夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 如果明知婚後要同奶奶一同住,你會唔會結婚住?

我同老公拍拖果時講好會買樓結婚自住,點知到話要結婚一刻話放唔低父母,咁我為有接受,諗住自己對人好,佢父母都應該唔會太過份,我一直都好努力去迎合他們,但他們都係覺得我搶走了他的兒子,對我過話又有D針對,我真係後悔自己同佢結婚.
[size=large]http://lilypie.com/baby3/020723/0/6/1/+8/.png[/img][/url]

洋房

我初初結婚時都是同奶奶住,我奶奶其實幾好o架。不過我總有寄人籬下的感覺,好似借人的地方住,做樣樣事都要小小心心,好唔自在。所以最後都情願搬開住。

侯爵府

mjzz

有時係家家有本難念的經
雖然我不用理男家 (MOTHER IN LAW ALREADY BE PASSED),但有時聽D FRIEND呻開都好經典

BY THE WAY,我亞媽都話第日唔會同心抱住(IN FACT, MY BROTHER'S GIRL FRIEND IS OK),但都一樣怕相見好同住難,費事第日做工人. 所以話,各人有各人的難處架構

大宅

hoilokmama 寫道:
我初初結婚時都是同奶奶住,我奶奶其實幾好o架。不過我總有寄人籬下的感覺,好似借人的地方住,做樣樣事都要小小心心,好唔自在。所以最後都情願搬開住。

我都同意你所講好似寄人籬下, 不過無法有左bb又搵唔多, 我亞媽叫我點都唔好搬....出去租地方住, 夠養到個bb, 所以我點都會忍....(如果唔開心既話, 不過touch wood我無咩唔開心)

別墅

唔會結婚
Angela

男爵府

千萬不要結婚住,以免後悔,由其小朋友出世之後,問題會一一出現,就算有好o既例子都唔好博呀。
一切都睇定先,穩陣o的好。

男爵府

雖然我冇同我奶奶一齊住, 但係我知我奶奶性格, 比我就一定唔會結婚住, 如果一定要結婚,我就會租屋, 就算冇咩錢辛苦d都要o家喇

男爵府

一定唔會!!

大宅

I made a swear. 一定唔會!!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

大宅

NO!!!

水晶宮

我個仔仲係BB, 佢第日大o左要結婚, 我都唔會同佢兩公婆住. 除非住house, 佢一層, 我一層, 大家有番D私人空間.又或者兩家人住近D, 有照應 時我又可以方便探阿仔同D孫. :-P

大宅

唔會......
emily200323 [img align=left]http://hk.geocities.com/aphek03/pekkle/wallpapers/gif/6.gif[/img]

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定唔會.........

我好相信"相見好,同住難"呢句說話. 就算一個人幾好都好, 唔等於你同佢會夾架嘛. 如果有咩事老公夾係中間仲慘啦....所以都係搬開住好d.

如果個老公想照顧父母, 咪住附近囉, 得閒返去睇下佢地. 自己又有私人空間.

就算第日我d仔女大左結左婚, 我都唔會要求佢地同我住, 仔女有自己既天地, 肯得閒返黎睇下我都不知幾開心啦. 同d新抱/女婿一齊住, 有argue咪"棧"自己煩!!

伯爵府

hoilokmama 寫道:

完全同意!有時想請d朋友黎屋企坐吓呀,囡囡出世d朋友黎探我呀,囡囡生日想開生日會呀,以上等等都唔係咁好,驚佢厭麻煩(雖然佢冇講過,但費時到時有野閙交la),而且冇乜歸屬感,始終都唔屬於自己ma,所以都係搬開住.

複式洋房

Dear all,

千其唔好一齊住,幾好的奶奶我都甘話,同自己亞媽有時都會有意見啦,何況果個唔系自己亞媽。當初我就念想住試下冇問題,結果我選了離婚。

翡翠宮

我覺得有時d野好難講~
我當然都唔想同奶奶住喇,但我媽咪就話如果個男仔個媽咪得佢一個仔,而佢又想同個仔一齊,咁你可以點呢,除非唔同個個男仔結婚架姐!!!
好好彩,我男朋友個媽咪已經講左唔使我地同佢一齊,如果唔係我有排煩呀~~
我都好同意MARS同hoilokmama所講,同奶奶一齊住,就算個奶奶幾好都好喇,始終唔係自己媽咪,講真自己都有脾氣,隨便發下老公脾氣其實都好閒,但同奶奶一齊住,比奶奶睇到你發老公脾氣就唔係幾好,一陣又多事呀,一陣人地話你蝦佢個仔添呀!!!
而且兩公婆住做乜野都得,無人管你,奶奶幾好都會覺得佢好煩,好似無哂私穩咁,乜都要入房先可以做,例如:撒嬌、耍花槍......講真呀,我依架未結婚同屋企人一齊住呀,有時都覺得無哂空間同私穩咁呀!!!同男朋友吵架,媽咪又問長問短,自己媽咪就可以一句話關你乜野事,但同奶奶就唔可以咁講,我咁想結婚都可以話係想多d兩個人相處的私人空間,如果同奶奶一齊住咪都係一樣無哂,分分鐘仲衰過依架呀!!!
該用戶已被刪除

民房

作為一個基督徙, 聖經於新約以及舊約都有提及若我們結婚後應該離開父母, 過獨立的生活, 這並不表示你要置他們於不理, 身為子女的應當繼續要孝敬父母 (可7:10). 還記得於婚禮上, 牧師亦會要求雙方的家長同意他們離開父母去建立自己的家庭.

馬可福音:
10:6 但從起初創造的時候、 神造人是造男造女。
10:7 因此人要離開父母、與妻子連合、二人成為一體。
10:8 既然如此、夫妻不再是兩個人、乃是一體的了。
10:9 所以 神配合的、人不可分開。

作為一個母親 (我的2個兒子尚小), 將來他們結婚, 我也希望他們可以擁有自己的家, 有自己的生活模式, 過自己應為適合的生活, 我不想做一個阻礙他們發展的母親. 若果經濟許可, 我希望可以讓我的兒子到外地讀書, 若到他們成年, 他們想在外地發展, 建立家庭, 我也會衷心的支持他們.

做父母的應當讓子女有他們的發展空間及個人的生活, 每一個人都是一個獨立的個體, 他們有權選擇自己的生活方式, 他們不是我們的拷貝. 我不想自己做一塊頑石擋著他們的前路, 我希望做我兒子的朋友.

因此, 我並不讚同結婚後與奶奶同住, 去過一些他人的生活. 我亦答應過神要過自己的生活, 去彰顯祂的大能.

大宅

唔會結婚住.......

o個陣我知道結左婚要住o係隔離屋都諗住算啦, 話晒唔同屋會好d, 點知咪[size=x-large]中伏囉 !!!!!!!!!!!! 我諗如果住同一間屋, 開左片好耐lu .........
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至