夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投 BK Milk勳章

請敎各位有獨生子女的JM們:
我兩公婆結婚多年,今年8月囡囡才出世。因為我們很辛苦,用盡辦法才有這位小女兒,年紀已經過40,應該好難再為小女添加弟妹了。本來也心滿意足及喜悅。但是,有d人說:最好同囡囡生多個弟妹,第二日可以互相扶持,囡也冇咁寂寞⋯⋯
我聽完後覺得啱(我本身也有姐哥及弟),也開始覺得對囡囡唔住。自己兩公婆年紀大,陪伴唔到好耐。本身身體應該也好難有第二個,雖然我也好明白有些朋友想要一個也難,我的好朋友也是努力8年也沒有。
e個不安及不開心的情緒,有時候諗我們帶女兒來到這世界,理應幸福無憂。但是沒有弟妹,她大個會否孤獨?我們是否太自私,冇為她諗清楚呢?
我的EQ差,想向各位JM求教。

cherrylemon  同你擔心的一樣   發表於 14-10-14 10:59

大宅

熱血勳章

回覆:EJ-bb811 的帖子

生開好易有呀!努力

禁止發言

禁止發言

大宅

回覆:請敎各位有獨生子女的JM們

其實獨生都冇咩唔好,我同先生兩人都係獨生子女,覺得獨生子女會獨立d,因為由細到大都習慣左自己一個去面對同解決問題。好好彩係我倆的父母都冇縱壞我地,反而因為屋企冇人所以我地都要負責家務呀咁。可能有時候會有d悶,但是咁樣又令我地學會點樣面對孤獨、獨處的時候。其實諗深一層我都係萬千寵愛在一身,心中都幾開心架~冇人同自己爭,幾好呀!最緊要就係唔好寵壞,獨生子女都可以從其他唔同方法學識同人相處和分享的~

Bonbonho  Same here  發表於 14-10-13 01:27

禁止訪問

翡翠宮

引用:我和老公反而想一個就夠

原帖由 cffw 於 14-10-12 發表
我和老公反而想一個就夠

Me 2~

千其唔好比我有第2個,陀又辛苦生又辛苦湊又辛苦~

我自己有弟妹,我老公都有1個細佬,但我個人覺得兄弟姊妹都要講夾唔夾,兄弟姊妹都唔一定可以和睦相處,好似我老公兩兄弟各方面都唔夾,直情可以講係不和~

所以我個人覺得獨生子女未嘗唔係好事,而且爸媽的愛唔會分薄左,仲好喇!!

Manwah    發表於 14-10-13 14:06

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cffw+於+14-10-12+發表我和老

男爵府

回覆:EJ-bb811 的帖子

我係獨女,咪又係咁大…
講真,兄弟姐妹既野,又無話包和睦既。
唔好為左哩d理由夾硬要多個。
除非你地真心想添多個就另計啦…

男爵府

hashtag旅遊勳章

我老公果邊四兄弟,但連對方facebook都唔add/費事add. 所以獨生唔一定差,生多d都唔一定好

瑪瑙宮

我囝係獨子, 有朋友有女朋友, 佢從來都唔會話悶, 有野商量搵朋友/女朋友/我, 無咩問題.

Manwah    發表於 14-10-13 14:08

禁止訪問

別墅

引用:請敎各位有獨生子女的JM們:我兩公婆結婚多

原帖由 EJ-bb811 於 14-10-12 發表
請敎各位有獨生子女的JM們:
我兩公婆結婚多年,今年8月囡囡才出世。因為我們很辛苦,用盡辦法才有這位小女 ...
獨生或有兄弟姊妹各有兄各好。唔駛勉強,也不能強求,開心活在每一天

別墅

咪自尋煩惱,胡思亂想, 好冇?我自己都是獨生女,從來都覺得好幸福,父母給最好的我,亦可以去外國升學,屋企冇一個衰兄妹姐弟做負累(不像我父母、老公及身邊朋友有呢方面煩惱), 我非常慶幸身為獨生子女! 感謝父母只生我一個!

冇大的兄姊倚賴,令我非常獨立, 咁唔好咩?細時又唔駛照顧細的,童年不知幾安樂!

仲有,我覺得妳諗太多, 寂寞與否睇性格, 個女大過有友情、愛情、子女、事業、興趣,分分鐘自己的時間都唔夠用!

維港    發表於 14-10-13 13:25
iamlonelypig  講得好  發表於 14-10-13 09:41

子爵府

我以過來人分享下……
我也是高齡生,生妹豬時37了,當時唔知自己生唔生到,一早諗住iui/ivf,好好彩結婚3個幾月就自然有左……
當時我知自己其實接住生多個唔難,但商量過後,最後還是堅持一個……
首先,有兄弟姊妹係好,但都睇緣份,我一姊一弟都在美國,幾年先見一次,同冇分別都不大……
當然,我都好珍惜佢地。

我同老公決定生一個,主要係,我地不想太辛苦。而家湊細路,不同以前果套天生天養。父母都要比好多時間心机,兩個細路的話,唔係出兩倍力,係三,甚至四倍……
經濟上資源上分薄左,唔同以前多個人多雙筷,學費課外活動好多開支。當然,如果家境完全冇問題就不用考慮呢個因素。

另外,教一個已每日嘔一公升血,小鳳就黎c!
教多個我會跳樓!上咩堂都係一對一最好,而家我就1:1,得一個,可以完全針對性的設計個人化的服務給她,專注培育她……

至於成長問題,有sibling當然有好處,沒有也不一定是壞事。自少培育獨立自主個性,獨生子女也可快樂成長。

以我女兒為例,她天性好動活潑,一人亦可自給自足,自得其樂,成長中會有朋輩彌補沒有sibling的不足,有時朋友可以比同胞更合拍。

生与不生各有利弊,如果同老公商量過,有意再生,可即管試下,但要放鬆心情不要強求。

如果疊埋心水唔生,向好一方面諗,一個亦有一個好,我自己認識的獨生子女中亦不乏出色人物!

最後小鳳心聲,一個妹豬我已想c,好彩唔生第二個,唔係都唔使旨意有心情寫故……

加油支持!!

BIGPAT  same  發表於 14-10-13 11:32
esmetam67    發表於 14-10-13 09:35
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

大宅

引用:生開好易有呀!努力 +

原帖由 lumsiu 於 14-10-12 發表
生開好易有呀!努力
多謝,我也聽過生開易有。但是,我年紀唔細,顧慮的事情唔小。加上,e個已經很難得才有。

大宅

引用:孤獨?+絕不孤獨,+性格外向+社交能力強,+一

原帖由 維港 於 14-10-12 發表
孤獨? 絕不孤獨, 性格外向+社交能力強, 一呼百應, 點會孤獨?
多謝你的留言,本應我們也是這樣諗。我已經是FTM,照顧BB已經兩個月多,可能太專注及身邊的朋友多時提及,產生了很多想法吧。睇完你的留言,心情真的舒服了,感激。

大宅

引用:其實獨生都冇咩唔好,我同先生兩人都係獨生

原帖由 siuhoclare 於 14-10-12 發表
其實獨生都冇咩唔好,我同先生兩人都係獨生子女,覺得獨生子女會獨立d,因為由細到大都習慣左自己一個去面 ...
謝謝你俾d正能量及自身經驗分享。
我們也不會縱阿囡的,所以,我們選擇了我自己做FTM(亦因為我們兩邊也沒有人幫手)。希望我們的女兒也像你咁,可以勇敢,面對悶及寂寞的時候。

大宅

十分多謝各位JM的回覆,有你們的支持及鼓勵。湊囡的心情及情緒也舒暢了不小。
有些JM說我諗多了,對的,我天生就多愁善感所以才會庸人自擾吧。感激有這平台可以互相分享,我得著不小,再次多謝

大宅

引用:我以過來人分享下……我也是高齡生,生妹豬

原帖由 siufung 於 14-10-13 發表
我以過來人分享下……
我也是高齡生,生妹豬時37了,當時唔知自己生唔生到,一早諗住iui/ivf,好好彩結婚3 ...
感謝小鳳留言及分享。可能我自己在家排中間,上有姐哥,下有弟弟。而我老公家他有兩位哥哥。所以,驚自己的女兒好難面對寂寞及孤單。
你分析也很正確,我老公為了將來可以給女兒去外國升學的機會而努力中。
希望我們的女兒性格同妹豬一樣,外向活潑。我們兩老冇諗過將來要囡照顧,只要她幸福快樂便可。

首頁

尾頁

跳至