未唔用我囉, 還有我係幫佢手做住先, 我係出 cash , 我乜都無褔利,
現我係邊搵邊做,因佢話我搵到一份岩的工我可以走, 不用賠錢
有好有唔好,
peggie88
擒日我係牛頭角見左一份工係創紀之城第三期21/f (美亞電子公司) 見工, 我填完份表後, test 半個鐘, 第一份係中文寫英文, 第二份有15個question 答l/c
咁跟住有個hr 見你, 但最後佢話要等1 weeks 消息, 不過我唔會岩佢, 佢乜都無講佢公司d野比我知, 個hr 識鬼見人咩,
今日我有2份工見, 明日都有, 你地呢
還有呀, 我會搵d agents 幫手, 自己想recuit, labour 搵工, 入面會有 agents 的資料可以幫到你

p.s : 我都係做左garment 唔係好耐, 幾年, 頭尾都有9-10年到,trading 同garment 無乜分別, 都係做死人
現要搵5日工好難呀, 間間公司都要ot ,
我家有位小主人

子爵府

原文章由 paggie88 於 08-4-15 09:50 發表

又唔好咁講 公司無野做又唔關你事既 其實而家邊行既shipping都唔易搵工 始終好多公司都向北移 garment只係多左quota 要知d貨需唔需要 因為用曾quota係清唔到關 如果間公司做日本水就唔需要申請licence ...

你要走你公司無13月糧 ?
5日工好似好多但就唔到你有份,我重未send過信但眼見都唔係好多,唉真係好怕去in新工
我公司生意都唔好,但心想緊係希望佢可以捱多3-4年啦
有小朋友可以俾多自由你要放假就放假

子爵府

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-15 10:33 發表

KATRINE

我公司生意唔好, 咁佢未唔用我囉, 還有我係幫佢手做住先, 我係出 cash , 我乜都無褔利,
有好有唔好,
peg ...

問lc,有咩問呀
你見時target salary 有無10以上呀,因我真唔知可寫幾多呀

大宅

原文章由 lyanlyan3 於 08-4-15 10:33 發表

KATRINE

有好有唔好,
peg ...

lyanlyan3,
咁你老闆都幾好丫
起碼比你搵到先走
你搵工一定會好過我
因為我要等一個月
真係唔會間間都肯等
想問問中文轉英文內容係乜丫
L/C要你睇d
你覺得難唔難
我聽到你講自已都好驚
其實我都有搵agents 搵工
不過好多時佢地都係打黎講有份工岩幫我試吓
之後就無晒下文架啦
所以我多數都係自己搵
我同你既年資都差唔多
不過而家好少人會請咁多年經驗既人
多數都係3-4年乍
無錯丫
就算5日工都唔會係好過
好多都要ot 只係星期六唔駛返 d時間好用好多

大宅

原文章由 KATRINE 於 08-4-15 10:49 發表

你要走你公司無13月糧 ?
5日工好似好多但就唔到你有份,我重未send過信但眼見都唔係好多,唉真係好怕去in新工
我公司生意都唔好,但心想緊係希望佢可以捱多3-4年啦
有小朋友可以俾多自由你要放假就放假 ...

我而家要走係因為公司無野做
5日真係可遇不可求
你未send信架
不過我自己覺得睇你個人點睇啦
因為人人要求唔同
我就係想係呢3-4年搵到一份好既
咁亞女上小學我就可以定唔再轉工
其實每次in都好驚
因為唔知見你果個會問乜
我最怕問你點解要轉工丫
想要d乜野工作環境丫
等等

民房

我都係o係公司冇嘢做呀, 我而加send緊信, 雖則無嘢做唔係自己錯, 但無所事事好悶架嘛, 而加返5day真係好中意, 但長此落去又唔係辦法, 而加來搵又唔係咁容易.

大宅

原文章由 DearSunny 於 08-4-15 14:24 發表
我都係o係公司冇嘢做呀, 我而加send緊信, 雖則無嘢做唔係自己錯, 但無所事事好悶架嘛, 而加返5day真係好中意, 但長此落去又唔係辦法, 而加來搵又唔係咁容易. ...

公司無野做唔係自己既錯 不過日日無所事事 其實都好難過 我就返工等收工 講比人知個個都話幾好丫 假如繼續落去 最錯就會係自己 因為開始會乜野都唔識架啦

民房

原文章由 paggie88 於 08-4-15 14:31 發表

公司無野做唔係自己既錯 不過日日無所事事 其實都好難過 我就返工等收工 講比人知個個都話幾好丫 假如繼續落去 最錯就會係自己 因為開始會乜野都唔識架啦 ...

係呀, 你講得好啱呀. 我唔明d老細點諗嘅, 又唔炒你又唔理你, 你話好唔好自己開口問佢呢?

首頁
34567...9

尾頁

跳至