基督家庭

跳至

首頁

尾頁

民房

我囡囡就快7個月,她會於復活節領洗,而我有四個朋友的囝囝囡囡也會同我囡囡一同領洗,合共5個baby,非常高興.感謝主,為我們帶來幸福和喜悅.
弟兄姊妹,你們有冇使你身邊的朋友認識主耶穌和了解天主教呀.把這份喜悅福傳給他們.我有時真係好欣賞基督教的弟兄姊妹,他們的福傳熱誠.我們要反思一下,真係有好多人不認識和冇機會接觸到我們天主教(如果你不是讀天主教學校),而且有人更有誤解呀.所以我們有責嫁.
我堂區的慕道班開始接受報告,我興趣的朋友可pm我.

男爵府

今個星期日我都開始返慕道班啦, 我自細都係返天主教學校, 婆婆同mami都係教友, 不過mami話比我自己選擇, 所以冇同我洗禮

我依家都有啲緊張, 因為堂區導師比我插班, 但叫我要勤力啲先可以係明年easter洗禮, 我將會返聖依納爵堂, 你係邊個堂區架?

同埋我想請教下, 我有兩個帶小朋友, 一個3yr半, 一個2yr, 佢地幾時可以返主日學? 佢地係咪要返晒主日學先可以洗禮架? 我聽講小朋友5yr前係可以先洗禮, 係咪真架? 因為佢地咁細都唔知聽唔聽得明道理

伯爵府

我都4月開始返慕道班
我返窩打老道st. teresa
我返都因為阿女成日問姐姐sunday 放假去church 做乜
邊個係god, 姐姐個god 0係邊, 佢係咩人?
我都唔識答, 姐姐講英文, 阿女又明d 唔明d
我至想去上下堂, 幫個囡搵下答案
當然, 我都想個囡有宗教信仰
呢樣對小朋友都係一件好事

子爵府

原文章由 pandacat_bb 於 08-2-29 09:30 發表
我聽講小朋友5yr前係可以先洗禮, 係咪真架?

係三歲或以下﹐叫嬰兒洗禮。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

洋房

"係三歲或以下﹐叫嬰兒洗禮"

但是部分堂區係三歲以下 (沒有 "或"). 小朋友主日學係好似五歲或以上.

子爵府

過了嬰孩領洗資格的小朋友﹐在教區﹐正常情況要到九歲 — 即可以初領聖體的年齡才為他施行洗禮。 當然﹐教區也賦予鐸區司鐸按情況作酌情處理。

複式洋房

jk67jk:

Hello! 我都好耐無上黎睇野啦!係度見到妳真係開心,仲記唔記得我呀?

子爵府

原文章由 noelandy 於 08-3-6 15:36 發表
jk67jk:

Hello! 我都好耐無上黎睇野啦!係度見到妳真係開心,仲記唔記得我呀?

Of course remember you!

成日唔上黎!

複式洋房

jk67jk:

嘻嘻!唔好意思呀! 我耐唔耐都有上黎,不過無留言啫!

洋房

請問彌撒中有一個人叫禮節司,佢係咩人?負責什麼??

子爵府

原文章由 小新丁 於 08-3-9 14:59 發表
請問彌撒中有一個人叫禮節司,佢係咩人?負責什麼??

負責統籌、策劃、協調團體禮儀:
- 如何籌劃祈禱聚會
- 禮儀編寫
- 禮儀的安排與準備
?? 該用戶已被刪除

子爵府

原文章由 ?? 於 08-3-10 18:59 發表
我想問吓有無人知守齊日是怎樣?

何時及是否只可吃齊?

Please refer to this topic: 「大小齋」(click here)
?? 該用戶已被刪除

洋房

原文章由 jk67jk 於 08-3-10 09:25 發表

負責統籌、策劃、協調團體禮儀:
- 如何籌劃祈禱聚會
- 禮儀編寫
- 禮儀的安排與準備

咁禮節司係唔係神職人員??

子爵府

原文章由 超級火車頭 於 08-3-12 20:18 發表
咁禮節司係唔係神職人員??

禮節司不一定是神職人員;當堂區沒有合資格禮節司時﹐神職人員便會擔當這職。

別墅

在外地參與彌撒

請問如在外地旅遊期間, 遇正主日, 想在當地參與彌撒, 但唔係好聽得明, 又唔識回應, 係咪無左個意義呢? 但我又好想每個主日都能夠參與彌撒.

子爵府

在外地參與彌撒

如果有心參與外地外語彌撒, 想令自己能參與(投入)其中﹐最好起程前﹐先印出該主日的經文﹐帶備那本紅色的「彌撒經書」。 若可能的話﹐有些國家會有英語彌撒﹐能先找到該聖堂便較好。

天主教的彌撒好處在於﹐每一段經文都是一樣的﹐你知道何時是垂憐經﹐何時是聖聖聖﹐何時是天主經。 讀經完畢﹐自己可以輕聲的說「感謝天主」「基督,我們讚美你。」

我曾在中文彌撒中見到一位外籍人士﹐在神父講道時自己看聖經;於是﹐我在彌撒後告訴他不遠之處有聖堂有英文彌撒﹐他說不用了﹐他說因工幹經常都是如此的﹐而且下主日他已離港了。 他的經驗讓我知道﹐大家去到那兒﹐聽明或聽不明﹐也該去參與彌撒 —— 意義依然在的。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 08-3-26 15:35 編輯 ]

別墅

jk67jk,

多謝您的回應, 我已找了有英文彌撒的聖堂了, 但都怕聽得不明白, 而且從未參與過英文彌撒, 所以不懂回應, 就正如您所說的垂憐經及聖聖聖英文版, 可以在那裡找到, 我上網search了很久也找不到? 謝謝!

子爵府

bb1023,

英文的《彌撒經書》在公教進行社有得買, 粉藍色細細本。 內容有齊所有彌撒用的經文;由進堂的「因父、及子....」-->到彌撒禮成,感謝天主。

至於歌詠方面﹐沒有統一的唱法。我去聖母領報堂參與英文彌撒﹐大部份的歌我都不嘵唱。 但"垂憐經"哩一類禮儀上的歌﹐首首歌詞都是一樣的。不懂唱﹐唯有只對照著歌詞,也勉強可以吧!

首頁

尾頁

跳至