論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個fd 11月請了工人,工人到港比海關扣留(身份不符),
落完口供後放佢入境,咁就返左我個fd屋企,過左幾日
海關話佢身份可疑要接受進一步調查!
咁我個fd好驚,驚佢唔知係乜人有冇做過d氾法嘢,因請
佢來是照顧女女(1歲半),如是炒左佢!
補左佢工作日数$(7日)
一個月代通知金!
車費

咁個工人就走左la.....
到2月僱傭公司話工人冇比起訴要比埋机票$!
佢比查嘅原因係出生年份同當地記錄不同....驚係第二個人
我個fd好似被屈咁..
1)僱傭公司没有核对资料就比個人佢,
先是佢哋公司不當!
2)人又請唔仲白白冇左好多$,要我個fd比$補賞埋佢哋嘅過失!
現在個工人在勞工處,,,,,,,,

我個fd好想投訴有乜辦法呀?
希望各位mama可幫下我個fd

珍珠宮

原文章由 TSZYUI 於 08-2-28 21:22 發表
我個fd 11月請了工人,工人到港比海關扣留(身份不符),
落完口供後放佢入境,咁就返左我個fd屋企,過左幾日
海關話佢身份可疑要接受進一步調查!
咁我個fd好驚,驚佢唔知係乜人有冇做過d氾法嘢,因請
佢來是照顧女女(1歲半),如是炒左 ...

你fd 錯就錯在响知道可能有問題嘅情況下都接收個工人, 一收咗就係正式請咗, 但佢又改變主意要炒, 咁係一定要俾機票, 反為代通知金响呢種情況下重有得講;依家唯有問吓你fd 手上有冇證據證明係agent疏忽, 睇吓可唔可以試吓去小額錢債庭claim個agent, 不過要睇埋你fd同agent之間嘅service agreement係寫啲乜, 如果全部都係個agent唔駛負責任嗰d, 咁就唔駛啦!

別墅

依家好多agent 信唔過的

洋房

i had similar experience from 'wellxxme' at central. very bad. finally i paid 1 month notice salary, return ticket and transportation fee. i called labour department and consumer council, they are said if u paid them already, it imply you admitted it and nothing can be done. so be careful before u pay anything to the agent.

首頁

尾頁

跳至