夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有冇人是來自單親家庭, 會唔會唔開心呀!

見到咁多單親人仕真係好有共鳴,好有親切感^_______^
呢度有D似單親人仕俱樂部!!!哈哈...^__*

伯爵府

好媽媽勳章

moonhome,
我同你差不多,有一個非常惡的後父,佢超變態,而家同你講返諗返起佢我都心跳,所以我都係好早婚,想盡快脫離魔掌,我16歲結婚,同年生左個仔,而家我係三個小孩的媽媽,我一定一定唔會比我小朋友受傷害,我要盡我能力比一個舒適溫暖的家比佢地,暫時佢地都係一個有自信,愛心的小朋友,我從來都唔會講我細個點比人對代的事同佢地講,費事影響佢地心智,但我個大仔都知小小,因佢有一次聽到我同我媽吵架內容....下次得閒再同你傾,我覺得同你有一份親切感,唔知點解
而家帶幾隻馬騮去食野~
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

大宅

tung,
無左媽媽我當然有小小唔開心,覺得人有我無!但最唔開心係其他人點樣對待我(eg:湊我既人同佢地既屋企人,我後母同佢d屋企人)聽佢地既冷言冷語,仲慘過無左阿媽!
moonhome 寫道:
我到而家先知咩叫做母愛!
自從我做左人阿媽,我才摸索緊點樣去愛眼前既bb,
原來係咁呀,有媽咪既bb的確唔同d呀
有次阿女比雨水沾濕了頭髮,我就好緊張咁幫佢整返乾

我好多時蒙受童年陰影,有時更覺得自己好似步緊後母既後塵
當我一嬲既時候d脾氣,語氣,發洩方法都好似佢咁呀,
但我又係咁叫自己唔好,會影響到呀女呀,會點點點,
但我既行為又冇改善
好辛苦呀呢種交戰,對住阿女有好大既壓力,我驚我d脾氣影響到佢,我好驚傷害到佢

moonhome,
我剛剛生完阿b時,都好似你咁~
望住bb,問自己,點解咁辛苦生個bb出黎,我阿媽可以咁恨心響我剛剛滿月就走左去........
不過我依家學緊點控制自己既情緒/脾氣,同埋睇好多關於bb既書,希望自己可以做一個好媽媽!!

bandband,
我都係呀,自小無家庭溫暖,好想有一個完整既家,依家屋企有bb同老公,個人開心左好多,雖然成日唔夠$用!
不過近來我發現一個問題,當有男人抱起我個b(包括我老公/老爺),我好自然特別留意佢地

大宅

其實是我現在跟我先生離婚, 但我好怕我囡囡的心境,我不懂點様同佢講, 點解daddy唔要我地! 我好怕佢問我呀! 我怕佢會唔開心呀!

大宅

tung,

我覺得你可以同你囡囡講"因為爸爸同媽咪o向生活上同埋性格上都唔夾,已經唔可以再o向埋一齊, 但係媽咪都一樣會咁鍚你"

其實小朋友即使你唔講,佢地都會知架, 要小心輔導,小心說話,以免佢諗埋一邊, 以為乜都係爸爸錯晒,爸爸唔o岩..

唔係個個小朋友都咁識諗架..
:-) :-) :-)

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我覺得單親家庭,作為家長不應忽略小孩,
要更加去愛護同栽培,當有新伴侶時
應妥善處理,不要讓小孩身心受傷害
===================
katrina959 ,
我阿媽又係滿月那天走了
有時我都好想知佢係點樣
成日都問阿麻,d親戚

我連佢既相都冇呀(因為被後母掉左)
我甚至連自己既童年照都冇呀
我bb樣係點都唔知

我地係咁既家庭出生
影響真係好大
我冇見後母多年
但好多時都諗起佢

我而家個女2歲了
佢好多野,例如百厭,搗蛋,
我就語氣好重好命令佢

我而家改緊,我唔想咁易發嬲,情緒咁易波動
希望快d改到,唔好影響到佢
=====================
kitty,
細個成日都唔知點解我究竟犯左咩錯
要比人打到咁甘,我最憎佢係街打我
同埋係街/好多人面前罵我

有幾次d滕條印打到成腳都係
d小學同學都唔敢同我玩,有d仲細聲講,陰陰咀笑
或者我最怕都係見家長,嘩然!!
全校都望住我.........

佢成日係我老豆唔係到就蝦我
又點我做晒d家務,
小學一年級已經要自己落街買"鳳爪排骨飯"

而家諗起好驚呀,咁又點呀,
我老豆都唔理
佢成日都話對我好好呀,
但我一D都FEEL唔到囉,R晒頭

而家我同老豆好似唔識咁
佢對佢對仔女好好呀
佢地先係一家人

佢仲覺得我好隨便呀
比個男人搞大個肚
就咁就嫁出去
佢稱呼我老公為"O個 個 人"
最好笑佢問我做咩出席某親戚結婚酒,(我冇擺酒,人地都唔知我結婚 ,那時我老公冇出席,人地會以為我未婚生仔)
那種感覺好HURT

子爵府

katrina959 寫道:
bandband,
我都係呀,自小無家庭溫暖,好想有一個完整既家,依家屋企有bb同老公,個人開心左好多,雖然成日唔夠$用!
不過近來我發現一個問題,當有男人抱起我個b(包括我老公/老爺),我好自然特別留意佢地

點解你咁mind男人抱你bb???係咪童年既事影响咗你??? 我都好慶幸依家有個愛鍚我同尊重我既老公同埋可愛又鐘意嗲我既囝囝~!所以我依家都無再計較童年既嘢, 忘記背後,努力面前嘛!你都要係咁呀!!!唔好俾自己童年啲嘢影响到自己!既然我地覺得上一代做父母做得唔夠好,我地就要做得比佢地好一萬倍!做個百分百好父母! 係喎,得閒就打電話俾我一齊吹吹水解吓悶啦~! :-P 我比你得閒嘛...响舖頭開工簡直靜到拍烏蠅~~~!!!

大宅

moonhome
我細個有好多相,但俾我後母掉晒,佢有次響我老豆去左新加坡(我老豆一個月有兩三個星期響果邊)打到我成身都係籐條印,連面都有,真係好痛好痛!我好同意你既講法,無父或母都唔緊要,只要唔好父母/屋企人互相係度講自己父母壞話已經好足夠,後母蝦小一陣我已經心足,不過我老豆最後又搵過第三個老婆,佢地依家好幸福,但我想嘔!!!!!不過我同阿媽前年相認番,我其待左18年,佢居然係一個衰人!!我好唔開心,我地又再分開喇!!
bandband,
唔知點解,次次佢地錫bb,我都會特別留意,我試過問我老公,如果第日我唔係度/分開左,佢會唔會搞bb??佢當時即刻叫我唔好亂諗~
係呀題外話~我奶奶好開心呀!仲問你有咩平野喎!!

子爵府

katrina,

你真係諗多咗喇!放鬆啲啦!始終bb都係你老公既骨肉,放心,唔會亂嚟既!可能你啱啱生完bb,個人真係會易亂諗嘢啲架!但過一排就會無事架喇!唔駛擔心啦!

:-P 好用呢部焗油機~~!!!我自己都係用緊呢部!用咗兩年都用緊佢!我冬天仲要剝咗個罩,俾部機噴啲蒸氣出嚟,無咩乾燥嘛~! :-P 至於平嘢,家吓就有兩盒焗油平過八折讓出,因為唔小心俾送貨佬整瀉咗(不過無瀉到出嚟,只係個樣唔係咁好睇),如果你有興趣就打俾我啦,我留定俾你揀!

大宅

bandband,
或者我真係諗得太多
我奶奶住果度濕氣好重,但我聽日都會話佢知可以咁用,話你知,佢果度已經有三至四部抽濕機~話佢知只會多個笑話!
好,等我聽日打俾你

首頁

尾頁

跳至