少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大仔十歳,佢唔打人,但係最鐘意用言語蝦同學,有一次更取笑女同學的身材,又問女同學俾佢睇着乜款式嘅底褲,外國女仔好開放, 最後除咗俾佢keep住, 話佢最鐘意little prince,搞到其他女仔好唔高興, 而返到屋企我就揾到D咁嘅野,我同老婆鬧咗佢一餐, 佢話人地自願嘅, 而家先十歲,再大D容乜易搞大人地個肚, 然後又話人地自願喎!

水晶宮

你囝囝已10歲了, 應知道若干行為是不應該, 還是不應該的.
若然他不知道, 家長要好好反醒.

再者, 不是人家自願, 自己就可胡作非為.

若然有個年紀更小的小朋友拿著刀, 莫非我們就可以亂叫小朋友試下割脈?!
而小朋友又真的自願試, 我們就無需負責任?

我們應該教導小朋友有什麼應做, 有什麼不應做,
及要在適當時候 say no.

珍珠宮

最擔心距有"呢種興趣"
第日大個都會係咁就麻煩..
難聽D 係"變態"

珍珠宮

回覆 birdbird 的帖子

Sorry to type in English.

I totally agree with you. He's old enough to know what ought not to do. He said he was doing that to show his "power" to his "club" members. His classmates were stunned and got impressed. He called himself "the Little Prince" at school, but he denied it when we asked him. Our younger son told us all about it.

His class teacher knew about it too. She told him that this behaviour must stop or he would be suspended. Well, at least the school has abandoned the previous view that he couldn't be wrong because he was a "star" among the kids.

He has a high IQ according to his teachers and pediatrician. He seems to be using his intelligence in all sorts of wrong ways. Big headache to us!

珍珠宮

BIGPAT 發表於 14-10-9 16:24
最擔心距有"呢種興趣"
第日大個都會係咁就麻煩..
難聽D 係"變態"
He told us that he was doing it for fun on that occasion, but that was still ... very disturbing!

水晶宮

看到你的回覆, 我才醒起你一家是住在外國,
兒子還成立了一個 pokemon card club '攪生意'.

在香港, 學校很忌諱小朋友之間的錢銀瓜葛及'性' ,
若然你小朋友在香港, 他的兩宗事件[必會
惹來學校的處分, 及家長們的指責,
可以是好大件事!

就以你仔攪那個 club 的規模及管數的能耐,
他無疑是比同齡孩子醒目.

但他腦子裡似乎沒有同理心,
什至欠了我們中國人做人處事的正道觀念(德育方面).
我不清楚外國小孩的生活圈子如何,
但小朋友的性格及思想除了受家庭影響之外,
亦受朋輩, 所看的書, discussion forum, 電視電影, 偶像等影響的.
你留意一下你小朋友在看什麼書, 上網玩什麼等等.
與此同時, 你亦要透過這些渠道給他 '洗腦' ,
叫他設身處地為別人想想
及想想每個行為會帶來的後果及如何影響他人,
考慮別人的感受等等.
一定要趁他還少, 把他的思想扶入正軌.

珍珠宮

回覆 birdbird 的帖子

多謝你的意見,其實我和太太都有留意佢嘅朋友,但又好似好正常,返到屋企就好勤力做功課,無乜唔妥。喺學校又係另外一個人。我想請問乜野係同理心?我讀完中學就往喺外國,好多中文都唔記得點解同點寫。

Rowena  Empathy  發表於 14-10-13 21:06
Rowena  Passing thro': Empa   發表於 14-10-13 21:05

民房

應該教佢學會怎樣尊重別人!

男爵府

熱血勳章

回覆:點樣停止大仔對女同學咁嘅行為

好危險,係香港既學校文化,你仔的行為係好大鑊,最大難題係他太自我,醒過頭,跟本吾認為有問題,外國的文化跟傳統的中國道德觀念差異直接影響孩子的人生,在外地生活,相信他悠然自在,回流後的種種規範,他也很大衝擊吧!

男爵府

熱血勳章

其實樓主過不到我們中國人的思想規範而已!從來只有作父母的在認為仔的行為不當,而外國的學校,社會跟本吾認為有問題,孩子從小在外國長大,他怎麼能理解到呢?

珍珠宮

回覆 LKS媽媽 的帖子

We are still living overseas.

男爵府

熱血勳章

外國的文化教育令小朋友的創意無限,那自由,開放的氣息香港的遙不可及!

複式洋房

教佢正確嘅性教育

首頁

尾頁

跳至