意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 4|主題: 133081

有冇人識整芒果布甸??

男爵府

國民生產總值:8075

有冇人識整芒果布甸??

我老公好鍾意食o家! 我想學整呀, 有冇人識整呀, pls pm me

禁止訪問

國民生產總值:5643

Re: 有冇人識整芒果布甸??

伯爵府

國民生產總值:17546

芒果布甸

材料
芒果4隻
牛 奶1盒小
花奶一罐小
椰汁一罐
魚膠粉1/4 盒 用熱水開溶無一粒粒

做法

1.兩個芒果刮去皮效入挍伴機內,加入牛奶、花奶、椰汁和已溶的魚膠粉攪成果汁。

2.另外兩個芒果刮去皮切碎 。
3.將攪成果汁及果肉放入布甸模中,即可放入雪櫃中約幾小時凝固便可 。

如喜歡可加西米,半碗西米用滾水焗熟,水涼了末熟,可從做一兩次,熟了用冰水過冷河(格水)加入果肉內。

我自己不喜歡加蛋,因不想小朋友吃生雞蛋。
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

男爵府

國民生產總值:9522

我都想整俾仔仔食呀, 請問魚膠粉係邊度買到? thanks :-P

大宅

國民生產總值:2550

好媽媽勳章

超級市場市場有得賣

子爵府

國民生產總值:12594

2018勳章

我的方法如下,大概5 個o者 喱杯份量

雞蛋一隻
芒果 2 隻 (切粒)
鮮 奶 1 盒 (屋形)
芒 果 味 o者 喱 粉 2
熱水 2杯

先將o者 喱 粉開好, 待涼, 然後將鮮 奶, 芒果肉及發好的雞蛋放入攪混, 放入o者 喱杯水雪2個半鐘-3個半鍾, 就食得啦!!

大宅

國民生產總值:2297

畀面勳章

我的方法是 :

雞蛋一隻
芒果 2 隻 (切粒)
鮮 忌廉 1 盒 (細)
芒 果 味 o者 喱 粉 2 盒
魚膠粉 適量
熱水 2杯

做法 : (1) 啫喱粉 + 雞蛋 + 糖 + 魚膠粉 + 一杯半水 (熱水) 攪云。
(2) 等待凍之後才加鮮 忌廉和芒果。
(3) 將布甸放入雪櫃雪凍便可。

人生真的就如 曇花一現 很短暫... 很多話 還來不及說出口 很多夢 還來不及實現 所以要把握 祝大家都幸福

大宅

國民生產總值:1807

加雞蛋同冇加會有咩分別? 生雞蛋始終好似唔係咁好...
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

伯爵府

康仔媽咪
我胙天上堂整蛋糕時,問過老師這問題。他說舊有方法教加雞,但新方法不用蛋,因食環處規定,不可以加未經煮過蛋,即有60度殺死吵門士菌,70度殺死流感。所收外面都不加生蛋的又不可保存太久。
Pet Society Email : [email protected]

大宅

國民生產總值:1062

想問花奶即淡奶定煉奶呀?
同埋落同唔落魚膠粉有乜分別呢?
謝謝!

伯爵府

花奶=淡奶
唔落魚膠粉會變成好似奶昔一樣不會凝固。

別墅

國民生產總值:584

想請問下 .... 點先可以好靚甘脫模呀 ???? 好似街買果 d 甘呢 ........
[img align=left]http://www.gundam-seed.net/products/images/seed_dvd6.jpg[/img]

大宅

wensi 寫道:
花奶=淡奶
唔落魚膠粉會變成好似奶昔一樣不會凝固。

Thx∼Thx∼
今日第一次做了呢
但當落奶後好似有D白色咁樣
係咪過程有D乜o野程序錯o左呀

伯爵府

放哂所有材枓入挍伴機內攪成果汁,再加魚膠粉水再挍(雲)。
是不是挍得不夠久,開挍伴機級數不夠大,所以未(雲)

如果依我方法做一般都比較淡色,因不是用布甸粉是用新鮮生果做。

吃起來有沒有問題?

伯爵府

Gundam
用熱水浸一浸另到布甸微溶,就可以脫模啦!

大宅

wensi 寫道:
...
吃起來有沒有問題?

唔該晒
可能是我攪唔勻
雪湅後吃時只係稍為淡色
沒有粒粒的白色了

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.