嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

健康院打針

我囝囝6個月大, 剛剛病好, 但仲有少少咳同大鼻水, 星期六要去健康院打針, 我仲應唔應該去 ?
有少少咳同鼻水, 可唔可以打針?
如果唔去, 係唔係即日打電話去再約?
想問下, 有什麼方法化痰好?
(我相信佢星期六會無鼻水了, 但咳就唔知)

大宅

Re: 健康院打針

梗係等佢個病原全好番晒至去打針啦!
打完針唔多唔少都會有D唔舒服, 病上加病咪仲衰!

民房

我聽過係私家醫生有 5 合1 的針打, 各位媽咪有無聽過? 係健康院打同私家醫生打有物唔同?

禁止訪問

民房

The vaccine you got free from gov't is a triple vaccine includes: Diptheria, Pertussis, and Tetanus

The '5 in one' with the addition of Polio and Hib

Hib is a cause of a potential life threating condition affecting the throat which is rather rare.

The real advantage of this rather expensive vaccine (cost at least 300 to 400 hundred dollars per injection) lies on the lower incidence of fever after injection. Because of the content of the pertussis vaccine is different.

禁止訪問

別墅

咁樣有什麼可以化痰?
同如果想改打針時間, 係唔係當日打電話去再約, 定係要早d打電話去約?
仲有我想問下元朗容鳳書健康院係逢幾時同bb打針的?
(因為我知好似係逢星期三的下午, 但係唔肯定, 而我又想老公請假同我去, 因為囝囝次次打完針都扭計)

男爵府

5 合1政府冇得打要比$去私家e生度打架,政府打3合1咋 :-P如果己經打左第1枝3合1就唔可以打5 合1
麥基 寫道:
我聽過係私家醫生有 5 合1 的針打, 各位媽咪有無聽過? 係健康院打同私家醫生打有物唔同?

民房

應該早D打電話去預約,健康院會給你另一日去打針,日期可相量.

首頁

尾頁

跳至