懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

個肚生左勁多粒粒, 又痕又紅又腫...
痕到訓唔到..
醫生話生完BB先會退... 但係真係接受唔到.... 仲有成5個月....
請問有咩辦法好番????

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係咪燥得濟谷左 d 粒粒出來呀???

大宅

試吓搽olive oil 啦.
千祈唔好 "r", 一路搽, 一路當係止痕.
唔好亂搽其他嘢.

別墅

原文章由 vvcc 於 08-2-26 21:44 發表
唔好亂搽其他嘢.

會唔會係咪乾燥呀?, 我在懷孕11-12月份o個時都係咁, 之後搽了cream就好番

禁止訪問

複式洋房

煲D金銀花來搽下..!!
我之前都系甘...搽佐之後冇事...!!
我依家37W都冇事..!!
或者你可以試下..!!

大宅

醫生冇開d藥膏給你?
記住唔好抓,會越抓越多,我的同事就係這樣,連個胸都有。

大宅

原文章由 vvcc 於 08-2-26 21:44 發表
唔好亂搽其他嘢.

我唔敢搽olive oil呀... 因為我連搽aq cream都唔得, 會即刻出晒風nan...

大宅

原文章由 Chantal 於 08-2-27 14:29 發表

會唔會係咪乾燥呀?, 我在懷孕11-12月份o個時都係咁, 之後搽了cream就好番

應該唔係.. 因為我一直都有搽cream...

大宅

原文章由 royalbb 於 08-2-27 14:39 發表
我有個fd除左身體,連面都出左好多紅色粒粒,不過e生話無計架,要生完先會好番架~忍耐吓啦

我睇西醫都係咁講... 但係我每晚4點幾都會痕都醒, 唔係少少痕, 而係痕到入心入肺...

大宅

原文章由 junzi_bing 於 08-2-27 14:46 發表
煲D金銀花來搽下..!!
我之前都系甘...搽佐之後冇事...!!
我依家37W都冇事..!!
或者你可以試下..!!

thx~ 我琴日試左喇... 不過完全唔得, 一搽就痕到打冷震.. ><

大宅

原文章由 sosowai 於 08-2-28 18:14 發表
醫生冇開d藥膏給你?
記住唔好抓,會越抓越多,我的同事就係這樣,連個胸都有。

有呀, 不過完全唔得...
我完全唔敢r, 不過都係胸都有.. 宜家手腳都開始生.. 今日痕到喊..

我睇左3日中醫, 佢話我個身有好多'風'同'熱', 所以生風nan...

子爵府

個中醫有冇開藥俾你煲水洗身呀?
我之前有包嘢用黎止痕嫁~不過冇用到~丟左~
不如擦住爽身粉試下止住先喇~
我初初都痕到喺道跳呀!

大宅

原文章由 kateyu 於 08-2-29 01:01 發表
個中醫有冇開藥俾你煲水洗身呀?
我之前有包嘢用黎止痕嫁~不過冇用到~丟左~
不如擦住爽身粉試下止住先喇~
我初初都痕到喺道跳呀!

佢無俾呀...
咁你點樣好番??
我宜家個肚無忽好肉喇..

民房

原文章由 yanyanyan888 於 08-2-26 21:08 發表
個肚生左勁多粒粒, 又痕又紅又腫...
痕到訓唔到..
醫生話生完BB先會退... 但係真係接受唔到.... 仲有成5個月....
請問有咩辦法好番????

我都係咁呀!我而家31週先黎生呢d濕疹。
早醫話因為太多濕熱起身,要發出黎先好!
所以飲左媽咪煲既清熱茶。
睇西醫話係濕疹,好多大肚婆都有,有d會成身都會有。
而我只係出起手指同腳指,食左藥同查左藥膏,而家好左好多!
早前真係痕到訓唔到,掂一掂又痕……好辛苦!

大宅

原文章由 ashley2008 於 08-2-29 11:10 發表

我都係咁呀!我而家31週先黎生呢d濕疹。
早醫話因為太多濕熱起身,要發出黎先好!
所以飲左媽咪煲既清熱茶。
睇西醫話係濕疹,好多大肚婆都有,有d會成身都會有。
而我只係出起手指同腳指,食左藥同查左藥膏,而家好左好多!
早前 ...

ashley2008,
咁你宜家睇西醫定中醫?

今日我睇中醫, 佢話我已經無藥可以用喇

子爵府

冇一定好番嘅方法嫁~唯有做得d咩就做d咩嫁咋~
我冇用到佢俾我d藥呀~飲媽咪煲d湯囉~飲一d溫和下火嘅湯囉~
妳個中e都唔得嘅~冇料到!睇過第二個喇~
例如飲四味湯,十月豆煲菜乾/菜乾湯
飲少少夏枯草都唔怕嘅~不過真係少少好喇!

仲有千萬唔好R呀~~

[ 本文章最後由 kateyu 於 08-3-1 09:40 編輯 ]

別墅

我之前都試過, 唔知係咪乾燥呢~
我沖完涼之後搽左d baby oil, 再搽花士令,感覺好d, 慢慢就唔痕啦~
http://hk.myblog.yahoo.com/kolo_bobo

民房

去屈x氏買支叫oilatum(愛麗她)沐浴油及潤膚膏, 我用左一星期好番晒

大宅

我之前都係7個月果陣開始出疹, 睇西醫叫我用qv bath oil沖涼, 搽藥膏. 但一d用都冇.

開始果時諗住大肚都吾可以食中藥, 所以冇諗過去睇中醫, 後來真係頂吾順, 果時我個肚已"r"到損晒, 晚晚起身"r", 訓吾到覺, 返工痕又吾r得, 於是就去自己睇開果過中醫比醫師睇下, 佢話果d係胎毒, 好多第一胎既大肚婆都會出, 如果handle得吾好, 生完都會痕, bb皮膚都會容易出疹.

佢開中藥比我食, 用中藥水抺身, 全面介口. 第一個星期已吾再痕, 一個月到就冇晒. 之後我keep住一個月去比佢睇一次, 我仔仔出世到而家2yr, 皮膚都好好冇粒粒同疹.

原文章由 yanyanyan888 於 08-3-1 00:21 發表

ashley2008,
咁你宜家睇西醫定中醫?

今日我睇中醫, 佢話我已經無藥可以用喇

首頁

尾頁

跳至