跳至

首頁

尾頁

大宅

妹豬:[1235689...]
佢成日都冇左個4&7,有時仲冇埋個5&6添....

你地bb係唔係咁架??

妹豬:[ABDSH....]

究竟係妹豬冇記性,定係我教既方法唔岩呢??

請各位媽咪教下我~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Jackievv 於 08-2-28 03:29 發表

你地bb係唔係咁架??

請各位媽咪教下我~~ ...

識背 1~10/a~z 意義都不大.

要具體知 1~10 才有意義, 如: 5個橙, 就要識數及 name 第五個橙為 "5".
a~z 就記住字形&讀音, 尤其是細草, 因為常用.

這是老師說的, 仍努力中

[ 本文章最後由 mat媽 於 08-2-28 09:49 編輯 ]

子爵府

我個仔都係唔識
數字 : 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 (佢唔知点解, 我數1, 佢一定數2, 我數3, 佢一定講4, 教左好耐都係咁)
英文 : 近排我教 A, B, C, APPLE (但佢根本無概念, 所以唔刻意教佢)

大宅

原文章由 mat媽 於 08-2-28 09:47 發表

要具體知 1~10 才有意義, 如: 5個橙, 就要識數及 name 第五個橙為 "5".

這是老師說的, 仍努力中 ...

我教小公主數數係逐個波咁數,所以她係數到數字,但只限1-10,最近學校有教她11-20,她都開始數到la,我見她係一個個階磚咁數架,
細階的英文字母,我囡未認到,大階就全部認得,就算係大人用手寫的都認到,最好笑係她會拿住個M,倒轉佢,然後話係W呀!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 彥彥公主 於 08-2-28 11:43 發表

我教小公主數數係逐個波咁數,所以她係數到數字,但只限1-10,最近學校有教她11-20,她都開始數到la,我見她係一個個階磚咁數架,
細階的英文字母,我囡未認到,大階就全部認得,就算係大人用手寫的都認到,最好笑係她會拿住 ...

mat都有攞住棒棒數, 數得唔錯架.... 不過當佢對手慢落黎時, 把口就會數得快過對手 -->> 即是仲未識數

大宅

原文章由 Jackievv 於 08-2-28 03:29 發表

你地bb係唔係咁架??

請各位媽咪教下我~~ ...

用歌仔... 好有用 abc 歌...數字歌... !!!

記住"日唱三千" ok ka la !!!

大宅

細階的英文字母,我囡未認到,大階就全部認得,就算係大人用手寫的都認到,最好笑係她會拿住 ...

小公主好叻... 底 !!!

大宅

原文章由 靖之父 於 08-2-29 01:33 發表

用歌仔... 好有用 abc 歌...數字歌... !!!

記住"日唱三千" ok ka la !!!

我有英文兒歌網,入面個abc歌唱得好快,妹豬跟唔到....

大宅

原文章由 Jackievv 於 08-2-29 02:52 發表

我有英文兒歌網,入面個abc歌唱得好快,妹豬跟唔到....

喂喂...日唱三千 不是 dvd or computer 唱....
是你同 bb 日唱 三千 hehe !!!

男爵府

原文章由 mat媽 於 08-2-28 09:47 發表

這是老師說的, 仍努力中 ...

迪迪認到1-10(中英都ok)
讀就讀到去30(中英都ok,間中無左個數字)
字母大細都認到和讀到a-z

如果比一個...佢知是1個
比2個....佢知是2個
但超過3個,佢就話[2個3個好多個]

比好多筆,叫佢由第1技數起,可數到10
係咪咁即是明呢?

男爵府

原文章由 靖之父 於 08-2-29 09:41 發表

喂喂...日唱三千 不是 dvd or computer 唱....
是你同 bb 日唱 三千 hehe !!!

開始迪迪只是好似夾咀形咁跟住我唱==>之後出聲跟我唱==>依家好多歌可自己唱(當然會漏1,2句)

我為同佢一起唱,我暗地背d歌詞架

大宅

exactly same as my son.

子爵府

my son reconizes A to Z and knows what they are for, e.g. A for apple, Z for Zebra
for numbers, he can say one to twenty, in Chinese and English, but he doesn't really know the meaning of counting

大宅

靖靖亂口up moive ...

1 to 50

http://wongching.net/albums/album82/P1020576.mov

50 to 100

http://wongching.net/albums/album82/P1020577.mov

[ 本文章最後由 靖之父 於 08-3-10 09:29 編輯 ]

大宅

其實,在現階段他們是否一定要識呢?真的不知道?

我覺得自己細個時,好似無識咁多東西的‥‥‥

大宅

好媽媽勳章

靖靖好叻女呀

原文章由 靖之父 於 08-3-9 22:36 發表
靖靖亂口up moive ...

1 to 50

http://wongching.net/albums/album82/P1020576.mov

50 to 100

http://wongching.net/albums/album82/P1020577.mov

大宅

原文章由 pingku1014 於 08-3-15 00:33 發表
靖靖好叻女呀

THX... 個個0509的bb 都一樣禁叻 !!!

翡翠宮

好媽媽勳章

del .........

[ 本文章最後由 jolo 於 08-3-17 10:53 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至