跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

HI 各位靚媽, 我初到貴境, 老公來緊要買架車, 見你地話TOYOTA好, 但係唔係美國車D鋼水好D? 我地三大兩小都唔知選邊架好... 請指教...
我岩岩先來了HOUSTON, 有好多野唔慣, 小朋友又病, C晒...

子爵府

hi~ 大家好呀~
我呢個weekend真係過得好辛苦,
因為我簽左合約去買架車, 但返黎又後悔到死死下,
今日本來係要去攞車既, 但因為覺得唔抵買,
所以, 最後決定要去取消買賣,
我就求左我亞姨陪我一齊去傾,
初時D sales都OK無咩野, 之但係後來,
同我地傾極我都唔肯買佢地架車,
就開始發爛渣~ 由初頭對我地既好態度,
就變得好黑人憎咁款~
我姨話我都未攞車, 點算叫做買左返黎,
依家我唔買, 無理由唔退錢俾我,
但對方就點都唔肯, 我亞姨咪惟有話,
你地再唔肯退錢, 我就去報警, 去消費者會, 去報館,叫記者黎,
佢地仲話你咪去報囉~

咁我地惟有打電話問人點樣做, 有人就教我地,
一定要對方寫證明我地有黎過同佢地傾refund,
但對方又唔肯咁做, 後來, 我惟有攞架相機出黎影低大家既情況,
咁佢地又發爛渣話要告我好去影佢相,
我話無影你, 係影我地自己人坐係度啫~
佢又無我符, 後來, 佢地一個二個都走晒, 唔理我地,
仲話你有本事就坐到我地關門啦~

咁我地咪坐係度諗下應該點樣做,
後來我妹有個同事住係附近, 我地就打電話問佢可唔可以出黎
幫我地做時間證人, 咁對方就答應左會黎,
因為佢年紀大, 所以, 我地就係showroom既門口等左好耐,
期間我姨就話唔舒服要走先, 咁我地惟有自己係度等,
等左好耐, 個死經理可能都有D驚驚地, 怕我地唔知搵D咩人黎,
就走過黎問我地, 你地係度做咩呀~
我妹話我地係度等人黎囉, 唔得架咩~
佢話唔係, 而係我地9點鐘就關門啦,
我地話依家人地都黎緊啦~
佢唔知我地等咩野人, 可能有D驚我地真係去搵記者黎,
咁就問我地, 究竟你地依家想點啫~
我妹話, 好老實地講, 想你地退番D訂金,
跟住我同亞妹講, 講埋俾佢知, 佢地有呃我簽文件,
反正佢唔俾既, 講唔講都係咁, 但講左俾佢知,
起碼佢唔會話唔知我地因咩事黎囉~

個總經理問我究竟係點樣呃法,
我咪同佢地講, 睇車時, 個sales & manager都話架車行左6千,
但入房簽文件又唔同我講, 簽完之後先發覺同我地之前傾既唔同,
咁仲唔係呃我, 蝦我唔識英文囉~
個總經理聽完之後, 就即刻面都變晒咁款,
就好緊張咁話叫我地去第2度傾, 唔好企係門口度傾,
咁就帶我地行去無人既地方坐係度傾,
佢問我件事係點, 咁我咪一5 一十咁話俾佢知囉,
佢就叫我地等一陣, 走去搵左個sales &佢既manager過黎,
問有無咁既事, 佢地都話有,
咁佢地又係度密密針, 跟住又行左去,
之後佢地又好快咁走番黎, 跟住個總經理就話,
我地頭先係唔滿意你亞姨D態度, 佢同我地傾得唔開心,
之但係, 我依家見你地咁, 我地依家都係決定俾番D錢你啦,
咁就叫我妹攞番張credit card出黎, 話退番俾佢囉~
我見既然佢話肯退錢, 就無再講D乜野囉~
總之依家就搞掂晒啦~
但就騰折左成幾日,
無覺好訓, 成日都好擔心, 今日係dealer度都搞左成3粒幾鐘呀~

別墅

Rubytang,

Good that at least they give you the refund. Did he give you any written document about the refund and void the contract? Have your sister check and make sure the account is credited.

Like I mentioned to you, if you insist on their "fraudulent practice", they should be afraid of that. It is a serious deal. I don't think the dealership want to mess with you for that reason.

Well, you can look at other cars more carefully before you make the final decision next time. :) Do you still want to go with the Matrix or some other AWD?

原文章由 rubytang 於 08-3-18 11:41 發表
hi~ 大家好呀~
初時D sales都OK ...

別墅

rubytang,
sorry about what happened. next time dont sign anything if you have any doubt.. u might need a lawyer to get the deposit back and it's very time consuming and costly....good luck in car hunting !

原文章由 rubytang 於 08-3-18 11:41 發表
hi~ 大家好呀~
初時D sales都OK ...

大宅

rubytang,
其實一般SALESPERSON都會在合約上手寫有得退DEPOSIT令客仔買得放心同開心。(雖然CONTRACT上訂明無得退款)
其實都係人定的﹐有得商量的...
可能你阿E後來態唔好﹐所以傾得唔開心。

如果個他們都係話唔肯退﹐你可以同他們講會打去總部COMPLAIN﹐這會直接影響佢地公司同總公司關係﹐通常都唔想搞噤多事﹐除非理在他們處。

或者下次去找個朋友介紹的SALES﹐老老實實的﹐大家當朋友傾下計﹐你又買得開心﹐賣果個又開心

[ 本文章最後由 babygigi 於 08-3-19 02:05 編輯 ]

男爵府

ruby,
知道巳退款, fat bear 就放心去瞓lu.. 佢今日都問我2次你有冇打嚟揾我..
fat bear 話 一call Nissan Dealer or 揾區議員同記者, 佢哋就知自己理"kwai"架喇

子爵府

原文章由 Nillie_Mami 於 08-3-19 10:33 發表
ruby,
知道巳退款, fat bear 就放心去瞓lu.. 佢今日都問我2次你有冇打嚟揾我..
fat bear 話 一call Nissan Dealer or 揾區議員同記者, 佢哋就知自己理"kwai"架喇

hi~ Nillie & 各位姊妹,
真係好多謝你地呀, 雖然唔係話親身出黎幫我,
但有你地既安慰, 個心真係舒服D架~

我亞姨今日打電話黎同我講,
佢話點解佢後黎對果隻經理有D惡,
係因為果隻經理見我影佢地相, 咁佢發爛渣,
好鬼死惡咁鬧我, 但因為當時我企得同佢地3個人都有段距離,
我聽唔真佢講咩, 所以, 我無理到,
但我亞姨企係佢旁邊, 佢話聽到個經理話
你影我相, 我搵律師告你, 我有你SSCN. 我一定搵到你架,
我要告到你 get out of the country咁話喎~
所以, 我亞姨咪好火滾囉~
有咩理由丫, 我地唔想買架車, 都要去告我,
仲要咁惡, 就算真係我地唔O岩, 都唔應該咁樣講,
我亞姨話佢以為佢自己係邊個呀?
唔幫趁買野就要告到人地返鄉下呀??
分明就烚我地中國人啦~

所以, 我亞姨咪話好丫, 你咁樣態度,
我地去搵記者黎~call channel 7 D 人黎~
咁佢就唔啋我地, 走左去囉~
後尾見我地企係門口等人, 先至知驚,
咪死死地氣黎問我地究竟做咩囉~
我妹話, 你蝦佢唔識睇英文, 呃佢簽名,
因為實情當時個sales 叫我入房簽名時,
真係唔俾我妹跟埋我一齊入去,
所以, 當時只得我一個人係入面,
我又唔知頭唔知路, 簽完先至發現,
但又太遲, 所以, 就搞到依家咁~
我姨話, 個衰經理就話, 如果個個客入黎,
我地都要service 佢地幾個鐘, 咁咪好唔得閒囉, 咁喎
亞姨話, 咁係咪個個客人, 你地service完之後,
就一定要人同你買車丫~ 唔買唔俾走呀依家~
咁佢地話, 如果係你, 你會點丫,
我姨咪話, 呢D係你地應有既serivce,
你唔想做既, 咪唔好做呢份工囉~
咁佢地咪話我地係度玩呀, service左我成3個鐘頭,依家又話唔買~
我亞姨咪嬲得濟話, 依家即係點呀, 黑店呀??

其實, 當初我都同亞姨講, 話老實咁同佢地講,
話佢地呃我在先, 咁咪無咁麻煩囉,
但我亞姨就話唔好咁, 咁樣講, 對方會好唔忿氣,
同埋都hurt佢地, 人地都要做生意,
不如話自己無錢買車囉~
咁所以, 先至搞左咁耐啫~
好彩後尾, 得神既保佑, 果幾個經理唔知做咩,
又咁驚死咁走黎問我地做咩,
咁我地先至有機會同佢地傾, 攞番D錢咋~

好彩我妹個朋友唔係好識路黎,
搞左好耐先黎到, O岩我妹去完cashier退完錢,
佢先至入門口咋~
如果唔係, 俾果班人睇到我地只係班左個亞婆黎,
佢地真係唔驚我地呀~ 仲點會咁好死, 肯退番錢俾我丫~

為左呢件事, 我真係受到好大既衝擊呀,
被人鬧都係其次, 我對買車, 真係有好大陰影呀~
好似我舊年入境俾人困入房時咁, 困左個幾鐘,
依家我每次要搭飛機都真係有心理障礙,
成晚都訓唔著, 個心唔知點解, 好擔心咁~
就算只係去東南亞旅行, 都係咁喎~
依家就仲要搞多件買車事件添~

別墅

To me, use "不如話自己無錢買車囉" is super bad idea. If I am the sales person, I would hate that as well. "play" meh! No money and waste their time and signed the contract.

If I were you, the first thing to ask for the cancellation of the contract would be the fraudulent issue about the mileage difference. That's the major issue. Business Law 101 class doe teach those la.

Actually if your aunt heard them talked about "sue" you guys and get you "out of the country". That's another good one. That's discrimination. Another fact to fight/sue/complain them besides the fraudulent practice.

Anyway, at least you get the refund now. Learned a lesson and next time be more careful. :)

原文章由 rubytang 於 08-3-19 12:56 發表

hi~ Nillie & 各位姊妹,
真係好多謝你地呀, 雖然唔係話親身出黎幫我,
但有你地既安慰, 個心真係舒服D架~

我亞姨今日打電話黎同我講,
佢話點解佢後黎對果隻經理有D惡,
係因為果隻經理見我影佢地相, 咁佢發爛渣,
好 ...

大宅

原文章由 rubytang 於 08-3-16 14:09 發表
hi~ 大家好呀~
今日原本約左日本仔買佢架MPV,
一切都係e-mail度傾好晒, 佢又應承賣俾我,
仲約我出黎簽臨時買賣合約,
朝早仲收到佢e-mail confirm時間同地點,
上午11點幾去到, 等到12點佢先出現,
仲要話唔賣俾我, 因 ...

里數應該看得到架 你冇上車睇睇 咁有冇試下車 而且文件都要清楚先簽,不過下次真要小心,費時令自己唔開心.

大宅

ruby

下次如果你再去買車﹐無人介紹的話﹐找個全公司當時最多客仔的SALES買啦.. 唔好找果D得閒無野做的人。或者瀝住SALES比你既價錢SHOP AROUND先﹐但唔好再去返果間了

子爵府

原文章由 babygigi 於 08-3-20 01:03 發表
下次如果你再去買車﹐無人介紹的話﹐找個全公司當時最多客仔的SALES買啦.. 唔好找果D得閒無野做的人。或者瀝住SALES比你既價錢SHOP AROUND先﹐但唔好再去返果間了 ...

唔該晒大家呀~
最衰都係自己衰心急, 我地未買過二手車,
我自己對呢樣野又唔知頭唔知路,
我有上過架車坐過, 但就無揸過,
因為個SALES 話架車係我要買之前一日先至運返黎,
佢話都同新車無咩分別架喎~
因為無撻著架車試揸, 所以, 當時我地無睇到車入面既里數,
為淨係信佢地講咁囉~

係囉, 之前我都同我姨講, 話佢地呃我簽名架啦,
佢又係都話唔好咁啦, 人地都要做生意,
點知就係咁先至講黎講去, 都搞唔掂囉~
佢都唔知依家d人真係奸詐左咁多囉~

唉~
總之經過呢件事之後, 我都真係好驚,
以後都唔敢自己一個人去買野啦~
因為我一個人既衝動又累到家人咁操心,
真係覺得過意唔去, 尤其係我妹,
佢都要食番d驚風散先至得呀~

[ 本文章最後由 rubytang 於 08-3-20 06:24 編輯 ]

大宅

mm... 其實你講的7000幾咪的08年車係0係新車行既USED CAR DEPARTMENT買定去賣舊車的車行買架? 點解話係第二度運過黎?
唔知你住邊個州﹐但NY的確有2手車行是呃人的﹐報紙久唔久都有上... 講到車價好平但文件上有問題﹐如高息貸款或多買其他野都唔會同客仔講.. 真係蝦新移民唔識英文。

anyway, 希望你下次唔好遇到呢D人啦...
其實私人買賣舊車價錢平過係DEALER買好多...

別墅

原文章由 <i>rubytang</i> 於 3/18/08 10:56 PM 發表
<br />
hi~ Nillie & 各位姊妹,<br />
真係好多謝你地呀, 雖然唔係話親身出黎幫我,<br />
但有你地既安慰, 個心真係舒服D架~<br />
<br />
我亞姨今日打電話黎同我講, <br />
佢話點解佢後黎對果隻經理有D惡,<br />
係因為果隻經理見我影佢地相, 咁佢發爛渣,<br />
好 ...
<br />

哇。。。甘都得既?你去左邊間睇車啊?

子爵府

Which part of the US are you in? If it will snow, you need to consider cars' upgrade option like anti-skid wheels, heated seat. Some brands have better upgrades than others. Please take this into consideration.

子爵府

原文章由 IaMMoYY 於 08-3-21 14:25 發表
Which part of the US are you in? If it will snow, you need to consider cars' upgrade option like anti-skid wheels, heated seat. Some brands have better upgrades than others. Please take this into c ...

Hi~大家好呀~
多謝晒大家既關心~
我係去 Nissan既dealer度睇車同買車架~
就係咁, 我先至覺得應該唔會俾人呃??
但點知都係一樣, 仲衰過d黑店呀~
三月媽咪, 我係响 woodfield Nissan個度買車架,
你好快d同d fd講, 千祈咪去呢度買野添呀~
我到依家都成日諗起果個所謂既總經理, 佢果副嘴臉~
總之, 你幫趁佢買野時就好地地,
你地想唔買時, 嘩, 簡直就係一個天堂一個地獄呀~

別墅

原文章由 <i>rubytang</i>
<br />
Hi~大家好呀~<br />
多謝晒大家既關心~<br />
我係去 Nissan既dealer度睇車同買車架~<br />
就係咁, 我先至覺得應該唔會俾人呃??<br />
但點知都係一樣, 仲衰過d黑店呀~<br />
三月媽咪, 我係响 woodfield Nissan個度買車架,<br />
你好快d同d fd講, 千 ...
<br />

點解會去到wood field 甘遠既?近d好似有間嚄。係呢你呢排點啊?唔見你call我既,你同屋企人生活成點啊?有無仲無開心啊?

子爵府

原文章由 三月媽咪 於 08-3-23 14:43 發表

點解會去到wood field 甘遠既?近d好似有間嚄。係呢你呢排點啊?唔見你call我既,你同屋企人生活成點啊?有無仲無開心啊?

HI, 三月媽咪,
其實係我屋企附近都有一間,
但原本果日我係約左日本仔話去買佢架二手車,
約左係八佰伴果度等, 點知去到佢先話唔賣俾我,
話有人出高價過我, 所以, 佢要賣俾果個人囉~

之後, 我咪同我妹係附近d Dealer度睇車囉,
因為佢公司都係附近, 所以, 咪去果度囉~
點知就入左間黑店囉~
頭先我打電話返去搵我妹,
問佢去攞番d錢未~
佢話星期六去過搵果條友,
但佢耍我妹, 話條票未出到喎,
我問我妹點解唔打電話去問左, 有票先去果度,
我妹話個d賤人唔聽電話, 留message又唔覆,
咁我妹星期六放假咪揸架車去搵佢攞囉,
點知又話未出票喎, 話可能星期二先至有喎,
我心諗, 夠膽咪玩野囉, 我預左最多咪唔見果500蚊,
但我一定投訴佢到總公司架~
好彩我妹果5千蚊退左俾佢credit card, 咁我都無咁擔心~

依家我係屋企度都好少同佢地講d咩野,
佢地鬧我d仔都經常啦, 之不過, 要學識忍耐囉~,
雖然我仔為左呢d野都有唔開心,
但我成日都會教佢, 等佢唔好諗埋一邊囉~

我依家同我老公去左我家姐果邊過spring break,
4月頭先至返 Chicago, 所以, 都未打電話俾你呀~

我上星期五就同我家姐一家人去左 Houston兩日
講真喎, 未去之前都唔覺得有咩特別,
但去完之後, 我覺得果度真係幾方便喎, 又好似好乾淨咁,
無芝加哥咁凍, 天氣都ok, 不過, 夏天可能會辛苦d~
而且, 我睇到d招租廣告, d屋租都好似同芝加哥差唔多,
但食野就一流, 唐人街好大, 唐人舖頭勁多,
d物價就好似仲平過芝加哥, 可能就係競爭大,
所以, 就有好多選擇囉~

我下個月返到芝加哥會打電話俾你架啦~
到時我會買埋個手提電話卡, 咁你又可以打俾我啦~
我有電話號碼時, 會通知各姊妹, 等大家搵我都方便d囉~

[ 本文章最後由 rubytang 於 08-3-24 11:37 編輯 ]

大宅

ruby,
CREDIT CARD係可做即時退款﹐但如果是CASH或CHECK﹐便要等他們WEEKEND入左數再出張公司CHECK﹐有點麻煩

程序上沒有錯﹐或者你可COMPLAIN個SALES唔同你講清楚份CONTRACT+MILAGE問題+態度唔好。

子爵府

原文章由 babygigi 於 08-3-24 22:53 發表
ruby,
CREDIT CARD係可做即時退款﹐但如果是CASH或CHECK﹐便要等他們WEEKEND入左數再出張公司CHECK﹐有點麻煩

程序上沒有錯﹐或者你可COMPLAIN個SALES唔同你講清楚份CONTRACT+MILAGE問題+態度唔好。 ...

HI, babygigi~
唔該晒你呀~
我妹話等我地攞番晒d錢之後,
一定會去總部投訴佢地架~
因為佢地呃我簽文件在先,
而且, 要佢地退錢時, 佢地d態度仲要咁衰格~
:;pppp::;pppp:

子爵府

原文章由 babygigi 於 08-3-24 22:53 發表 ruby,CREDIT CARD係可做即時退款﹐但如果是CASH或CHECK﹐便要等他們WEEKEND入左數再出張公司CHECK﹐有點麻煩 程序上沒有錯﹐或者你可COMPLAIN個SALES唔同你講清楚份CONTRACT+MILAGE問題+態度唔好。 ...
HI, babygigi~唔該晒你呀~我妹話等我地攞番晒d錢之後, 一定會去總部投訴佢地架~因為佢地呃我簽文件在先, 而且, 要佢地退錢時, 佢地d態度仲要咁衰格~:;pppp::;pppp:

首頁
12345...6

尾頁

跳至