婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個c6係屋企什麼嘢都唔做, 可以講話係茶來張手, 飯來張口, 真係人哋咁講, 相見好同住難, 拍拖只係見嗰一日不同住, 唔會見到他咁懶, 但結了婚后原形畢露, 在家什麼嘢都要我做, 少至沖杯咖啡都要我沖, d垃圾可以放係到就得行去垃圾桶丟都懶, 個仔d嘢就全部都唔理, 到星期日我有時要出街, 都要打掃好屋企, 餵完個仔吃粥后才出去, 又要催人番來, 好似做工人咁, 唔係係工人都好過我, 因為工人每個星期都會有一日放假, 我就冇

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係家庭主婦....雖然我未有小朋友...唔會太多野做

不過老公時不時都會幫下我手晾衫、收衫呀咁囉

你老公係咪由細比99寵慣左....所以大少爺咁乜都唔做?

大宅

我個C6同你個C6都係一樣啦
佢仲衰呀, 日日返黎換D衫好似退殼咁
如果我唔執,佢D衫就會幾日都係同一位置架
佢好勁架, 佢肚餓會走去雪櫃睇下有冇野食
跟住就會同我講叮D燒賣黎食啦

真係比佢吹脹

男爵府

我係在職媽媽, 個c6都係乜都唔做, 自己帶飯個盒永遠係拎返黎屋企浸住, 你唔同佢洗佢情願唔帶, 有時禮拜六日要返工, 留底個c6睇細路, 夠膽c熱水無晒都唔煲, 沖奶情願將凍水叮熱,佢話佢都唔飲熱水, .....屋企無論係廳, 廁所, 兩間房, 都會發現佢既衫, 恤衫唔盪, 成日使我盪, 我大把野做, d細路又唔跟佢, 係咁痴住我, 佢就一日到黑掛住個電視

所以話, 懶到c的c6, 總有一個係你左近!!

原文章由 crickey 於 08-2-29 17:19 發表

真係比佢吹脹 ...

[ 本文章最後由 evamama 於 08-2-29 17:39 編輯 ]

男爵府

我係全職媽媽, 但係我老公好好架, 會幫手做家務, 佢知湊囝好氣頂, 好辛苦呀ma.

大宅

我就唔係全職媽媽,我個女未出世就無工人,而我就返工返全職,我負責買餸煮飯同日常清潔,而c6就負責清潔洗手間,都叫做有幫下手。

個女出咗世就請咗個工人幫下手,而我就有全職工作變為part time,所以我都係要照做家務,多數煮飯,因為c6覺得個工人煮D0野嘛嘛地。

男爵府

我係全職老婆...仲未係媽媽~ 屋企大部份家務我一手搞掂既! 但老公都好自動自覺幫我手e.g. 幫手開飯; 食完飯執碗抹枱; 抹窗(佢唔比我自己抹~); 倒垃圾(我喺度住咗3年幾1次垃圾都未倒過!)......仲會幫我沖茶、放水比我沖涼~~~~ :loveliness:

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我c6而家都好懶, 以前我未有bb前, 有返工時, 佢就肯做家務, 到我辭職冇做野養胎時開始, 佢就開始懶啦, 到左個女出世到而家, 佢開始咩野家務都唔做, 食完d宵夜個碗都唔洗, 留返第朝我洗, 連個掃把放邊都唔知, 因為佢都唔掃地。d衫都係我同佢洗, 同佢曬, 同佢摺....

我都唔知點解佢而家懶左咁多???? 以前都唔係咁既。

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 #7 Vca 的文章

You are very lucky. I am doing the house work like ah 4:cry:

大宅

我老公都幾懶o架..
之前好多野都要我做..

不過我有佐bb, 好攰, 飯又煮唔到, 佢未做多d 囉...煮飯洗碗洗衫摺衫呀咁..

珍珠宮

我老公又係大少一個!!

好彩佢養得起我呢個阿4兼少奶奶(做野時就係阿4, 唔洗做時就係少奶奶), 唔係間屋真係會打完仗一樣, 亂到九彩!

基本上我老公係懶到, 水壺擺係佢面前, 申手可及既地方, 佢都要叫我由書房走出黎斟杯水比佢飲, 最好喂埋佢添!!

我掃好晒d垃圾, 只係要求佢將垃圾堆掃入垃圾剷度(因為我屋企個垃圾剷冇柄, 我又唔彎得底身), 佢都可以dum到成個星期, 我掃左3,4次啦, d垃圾仍然係同一個地方.... (唉, 仲未過正月, 唔可以買過新的垃圾剷呀! 以前都唔係咁架, 最近佢越黎越懶)

佢唯一會做的家務, 就係燙衫~~ 以前岩岩結婚時, 佢都係叫我做架, 後尾見我夜晚多野做(服侍佢呢位大少呀!) 朝早又訓得好林, 唔捨得叫我起身幫佢燙(算佢有d良心), 先至每日自己燙咋!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我個C6又係好鬼懶,乞人憎到死!
就算我病到就暈,唔出聲叫佢佢係唔會幫
下手,就算叫都要叫十幾廿次佢先會肯幫
手,有時D關節痛,成隻手腫到豬手咁,佢都係不
會幫手,佢會同我講,辛苦就休息下啦,D嘢留返
聽日先做啦.........一句講曬,屋企所有家頭細務
都係我一個人做曬,慘過做工人......做死我,個C6
先會安落!

別墅

唉!, 唔怪之得以前成日聽人講做女時係寶嫁咗就係草, 想當初我做女時在家都是什麼都不用做, 咁自己的嘢當然自己做番, 我指唔洗煮飯, 洗碗及打掃, 我唔係那些c6咁, 換衫后放响度, 水要人倒埋倖你, 所以結了婚后都好后悔, 最衰生了仔, 唔係會用離婚來大佢, 現在最怕係個仔有樣學樣, 好似c6咁懶, 咁我死咗佢好過, 到時慘過粵語殘片d妹仔, 又要服侍老爺(即c6)又要服侍大少(即亞仔)

洋房

回覆 #14 channatung 的文章

我同你一樣,好嬲呀

男爵府

我都係全職媽媽,以前C6勁懶,咩都唔做,我大住個肚都好似工人咁,真係好慘 以為自己嫁錯人,後來發覺係99搞成佢咁,同埋阿女出世後我太多嘢做,頂唔順發佢癲,宜家好咗D,耐唔耐會帮下手mouth:

大宅

好媽媽勳章

我個C6都會幫下手...但好多時佢會越幫越忙...我仲要執佢既手尾...真係

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 crickey 於 08-2-29 17:19 發表

真係比佢吹脹 ...

你形容得好好笑呀!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁我老公都唔算差喎! 起碼踢得郁…等我仲成日話佢懶o忝!

別墅

我c6以前都係咩都唔做!但我都好絕,所有野都唔預佢(食飯,洗衣服等),慢慢佢就開始有幫手啦!

首頁

尾頁

跳至