興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

原帖由 KnN 於 09-6-17 11:21 發表
同感, 我都想知下, phDRCMP 個個post都力sell 李大師, 我好有興趣睇睇~

DEL....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

post 相同大家分享係好事, 但切密再hard-sell 任何攝影班

多謝合作

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔明你張相想表達乜? 希望你可以大量D, 用你阿SIR教你O既野, 教下我點欣賞你張相啦.

我睇人地D相, 從來冇比較過人地用乜器材, 亦努力學習點
善用手上的器材, 點運用攝影技巧去表達自己O既想法...

不過就睇唔出你張相想影乜? 想表達乜.... 用左乜構圖/技巧?

原帖由 phDRCMP 於 09-6-17 20:42 發表
近日用SAMSUNG L700 (信用卡贈品) 拍攝的照片,尚未剪裁的….
http://hk.myblog.yahoo.com/dr.kwong1858/photo?pid=14&fid=9

窮人如我,沒錢買DSLR,因為李老教學時強調善用手上的器材,影相構圖比較重要的,所 ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

洋房

原帖由 Simar 於 09-6-17 23:42 發表
唔明你張相想表達乜? 希望你可以大量D, 用你阿SIR教你O既野, 教下我點欣賞你張相啦.

我睇人地D相, 從來冇比較過人地用乜器材, 亦努力學習點
善用手上的器材, 點運用攝影技巧去表達自己O既想法...

不過就睇唔出你 ...

洋房

不過就睇唔出你 ..用左乜構圖/技巧?.

洋房

唔明你張相想表達乜? ....
不過就睇唔出你 ...用左乜構圖/技巧?

:;pppp:
DEL....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你o既分享, 亦欣賞你對攝影技術o而唔係器材o既追求. 希望你可以分享更加多相片同技術討論, 令我地獲益更多.

不過我自己影小朋友時, 求其影到就好開心啦... 一張清晰o既兒女照, 可能已經令我好開心 (因為我個女走得超快, 又唔會企定定俾我構圖), 不過做到就做啦.... 我用過dc仔影佢, 冇一張清...... 所以器材係呢度就幫左我呢d新手唔少.

原帖由 phDRCMP 於 09-6-18 08:45 發表

既然你有興趣,就上載基礎構圖的NOTES給你了解,講就唔識表達啦... 我拍的是放射投影的構圖,有消失點,比三角構圖立體的, 這是拍照最基的視角構圖之一...
一般教攝影的不教構圖的....所以很多拍友都唔識,我以前看人家 ...

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 phDRCMP 於 09-6-18 08:45 AM 發表
既然你有興趣,就上載基礎構圖的NOTES給你了解,講就唔識表達啦... 我拍的是放射投影的構圖,有消失點,比三角構圖立體的, 這是拍照最基的視角構圖之一...
一般教攝影的不教構圖的....所以很多拍友都唔識,我以前看人家 ...
講構圖, 好老實, 好多本攝影書都有講.
有時間不如去3聯打下書釘, 相信都會有得著.
本來我對呢位李大c 都無乜感覺, 經你洗板式既盲目hard sell. 我好反感.

大宅

原帖由 KnN 於 09-6-18 09:36 發表
本來我對呢位李大c 都無乜感覺, 經你洗板式既盲目hard sell. 我好反感. ...

好有同感. 睇完"李大師"的門徒的回覆和 scan 出來notes 之後, 更相信自己去書店打下書釘或買多2本回家研究和多練習, 再加同一班志同道合的朋友分享, 相信會映到"好作品".

KnK,

不如將你之前介紹 "攝影機之眼" 再介紹給李大師和他的門徒, 或另他們知道他的"作品" 或攝影方法不是獨一. 大師不只他還有更高層次大師, 做到心眼合一更是難得.

phDRCMP/李大師,

如是一個攝影愛好者, 不是來為2餐揾飯食, 多聽多看多分享和實習, 對自己"作品"有莫大幫助, 不用什麼為作品點題, 都會有志同道合者欣賞

洋房

洋房

原帖由 花花 於 09-6-18 10:26 發表

phDRCMP/李大師,

如是一個攝影愛好者, 不是來為2餐揾飯食, 多聽多看多分享和實習, 對自己"作品"有莫大幫助, 不用什麼為作品點題, 都會有志同道合者欣賞 ...

不是來為2餐揾飯食?
不教攝影,不須要來這裡混飯吃啦:;pppp: ....

而且,是入門漢,在學習中...
所以,<作品>沒有什麼看頭啦 ,是你們要看而已!

李老師作品已經給你們看過,是否高手..
你們自己分析...

如何看作品? 去參觀不少大師照片展,尚未識分好壞?!
欣賞與否?
重要嗎? 自己拍照片,自己開心就可以啦! ..

洋房

原帖由 Simar 於 09-6-18 09:20 發表
多謝你o既分享, 亦欣賞你對攝影技術o而唔係器材o既追求. 希望你可以分享更加多相片同技術討論, 令我地獲益更多.

不過我自己影小朋友時, 求其影到就好開心啦... 一張清晰o既兒女照, 可能已經令我好開心 (因為我個女 ...

影小孩照片,要快門快一些, 有些相機有小孩的MODE....
或者SET 高一點ISO數字

洋房

原帖由 KnN 於 09-6-18 09:36 發表
本來我對呢位李大c 都無乜感覺, 經你洗板式既盲目hard sell. 我好反感. ...

說得對, 看完書可以懂? 那陳老師已經冇得撈啦!
最重要是學生拍完照給老師點幾手,教你下次影得更好...

李大C又唔愁冇學生, 來POST給你們,是剛剛學完野,覺得他教得好才SHOW給你們知
你唔BUY是你自己的損失

唔鍾意,就唔來啦...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 phDRCMP 於 09-6-18 19:12 發表

說得對, 看完書可以懂? 那陳老師已經冇得撈啦!
最重要是學生拍完照給老師點幾手,教你下次影得更好...

李大C又唔愁冇學生, 來POST給你們,是剛剛學完野,覺得他教得好才SHOW給你們知
你唔BUY是你自己的損失 ...

閣下用同一種介紹手法,重複地發表,仲要係搵番所有有關攝影課程既舊posts,部份已經超過一年都無人覆過,應該都沉到連樓主本人都搵唔到啦,都能夠比閣下撈番上面。。。。。 如果話閣下只為善意分享,似乎真係熱心得令人難以置信 !

複式洋房

話時話,大師係乜野人士?

英國皇家攝影學會會士乎?

查實大 P 都識個會士架,但係唔會叫自已做大師 law ~~

洋房

原帖由 poonpoon 於 09-6-18 22:16 發表
話時話,大師係乜野人士?

英國皇家攝影學會會士乎?

查實大 P 都識個會士架,但係唔會叫自已做大師 law ~~

當然有英國皇家攝影學會會士銜,大師級必備...
而且是大眾攝影會創辦人之一,榮譽高級會士(1969) ,
美國紐約國際攝影家協會駐香港代表......

<大師>是學生尊稱...
老師自稱<資深攝影人>...

首頁

尾頁

跳至