跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

我個囡話d老師比張有個人在車裡面的圖樣,就問個人正在做什麼?又叫佢讀A同B,同埋油汽球既顏色。

昨天好似有好多人考,撞到好多熟人...唔知有幾多人考, 又會收幾多人呢?

子爵府

原文章由 MegumiSan 於 08-3-10 09:53 發表

Jennifer,

可能一見到Daddy細個喺邊度讀書﹐即刻唔洗講咁多﹐Checked, next!

Ryan上左去成45分鐘。我同Daddy都有d nervous.

我地係度諗係咪問極佢都唔肯講野哩﹖

可能佢掛住玩﹐咋諦聽唔到(佢嘅強項)。

托唔托管我就 ...

45分鐘 係未佢玩到唔肯走咋!一開始老師講解時都講左話考10分鐘倒咋wor!不過又可能係上面太多人la, 我見佢唔理有無小朋友落黎就係咁不停叫小朋友上去,所以可能係上面排哂長龍

ryan 唔使托la, 你地都有人睇,最多都係督埋課未走lor

子爵府

c la, 我開始有d驚,點解我個女話無問咁多問題既!會唔會係人地問左佢都知又或者佢唔識答就當人無問過呢

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 10:29 發表
c la, 我開始有d驚,點解我個女話無問咁多問題既!會唔會係人地問左佢都知又或者佢唔識答就當人無問過呢

個個小朋友都好叻喎,其實係咪真係好多人考呢?

大宅

使咩驚呀!你係校友子女wor~
我個仔舊年考完出黎都話唔到好多野比我知,呢個年齡係咁架啦!
佢地今個星期考試,我仲緊張過佢呀!!!
原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 10:29 發表

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-10 10:33 發表

個個小朋友都好叻喎,其實係咪真係好多人考呢?

其實我估係未年年都咁上下呀!佢都每級開到5班每班都成40人wor!

不過出年開k1就可能會再收小d la

大宅

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:35 發表

今日我老公送完個囡返學,話個操場好多家長呀,d學生個個都仲係道溫習,連幼稚園的學生都係咁,成間學校都好緊張咁

[ 本文章最後由 Cathy2002 於 08-3-10 10:40 編輯 ]

大宅

其實我覺得托管最大的好處是小朋友可以有長一點的午睡時間,
因為我個仔一點後就會開始眼瞓,有時在家已經睡著,
但佢班任就要求1:45先可以入課室午睡,
要差不多時間先叫醒佢上學,如果是托管的小朋友就一早瞓左啦!
而家我盡量都唔比佢在家睡著,寧願玩攰少少,回去快d睡著!
因為睡一堂就起床架啦!
原文章由 MegumiSan 於 08-3-10 09:53 發表

Jennifer,

可能一見到Daddy細個喺邊度讀書﹐即刻唔洗講咁多﹐Checked, next!

Ryan上左去成45分鐘。我同Daddy都有d nervous.

我地係度諗係咪問極佢都唔肯講野哩﹖

可能佢掛住玩﹐咋諦聽唔到(佢嘅強項)。

托唔托管我就 ...

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 10:36 發表

其實我估係未年年都咁上下呀!佢都每級開到5班每班都成40人wor!

不過出年開k1就可能會再收小d la

年年淨校友同有兄姐就讀的,都有成百幾人架啦...所以其他由老師介紹或無關係的,都係收60-80個(一定犀好多出黎)....同埋你地排頭number的,全部都係(校友同有兄姐就讀架)....

子爵府

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:35 發表

唔驚就假既!雖然話係校友啫,但d人都話我地太大安指意!都無報其他學校!

我個女有時講d野真係.... 好難掌握呀,有時又講到頭頭事道,有時就...不能盡信呀!

大宅

不過我覺得幼稚園就已經係咁就太緊張啦,我都係返學途中提下佢要注意d咩容易犯錯的地方就算啦!要識就一早識啦,都係睇臨場表現既姐,就好似佢地昨天面試的小朋友咁!!!要佢合作!!
原文章由 Cathy2002 於 08-3-10 10:38 發表

今日我老公送完個囡返學,話個操場好多家長呀,d學生個個都仲係道溫習,連幼稚園的學生都係咁,成間學校都好緊張咁

大宅

對唔住,我舊年都只是報左一間咋!我們都是一樣架!
我就唔緊張,係我老公緊張佢入唔到,哈哈.
原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 10:44 發表

唔驚就假既!雖然話係校友啫,但d人都話我地太大安指意!都無報其他學校!

我個女有時講d野真係.... 好難掌握呀,有時又講到頭頭事道,有時就...不能盡信呀! ...

大宅

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:46 發表
不過我覺得幼稚園就已經係咁就太緊張啦,我都係返學途中提下佢要注意d咩容易犯錯的地方就算啦!要識就一早識啦,都係睇臨場表現既姐,就好似佢地昨天面試的小朋友咁!!!要佢合作!!
...

不過,好多都係家長緊張囉,d細路,咪又係玩... (真係皇帝唔急太監急)

子爵府

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:43 發表
其實我覺得托管最大的好處是小朋友可以有長一點的午睡時間,
因為我個仔一點後就會開始眼瞓,有時在家已經睡著,
但佢班任就要求1:45先可以入課室午睡,
要差不多時間先叫醒佢上學,如果是托管的小朋友就一早瞓左啦!
而家 ...

我想請問學校係點瞓晏覺架?坐係度po係枱瞓?因為督課中心都係俾佢地返學校瞓架!

大宅

咪係囉~根本無意思...
有次我見到家長係咁鬧個仔字寫得肉酸,話佢唔聽話,
我偷看了一眼,心想如果是我仔寫的就好啦!佢家長的要求未免太高啦!做佢個仔真可憐!
原文章由 Cathy2002 於 08-3-10 10:49 發表

不過,好多都係家長緊張囉,d細路,咪又係玩... (真係皇帝唔急太監急)

子爵府

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:49 發表
對唔住,我舊年都只是報左一間咋!我們都是一樣架!
我就唔緊張,係我老公緊張佢入唔到,哈哈.

hehehe, 我同你相反,我老公唔緊張,係我一個緊張

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 10:55 發表

我想請問學校係點瞓晏覺架?坐係度po係枱瞓?因為督課中心都係俾佢地返學校瞓架!

除學校托管班外,其他幼稚園學生都係1:45pm至可以入課室...每個小朋友會有一張床仔,開正課時,先生會每人派一張床單..枕頭同被就自己帶返去.

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-10 10:49 發表

佢地又點會知個重要性丫

大宅

原文章由 godwin-mami 於 08-3-10 10:58 發表
咪係囉~根本無意思...
有次我見到家長係咁鬧個仔字寫得肉酸,話佢唔聽話,
我偷看了一眼,心想如果是我仔寫的就好啦!佢家長的要求未免太高啦!做佢個仔真可憐!
...

咁就好睇個家長lar,同埋每個屋企的要求都唔同.

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-10 11:02 發表

佢地又點會知個重要性丫

係培正,好多小朋友,到k3第二段,都已經知道考試的重要性...而且,今年k3比上一年k3,考的內容多左1倍...

首頁
34567...12

尾頁

跳至