論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2月就完約了......
現在真係好難請人? 因我有3小孩, 1老人家.
頭痛......
姐姐2月就完第三個約. 長期服務金點計呀, 大假.....其它...
我要補幾錢她走呢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:姐姐要返印尼結婚呀.....吾續約了

姐姐唔續唔使俾長服金
你計足糧加大假日數, 單程機票同100元車費就可以
如果你幾滿意佢既工作表現, 可以額外再俾bonus

大宅

我都擔心緊現在的姐姐唔同我續約,其實佢幾好的,佢都話係我屋企做得開心,但佢始終會結婚,唉…

子爵府

回覆 beechu 的帖子

結婚唔代表佢一定唔回港工作,到時同佢商量放佢一個較長假期honey moon,或者佢續約呢。

大宅

我姐姐就話结完回来而最后無返,好彩我無續约,因她之前話屋企要她生仔,只是她自己想回来做

大宅

引用:回覆 beechu 的帖子結婚唔代表佢一定唔回港

原帖由 tuenmunoasia 於 14-10-15 發表
回覆 beechu 的帖子

結婚唔代表佢一定唔回港工作,到時同佢商量放佢一個較長假期honey moon,或者佢續約呢 ...
如果佢返嚟大肚你都冇所謂?

子爵府

回覆 eewinnie 的帖子

呢個乜嘢年代,結婚唔等同一定要生仔,要生仔都可以安排適當時間生,視乎佢係唔係想存多幾年錢,無須諗太多。

子爵府

回覆 eewinnie 的帖子

唔放心可安排佢放假前打避孕針。

男爵府

姐姐在我家做左6年, 大致上都OK, 最主要對我的仔女好好. 佢都吾想走禾, 但佢爸爸想佢反印尼結婚(已30歲), 佢爸爸有病呀. 長期金, 我會比佢的. 當結婚禮物.
現在只頭痛好難請人.

子爵府

回覆 why-123 的帖子

你姐姐在香港6年理應有好多印傭朋友,可叫佢幫忙打探那位又好又勤力的姐姐快完約,到時咪可保證唔會太差囉。

男爵府

她話會幫我問下, 現在未有.....
但我要開始找了......3小朋友, 1老人家......

子爵府

回覆 why-123 的帖子

老實講你的家庭成員真的不吸引工人簽約,會唔會考慮提高每月薪金一成左右吸引工人簽約,我幾個月前請工人一對一只照顧婆婆一人又有獨立房,但好多工人唔喜歡照顧婆婆,怕老人家難服待,事實好似我媽媽真的難相處,喜歡計較又會發脾氣,我超喜歡新工人但有時佢都做到唔開心。

男爵府

其實婆婆會幫手買餸做飯, 姐姐只照顧小朋友一切, 接放學, 清潔等.
現在姐姐人工我係比多少少的. 如果她肯留底, 再加多少少無問題,
姐姐一定要同婆婆同房, 我捻新姐姐會考慮...

首頁

尾頁

跳至