自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:有冇生1個小朋友的jm後悔唔生多個?

我都爭扎緊呢個問題,我女女現在歲半,我老公話唔想再生,我就偏向想生多個,但又唔一定係要生,好多人問我哋再生唔生時,我會答呢一刻唔會,但遲d 唔敢講,但我老公會堅決答唔生,但我有時會怕佢過多兩年佢諗法會變,如果到時先話要,我就暈嘞,所以都唔知點,因為我身邊太多人話如果係生快d 生,隔太耐到時會後悔,而我哋經濟係可以養兩個唔吃力嘅,因為有時諗好怕到差不多40歲先黎後悔

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+14-10-19+發表我仲

原帖由 忌廉寶寶 於 14-10-19 發表
Me too! 你小朋友幾大?我仔剛一歲,本想今個月開始試,順其自然,試一年唔得就算,但仍有點猶豫 ...
我小朋友3歲喇,諗起要由頭湊過,令人卻步

侯爵府

生完阿仔後1年,經常日頭就想生多個,到夜晚又諗都係唔好,但自己諗,我好多謝媽咪生多三個細佬妹可以大家一齊隻住揪咁成長,所以係阿仔快兩歳前終於都決定造人宜家有咗三個月了諗通既原因係,既然我有想生既諗法,就一於趁自己仲有精力體力時搞掂去,何況生BB都唔係話想要就有...不過我諗我細B等咗我做決定好耐,所以今胎竟然可以比我一激即中!感恩

伯爵府

我生完大女半年,意外地有左細女,都冇得我臨,而家大女10歲,細女8歲,大家有個伴,其實想生就快D生,時間一年一年咁過

侯爵府

引用:有,超後悔,啱啱35已經成為高齡,最大問題

原帖由 喧嘩 於 14-10-19 發表
有,超後悔,啱啱35已經成為高齡,最大問題係亞女已經11歲
我35生第3個
2個大既都中學
佢地依家都好好感情架

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 小紅梅 於 14-10-19 發表如果

原帖由 little_chamo 於 14-10-19 發表
如果你心大心細,可以睇一本書,「還好,我們有兩個孩子」,/
我都有呢本書

雖然我在線,但可能行開左

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我只生一個,阿仔而家9歲半中,都覺得獨生無問題,所以唔再考慮

大宅

回覆 小紅梅 的帖子

有,後悔唔早d生多個,仔仔4歲,成日話好悶冇人陪佢玩,仲話同學仔,隔离屋小朋友都有個细佬,問我幾時生BB,童年無忌,本來细佬今個月出世,但我三個月前小產咗

alonso  保重  發表於 14-10-19 13:59

大宅

引用:有。係多左資源學野,但少左珍惜。手足情係

原帖由 rean_chau 於 14-10-19 發表
有。係多左資源學野,但少左珍惜。手足情係無野可以代替。特別係成長階段無同輩相處互相學習,互相包容,對 ...
me too

子爵府

其實只有一個細路真係好輕鬆,唔洗後悔!

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:小紅梅 的帖子

我想生多個都無機會…因為無另一半,而年紀大了,都唔會再諗了。

珍珠宮

睛靈勳章

一上小學,你就....慶幸自己得一個

water-lily  呢句真!  發表於 14-10-21 22:12
lypoon    發表於 14-10-19 14:32

別墅

幾歲為之高齡呢?

我囡而家先1歲鬆。有時我想生多1個,等阿囡成長路上有個伴。佢將來對住我地倆老唔駛負擔咁重。有咩事,可以多個人商量。又唔駛1個人咁孤單。

但一諗到生多個會好辛苦,又冇人幫我湊,所有野要自己一個搞掂,我就唔想生了。我老公就想生多個仔。

我而家快35了,周身痛,真係怕有心無力。

大宅

留毛聽意見

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

無後悔,而家有四百萬債,唔想變咗負債八百萬

子爵府

我好後悔~依家個女就黎11歲,但都仲成日催我快d生個細佬或妹都好,總之佢想有個弟妹,c6又想生~依家好有壓力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BBflowers 發表於 14-10-19 13:53
幾歲為之高齡呢?

我囡而家先1歲鬆。有時我想生多1個,等阿囡成長路上有個伴。佢將來對住我地倆老唔駛負擔 ...
35歲,

不過我生第一個時已係高齡了~
放下自在

侯爵府

引用:

原帖由 小紅梅 於 14-10-19 發表
冇。集中火力陪佢

因為一個已經洗我吾少心機時間同金錢一個已經萬幾蚊個月,多一個成份糧比埋佢

水晶宮

引用:生少個你可以後悔+生多個冇得你後悔

原帖由 jolin1112 於 14-10-19 發表
生少個你可以後悔 生多個冇得你後悔
講得好我一個已經夠晒數

侯爵府

引用:一上小學,你就....興幸自己得一個

原帖由 jollyma 於 14-10-19 發表
一上小學,你就....興幸自己得一個
慶幸中、陪讀中又測驗

首頁
23456...7