母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於放棄

終於放棄了。由於一直都唔夠奶,每日都要補奶粉,但我都一直堅持,希奶量會增加。但不知甚麼原因,這兩個星期真係小得過份,每次只pump到一至兩安,飲很多湯水都冇進展,覺得自己好冇用,哭過數次,同老公相量後,決定BB全食formula。覺得好對唔住BB,好唔捨得埋身餵個種感覺。其他媽媽們,你地要繼續努力,加油。 :-(

大宅

Re: 終於放棄

其實我都試過你呢個情況,不如再試煲章魚湯.
因為我屋企人話呢隻湯可以谷多d奶,雖然我
有飲唔知係唔係有大作用(因為我當時又飲奶
又飲湯,又登魚膠奶食). 所以都唔知邊樣野起大作用.
如果你真係唔捨得放棄既話,不防試下. 祝成功~!

複式洋房

點解你會話自己唔夠奶架?我宜家要番工,泵半日,放工埋身餵,日頭每次泵都係2至3安,唔多得過你好多,但係咁都全人奶餵左三個月(番左工一個月),如果你只係睇你泵o既份量就以為自己唔夠,就唔係咁可靠,因為bb自己啜會食得多好多.

如果之前你以為自己唔夠奶,走去餵奶粉,就仲麻煩,因為一補奶粉,bb就唔會咁積極直接食,你冇bb刺激你o既奶量,惡性循環!人奶係越食越有架.

我知道你一定係好錫個bb,知道餵人奶最好,所以千祈唔好放棄,你停左幾耐都可以再餵番,快d揾健康院d姑娘幫手啦.

我成日都上網睇餵人奶o既好處同餵奶粉o既害處,餵奶粉會引起o既問題睇到你驚,所以見你話放棄就覺得好可惜.再努力啦,你一定唔會後悔架.

真係唔會唔夠奶架,人地生孖胎,左一個右一個咁餵人奶都做得到啦!

大宅

Cyrus:

若你仍想餵哺母乳, 且先別放棄!

最初為什麼你覺得自己不夠奶呢? 是BB磅數增長每月不夠1磅? 還是每日濕片不足6條? 還是只是"覺得"不夠奶?很多人都因為BB吮得密又時間長, 一度懷疑自己不夠奶, 包括我自己, 但只要磅數增長與濕片量正常, 就要信自己得.

反而, 可能因為你補了奶粉, 減少了BB直接吸吮, 少了stimulation, 才真正影響造乳量.

不要給自己太大壓力, 你其實是很努力的媽媽呀! 如果反正都得放棄, 不如試試放鬆心情, 餵奶粉前先埋身餵一會, 心情輕鬆也有助釋出乳汁的. 或許慢慢你會發現, BB吃了媽媽奶, 不用補奶粉, 有機會可以慢慢一餐一餐的減少奶粉, 也說不定呀!

大宅

唔好放棄住啦~~餵得幾多得幾多啦~~
我之前都冇諗過自己得, 但咪又係得!! 只要有信心!!
不過呢排我都驚驚地~因我半夜多數只用一邊餵(懶), 而家另一邊好似少左d, 而BB平時只需食一邊, 但依家食親o個邊多數都唔夠, 要食埋另一邊!! 變左o個佢啜得少左, 我驚少o個邊更加少!
唔知你地明唔明呢?!

禁止訪問

大宅

Dear all mums, thanks so much for your advice and support, I will try my best again.

男爵府

Hi Cyrus,
所有想講o既嘢前面d媽咪已經講哂喇 ...我只係想講一句"努力,要信自已,你一定得嫁,唔好放棄呀!!!"

大宅

hi Cryus, 很開心見你會去努再嘗試, 不要給太大壓力自己, 大家都會支持你!!!

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

Cyrus,
努力!加油!少有少食,多有多食,好過唔食!你睇下candy_kent都係1個人餵2個小朋友啦!佢得你都得!一有時間就埋身餵多d!

別墅

Cyrus,

努力!!! 加油!!! 我支持你呀!!!

或者你可以留意下自己既飲食習慣...會否有關!!! .因我早一排成日都出街食飯.... 奶量都會少2-3 oz 架......
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Cyrus,
這幾天的情況如何啊?
當面對不順利又身心困苦的情況下, 放棄的心情跟堅持繼續的心情都教人不好受!
但放棄後想追回比堅持下去就更耗心力!
努力! 給信心自己吧!
你了解到自己不夠奶的原因嗎?
是心情? 是飲食? 是休息不足? 是直接吸吮不夠嗎? 是體質影響嗎? 能對症下藥, 你的努力就更有效果!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

Cyrus:
我都支持你,唔好咁易放棄呀,最辛苦的階段已過了

大宅

多謝咁多位媽媽的支持,你地講得對,我現在隨遇而安,多有多食,少有少食。

Glad, 唔知你記唔記得我,其實之前我都問過你有關我只靠一邊乳房餵BB(因另外一邊平,BB唔肯啜),我一直都是靠一邊,可能另外一邊少啜的關係,現在近附冇。情況一直都冇好轉。Anyway, 我都餵到而家BB4個月。有時我好憎見到我奶奶,佢係魔鬼,成日話我唔夠奶,又要補奶粉,咁麻煩,不如直接餵奶粉算,每次見佢,佢都講。我本著少少都好過冇的心態,所以維持到現在。希可以keep到BB6個月啦。多謝晒你地支持我。

大宅

Cyrus:
一邊乳房也可以餵飽寶寶的。若奶奶不同住,她說的話就當作耳邊風吧,別生氣,生氣會影響奶量的。努力!

複式洋房

hi cyrus,

好有共鳴now 2 mths old,but suddenly milk suply decreased terribly. dont know why and how to maintain .... pump only ...not more than 1 oz...had tried every method bk sisters posted.

Glad, i had used your way of 湯水, but still no improvement, feel v. frustrated

大宅

Pipimom,
Don't be frustrated. I had that experience before when my son was 1 and 1/2 month (tried very hard to pump for half hours and only got 1-2 ozs), but I insisted and kept feeding him directly. I stopped using the pump (partly because I was afraid to have so little milk each time) and feed my son directly for all the time until I was about to start my work. When my son was 2 months old and I need to work again, I started using the pump again and got 4-5 ozs each time.
So, insist!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pipimom 於 07-11-1 15:39 發表
hi cyrus,

好有共鳴now 2 mths old,but suddenly milk suply decreased terribly. dont know why and how to maintain .... pump only ...not more than 1 oz...had tried every method bk sisters posted.

Glad, ...

我洗擔心, 我認為奶量時多時少係正常既! 你估係水喉咩, 長開長有 (講笑), 我都算多奶量, 我係醫院時已經流到半邊衫濕晒, 多果時可以一次過pump18-19安奶, 但少時候2安都試過...,所以宜加我同我老公都習慣囉, 一覺得少奶就飲魚湯, 好快見效, so far都ok, 仔仔就快4個月, 加油!!!

大宅

補奶粉 questions

IF 補奶粉, do you use normal milk bottle?

People often said BB wl not know how to brest feeding after use milk bottle..

can you share your experience?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊