興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

買咗部 400D 未夠四個月, 影咗差不多一萬張相, 聽朋友講, 個快門唔知影咗幾多張就開始頂唔順, 好易壞, 叫我快D 換機, 請問係咪真架??!
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

下?點解我冇聽過?我都影左過萬張架喇應該!

大宅

相機個快門係有壽命限制

Canon "40D" 既官方數字 好似係十萬次 希望冇記錯啦....

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又係一啲自尋煩惱問題。十萬次只係話個快門平均最少可以用10萬次,唔係用第100,001次就會用唔到, 用到99,999次或之前一定唔會壞. 是

400D 好似未聽過快門次數既數字, 如果你只係想搵借口換機, 咁你換機就得LA.

保養期內我睇唔到CANON 會因為shutter count 而唔做維修,不如你打上CS 問吓.

原文章由 Bugslife 於 08-3-4 15:35 發表
相機個快門係有壽命限制

Canon "40D" 既官方數字 好似係十萬次 希望冇記錯啦....

子爵府

我上Canon CS 問過, 除左1D系列之外, 其餘Canon 機係無辦法知道 shutter count 的. 不過一萬張真係唔算多.

如果真係想換機, 你話:"極少用, 估計快門次數約50", 都唔會有人知.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁Nikon 可以知Shutter count, 會唔會因為Shutter count 到某一個數字而在保養期內要額外收費?

原文章由 軍魁星 於 08-3-4 16:10 發表
我上Canon CS 問過, 除左1D系列之外, 其餘Canon 機係無辦法知道 shutter count 的. 不過一萬張真係唔算多.

如果真係想換機, 你話:"極少用, 估計快門次數約50", 都唔會有人知. ...

大宅

聽你哋咁講, 我都放心晒囉...... 因為我都好滿意而家部機, 唔想咁快就要換機呀, 又唔想減少同小朋友影相o既次數喎, 咁而家又可以放心咁盡情影相啦
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

版主

不過要記得reset file serial no. 先好比人睇!!

原文章由 軍魁星 於 08-3-4 16:10 發表
如果真係想換機, 你話:"極少用, 估計快門次數約50", 都唔會有人知. ...

子爵府

原文章由 clpapa 於 08-3-4 16:17 發表
咁Nikon 可以知Shutter count, 會唔會因為Shutter count 到某一個數字而在保養期內要額外收費?

咁又未聽過.

dchome 度有人話打過十萬之後會變返零, 即係話理論上如果一部全新既D3, 按住個連拍, 三個小時后個shutter count 應該會變返零.

下次賣機之前不如試下. 不過如果網上傳問係假既, 部機就.......

男爵府

原文章由 celia_ip 於 08-3-4 16:19 發表
聽你哋咁講, 我都放心晒囉...... 因為我都好滿意而家部機, 唔想咁快就要換機呀, 又唔想減少同小朋友影相o既次數喎, 咁而家又可以放心咁盡情影相啦 ...

即管放心影多d靚相啦, 一萬發好小咋, 就算真係死快門都唔代表要換機, 有得整的, 唔係大問題!

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

單鏡反光機, 一般影幾多相就需要換機??!
HAHA, 當你覺得要UPGREAD既時候LOR

大宅

黎度有個 camera shutter life 既 database 可以參考,d 數字係堅定流就 妳諗妳啦.
http://olegkikin.com/shutterlife/

瑪瑙宮

好媽媽勳章

同意 .... 只有你嫌佢唔 update 或者唔 qualify ,
好小機會佢本能唔 work 而領你要換 !

當然跌落地同入左水除外

原文章由 xanax1mg 於 08-3-5 00:53 發表
單鏡反光機, 一般影幾多相就需要換機??!
HAHA, 當你覺得要UPGREAD既時候LOR

男爵府

心癮..心魔..

首頁

尾頁

跳至