夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 如果明知婚後要同奶奶一同住,你會唔會結婚住?

最好唔好啦,始終係人地亞媽嘛,

我都反對我媽咪同我細佬住,

費事多事呀!!

大宅

Never & No !!!!!!
:evil:
Namaste

大宅

No Way la 因為我老爺是一個非常麻煩嘅人,以前我個老公嘟同我講話想同佢兩老一齊住,但係我老爺成日拆我老公d信,睇完仲要俾佢鬧,蟀知頂唔順冇哂私隱嘅情況下,老公決定自己搬出嚟同我住囉!

複式洋房

我同老公由拍拖開始已經疊埋心水同奶奶住. 因為我老公係九代單傳嗰隻, 佢一定要負上照顧阿爸同阿媽嘅責任. 我都覺得o.k., 諗住遲早都要一齊住, 不如早啲適應大家. 其實開頭都曾經唔妥過, 因為當時新屋入伙, 裝修方面佢同我哋有啲意見唔夾, 再加上我又有左, 老公咪口錫我多啲囉, 佢可能有D食醋, 以為咩嘢都係我作梗, 攪到佢哋關係唔好喎, 唉! 嗰時都唔知幾委屈, 又加上我D姑仔都唔知同佢講咩, 關係真係都好彊架, 好彩我性格比較樂觀, 如果唔係一定生個苦瓜乾都似. 後來BB出 , 為咗BB啲事, 試過一次係我啲朋友面前唔係好禮貌咁叫我收聲, 好鬼"於"架嫲, 最慘D friends 同我講話我奶奶好難頂, 嗰次真係有同老公訴苦, 咁老公咪話佢囉, 佢就勁唔開心, 之後佢知我唔話得, 就無再話我, 但對我就有啲隔膜, 都唔多理BB, 再加上當時請咗個工人幫我湊BB同坐月 (因我屋企移咗民, 而奶奶要返工), 個工人真係好錫我同BB, 我當佢係阿姨多過工人, 點知佢又話我哋對工人仲好過對佢, 不時話佢呢到洗得唔好, 嗰到又唔妥:-(
最慘佢係d姑仔面前話我請個工人番嚟陪我傾計, (工人啲人工我自己俾架, 佢以為我老公俾), 攪到個阿姨想唔做, 但見我仲坐梗月, 先至continue take care me. 咁都算啦, 忍忍忍, 點知又俾我知道佢插我背脊, 話我假到死, 懶好人, 攪shit棍, 今次真係好興, 終於同佢嘈咗一次 .....待續, 要做嘢先

請入嚟跟進囡囡生活點滴啦http://www.babyhome.com.tw/bb/193501

該用戶已被刪除

大宅

相見好, 同住難, 我奶奶係個非常鍾意講野既女人, 平時打電話

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我以前都好幼稚咁以為,只要自己做得好,咩事都無,結婚之後到大肚初期,一直都算okay,因為我少出聲,後期BB出世問題就出現喇!我自己可能有少少產後抑鬱,佢又成日呢樣個樣,煩到嘔,成日係我間房同BB玩,玩到我地兩公婆夠鐘訓覺都唔捨得走,一敲我地房門就即刻自己開門,我地鎖門又問我地仲咩鎖住度門,夜晚BB喊又叫我唔好整到BB喊,嘈到我老公第二時無精神返工,直至有一日.......我終於爆發,跟住佢唔like,叫我快D搬走,順理成章我同老公就搬走左,雖然關係到而家都唔係咁好,但係我諗如果住落去既話,打交都有之,所以我都覺得唔同一齊住比較好D,唔同一齊住並唔代表唔孝順。

複式洋房

好.. continue 啦

嗰次嘈交, 我將所有怨屈都爆晒出嚟, 叫佢唔好誤會我, 我自問當佢係自己阿媽咁, 佢仲要係出面咁話我, 對佢好要做假, 想一家人和諧, 要做懶好人,而攪到d 姑仔同我老公關係唔好, 我諗佢自己應該俾我哋更清楚到底邊個攪鬼囉, 仲話我攪shit 棍, 嗰次閙到佢喊晒. :-P 不過我過咗度氣後都有同佢say sorry. 再一次叫佢唔好誤會我.

唔知係唔係大家將心裡面d嘢發洩咗出嚟後, 反而仲了解咗大家. 自嗰次之後, 大家更加學識相處之道, 打後都相處得好好, 無再發生過唔愉快嘅嘢

老土講句,待佢好係真係假, 時間真係最好嘅証明, 所以我個人認為, 要待人以誠囉, 你想人點對你, 首先你要點對人(或者時間會耐d), 更何況呢個人係飬大你老公嘅人, 無佢你哋邊有老公, 所以勸各位同奶奶關係盡量唔好去到咁激.

而家移咗民, 返而仲掛著佢, 又驚佢悶, 所以一入籍,一定會馬上申請佢嚟(不過都要佢願意, 因為真係好鬼悶)

請入嚟跟進囡囡生活點滴啦http://www.babyhome.com.tw/bb/193501

複式洋房

肯定唔制.........千祈唔好...就算個奶奶係幾好既人都係甘話, 人就係自私+自我, 以為自己d野就係最好, 尤其係揍仔...唉, 我間唔中見下都頂唔順, 尤其是bb出世後, 佢極緊張...佢想話我又唔敢話(想話我唔夠人奶俾佢個孫食, 攪到佢唔夠大隻囉),但就成日問我食咩, 夠唔夠嫁甘, d眼神好鬼討厭, ...唉, 諗起d火都黎, 又成日問我煲d咩湯煮d咩俾佢個仔食, 我好強忍甘答...話我地咪食d健康既野, 無咩甘特別嫁, 總之就係健康, 有時我煮有時係佢個仔煮嫁....總之一句,始終大家所持的觀念/價值觀一定唔同, 只有遷就才行, 甘就一定係辛苦, 同埋實有一方蝕低d...都係有甘遠搬甘遠為上, 我覺得! 情願抽多d時間返下去食下飯見下就走好d ! :-P
哥哥係04年2月13日出世, 祈姐係06年8月29日出世, 殷妹妹就係08年1月4日出埋黎喇! 一家5口樂也融融![url=http://www.babyhome.com.tw/bb/14331]快d入黎<舜祈殷 's love channel> 探下我啦!

翡翠宮

我真係覺得如果有得選擇千祈唔好同奶奶住呀,肯定會令自己好痛苦架!!!因為對住奶奶係要好假架,唔可以好真同好自然咁表現自己~
我未絡婚,但好多時我男朋友都會帶我去佢個邊的活動,有次我男朋友同我講佢媽咪話唔鍾意我成日打佢個仔,我即刻話我幾時打過你呀,我男朋友咪話佢同佢媽咪講玩下咋喎,佢都話唔鍾意,我咪話玩下都唔得咁我第日係佢面前咪唔打囉!!!你地話呀,呢d都係好小好小的問題姐,拍緊拖玩下呢d情趣都要干涉,同埋佢一齊住仲得了既???乜野情趣都無哂喇!!!
仲有呀,有次我去佢屋企打麻雀,到食完晚飯後,佢d親戚話繼續打,叫我打完先走,我同我男朋友都好想呀,但佢媽咪即刻話唔好呀,話我住得遠,返屋企要個幾鐘(我住大埔,佢住觀塘),唔比我留低,咁我咪走囉~走左之後,我勁發我男朋友脾氣,我好嬲呀,我話放一個長假期比我玩夜d都唔得,一食完飯就好似趕我走咁,平時又成日唔比我食呢樣食個樣,驚我胃痛(因我成日都胃痛)其實,我知道佢係為我好,咪就係知道佢係為我好所以又唔話得佢,我又驚到時佢唔理我個時我又覺得佢唔鍚我,所以如奶奶相處真係好難,咁又唔係,講多句野又驚講錯野,令佢誤會,就連同男朋友玩都唔鍾意,唉...............

複式洋房

NO! NO! NO WAY!!!!!

別墅

你有得走都唔走?難為我返奶奶到食親飯無十一點都唔走得,我仲要坐個幾鐘頭車先返到屋企,第二日仲要一早返工,一個星期要捱两日,我不知幾恨走,係佢九點先食飯,食完又話食生果....... :-(

別墅

我都同奶奶住了近一年, 好彩可以買樓搬走, 如果唔係我唔會要bb, 亦有可能離婚, 所以話你覺得你頂得順你奶奶的話, 你結了婚就同奶奶住啦,
講起個d慘痛經歷, 真係想死, 有一次個工人洗衫, 我有件衫脫色, 奶奶捉住我由地下, 走到天台, 係不斷咁話我點解要將d會脫色的衫放在一齊洗, 攪到其他衫都有色, 最後個餐晚餐我就扮肚痛唔去食, 我仲喊住叫老公買野返來俾我自己洗返d 衫, 我咁大個女都未俾人咁捉住我話足我15分鐘(我阿媽阿爸都唔會咁話我)....而家搬了出來, 唔駛日對夜對, 我真係好開心

別墅

嘩!!
你地個個都講到咁...我老公成日話叫我出番嚟做野,比個b佢亞媽湊,搬番去同佢地住,又點好點好,又話有人服待你,又唔洗湊b咁辛苦wo......

複式洋房

我就唔覺得同奶奶相處有問題,只不過冇得二人世界同埋覺得好似寄人籬下咁,始終緊係兩公婆住好d啦!

洋房

唔會結婚住,咁又會點做呢?

子爵府

如果俾我都唔想同奶奶一齊住...我好驚人煩ga...我奶奶對我都好好..不過都幾煩...日日打黎問我bb幾點起身食奶訓覺..又問bb all左屎未...我話all左佢都要追問我幾點all...日日都問同樣0既問題..有時一日問幾次...答完再問...我&老公同朋友去食飯佢又要問同邊個...(佢都唔識..佢知黎都冇用)仲要問埋有幾多人食...我話幾個,..佢都再問有幾多個姐...我奶奶仲好夜訓..晚晚2,3點打黎同我傾計...試過講到朝早6點幾先收線..又叫我早d訓...點知同佢收左線佢過幾秒又打黎再傾過..好在我都係夜鬼姐..所以我同佢一齊住..我會俾佢煩死

別墅

我老公係個孝順仔,結婚之前都知道要同奶奶住,當時我有返工,所以見到奶奶的時間唔多,無咩問題,(老爺係大陸做生意,成日唔係度,間中先返下黎)

不過自從有左bb之後,我無返工,成日都對住奶奶,慢慢我開始覺得佢好煩,(我又係好唔鐘意比人煩)佢對我都算好好家啦,後來老爺結束左大陸的生意,返左黎,咁仲衰,我要對住兩個.

原來我都唔鐘意同佢地住,唔係話佢地對我衰的問題,而係自己唔慣,好似比人監視住咁,無咩自由,又會話下你咁咁咁.......

自己呀媽都唔會咁,所以我成日借d2返呀媽度一兩日,回下氣.

終於,老公都肯同我搬出黎,雖然要同佢細老一儕住,不過我諗會好過對住兩個老人家,又無計傾咁慘.

好在奶奶都同意我地搬出去,老公返工就唔駛咁辛苦!如果唔係都搬唔成,加上老爺返左黎,佢兩老有伴.諗返起都要多謝奶奶!

別墅

我都覺得唔好..
大家始終係唔同environment 下生活...
好難就~~
同埋我覺得唔一起住,the relationship may be better~~
冇謂搞到大家relationship 差哂先搬開...咪仲衰~~~
My dear baby--- Issac

別墅

2016畫展勳章

I suggest that don't live with 'Lai Lai' if you have no choice except you love your husband very much like me.

Before get married, I though there was no problem if I lived with her because 'Lai Lai' always wore her smile face and I lives with her. After get married, I find many things that you unexpected:
1. No freedom - she always control what you wear, when you wash your hair,...
2. No privacy - always move your personal thing without consultanting you
3. She is very dirty - wears shoes and walks around the house but she never sweep & clean the floor, does not wash the kitchen tools, does not wash her hands before making food, ...
4. No smile face anymore - she projects her 'Lai Lai' attitude when you stay with her and pretends a 'Weakling' in front of your husband. (Because she feels my husband loves me more than her)
5. Although she said she will treat me as her daughter, she never take care of my feeling. eg. I have serious nose senitive. I have told her not to burn 'Hong' politely and the smoke will make me hard to breath. But she never take appropriate action whereas increase the quantity of 'Hong'.

There are many unhappy experience and I suffer because I love my husband. The solution of releasing my tense is talk with my best friend/mother.

首頁

尾頁

跳至