跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b出尿疹, 點算? 有無好的尿疹膏介紹?

大宅

我個囡用mustela barrier cream...

之前有一排日間用尿布,夜間用日本尿片...現在天氣暖左,都可以試下用尿布,但自己就會辛苦D...

尿疹膏始終治標不治本...當時我囡用藥膏/尿疹膏/??膏,都唔見效,直至用過一排尿布後,可能令皮膚有得休息,之後,用番尿片都好少會紅...另一個方法,就是幫BB介片...

原文章由 soeries 於 08-3-4 22:16 發表
阿b出尿疹, 點算? 有無好的尿疹膏介紹?

子爵府

zinc cream

大宅

請問是什麼cream? 在那兒買和怎樣用?

原文章由 伴伴me 於 08-3-5 13:46 發表
zinc cream

大宅

請問那些是日本尿片, 在那裡買?
阿b 咁細, 天氣又忽冷忽熱, 戒片會唔會冷親?
邊度又戒片褲買?

原文章由 CYK 於 08-3-5 12:02 發表

之前有一排日間用尿布,夜間用日本尿片...現在天氣暖左,都可以試下用尿布,但自己就會辛苦D...

尿疹膏始終治標不治本...當時我囡用藥膏/尿疹膏/??膏,都唔見效,直至用過一排尿布後, ...

子爵府

原文章由 soeries 於 08-3-5 22:52 發表
請問是什麼cream? 在那兒買和怎樣用?

藥房就有,好common,醫院都係開呢隻,每次換片查薄一層就ok

大宅

在BK最多人講的日本尿片是unicharm(Mickey/winnie the pooh),goon,merries,是水貨...unicharm同goon的話,你可以去卓悅買(有時會缺貨),另(以我所知)有3間網上店設有門市:東西貿易(新蒲崗),birth(佐敦)及BBboom(火炭)...我去過東西貿易的門市買片,都幾齊

我覺得"日本尿片"在手感上是較柔軟,我個囡用unicharm-Mickey都已OK(同埋卓悅成日都會有貨)...在BK上,最多人讚是merries同unicharm-winnie the pooh,其次是goon,最後是unicharm-mickey...我個囡都用過merries同goon的尿片褲,紙質上,merries柔軟過goon,而goon又柔軟過unicharm-mickey...

不過,個個BB皮膚都不同,你若唔介意,你PM個地址我,我可以send幾片goon L尿片褲,同unicharm-mickey L尿片俾你試下先

戒片...若尿疹唔係真係忍無可忍,我都覺得可以等暖D至做,其實都幾麻煩,好似我個囡咁,成日都唔肯穿片,同佢穿片好似打仗咁,穿尿片褲的話,D橡根邊又會磨到脾位紅紅地,所以,我被迫打算再暖D同佢戒片lor...其實我都明gar,穿了片,我個囡覺得好唔舒服,又成日見佢抓住條片,好似好痕咁...唔同佢戒片我都諗住同佢穿番尿布先lor...

原文章由 soeries 於 08-3-5 22:55 發表
請問那些是日本尿片, 在那裡買?
阿b 咁細, 天氣又忽冷忽熱, 戒片會唔會冷親?
邊度又戒片褲買?

大宅

睛靈勳章

i use Mustela barrier cream too, it contains zinc, so should be the same as zinc cream.

I also see this problem at my girl too, I think it's maybe due to she drinks more now. So we will put her mustela whenever we see the redness and everytime after change, we put vaseline. Also, I am wondering if there's a problem with the size of the diaper since she was wearing Goon L size, it's a little bit tight now. I will try to change to Huggies L size and see if it helps. I think Goon XL size is too big for her....

大宅

今日試左用mustela barrier cream, 佢受唔到, 仲比之前紅左,唉

我明天會試下到卓悅買日本片同佢轉尿片, 希望快些好.
其實佢一真都係用nepia, 0個日身痕同佢用pampers 純棉 (因為剩下一pack,0念住用左佢唔好浪費) , 用了一日就出事,
好內疚

原文章由 CYK 於 08-3-5 12:02 發表

大宅

soeries,

我個囡當時好嚴重時又係我自己身痕,同佢用左pampers超薄(只係2片,因為有幾包朋友送,佢平時用開pampers棉柔<=當時仲係日本製)

我個囡當時係同佢轉尿疹膏/尿片會仲紅,用番舊的,仍然有紅,但起碼唔會變差,用過藥膏,唔係幾見效,真係人都顛

你每次換片是否用清水洗pat pat?
我個囡現在是用清水+cotton洗,再用乾紗布抺乾+風乾,我會摸下,make sure係乾,至會穿回片

現在下午時間暖D時,可以俾BB唔穿片(但要預左會尿濕個地,同條褲)...

若你有人手,我會建議你用尿布(當時若工人放假,我會叫媽咪來幫手,BB日間照用尿布)...因為當時我都試過用轉日本片,無咩大進展,直至用尿布...試下日間用幾個小時,記住要每1個小時換一次...

若你想試下轉尿片先,就最好在日間試,因為會換得密,若BB唔夾都可以快D換回舊片

唉...我個囡當時都紅左好耐,我都俾佢的情況搞到成日心慌慌,尤其每次要同佢換片時,真係想喊...

原文章由 soeries 於 08-3-6 22:35 發表
今日試左用mustela barrier cream, 佢受唔到, 仲比之前紅左,唉

我明天會試下到卓悅買日本片同佢轉尿片, 希望快些好.
其實佢一真都係用nepia, 0個日身痕同佢用pampers 純棉 (因為剩下一pack,0念住用左佢唔 ...

複式洋房

回覆 #1 soeries 的文章

我用 Desitin cream, can buy it in ParknShop and Manning. 好好用。我同個仔沖完涼后擦, 一日一次就好了。都唔知點解冬天的尿疹仲多過夏天

大宅

唉, 原來換片都要咁多學問. 上次生尿疹, 我control 到,但今次唔得. 唉, 生個阿b 真係担心到自己都覺得老左. 因為環境因素,
成日令到佢濕疹翻發, 見到佢痕真係令我好心痛.

依牌又尿疹, 今日忍唔住, 帶佢睇醫生, 因為紅了多日, 驚係念珠菌...好彩醫生話係普通尿疹,用zincoxide, ok喎.

我買唔到goon, 沙田卓悅斷貨, 所以買了麵包超人. 都係nepia 出, 但感覺上比香港nepia透氣和大塊些.等用完再去其他地方試下睇下買唔買到...

真係多謝你的意見, 我暫時都唔用尿布, 我都打算等我得閒些的時候幫佢介片, 希望到時好0的啦

原文章由 CYK 於 08-3-8 10:57 發表
soeries,

我個囡當時好嚴重時又係我自己身痕,同佢用左pampers超薄(只係2片,因為有幾包朋友送,佢平時用開pampers棉柔

男爵府

不如試下花士令呀, ok架。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我亞囝試左mustela 尿疹cream 就好好wo..旦一同牌子既水份cream 唔掂

大宅

用了醫生開的zinoxid,係淺色左, 但都未好.
上次個pack 麵包超人尿片又用完,今日又買唔到大王,
知唔知邊度有得買?

大宅

soeries,

我在另一個topics覆左你如下:

卓悅只有大王及unicharm...不過,我通常買尿片褲,就有貨,尿片就真係成日無貨的

若諗住買1包試下,就只有去有門市的網上店買,我去過東西貿易在新蒲崗的門市,在越秀廣場,細細間,門口會見到有"嬰兒","東西"4個字的...

另外,birth (www.birth.hk)有門市在佐敦, bbBoom的陳列室在火炭,可上門買(www.bbboomhk.com)...

東西貿易, www.etwhk.com

若BB的尿疹可以淺色左都算OK的...同佢轉尿片要小心D,唔一定口脾最好的就一定夾BB的...

希望你BB的尿疹早D好番...

原文章由 soeries 於 08-3-12 22:33 發表
用了醫生開的zinoxid,係淺色左, 但都未好.
上次個pack 麵包超人尿片又用完,今日又買唔到大王,
知唔知邊度有得買?

大宅

真係唔該晒, 等我上網check先.
但我都15,16, 因為唔知轉片,阿b夾唔夾.
同奶粉和睇醫生一樣, 個個bb都唔同, 唔一定夾...

但我想問下係未片褲都裝得多同透氣, 如果係, 我就幫阿女轉片褲試下, 順便戒片...

原文章由 CYK 於 08-3-13 15:11 發表
soeries,

我在另一個topics覆左你如下:

卓悅只有大王及unicharm...不過,我通常買尿片褲,就有貨,尿片就真係成日無貨的

若諗住買1包試下,就只有去有門市的網上店買,我去過東西貿易在新蒲崗的門市,在越秀廣場,細細間 ...

禁止訪問

大宅

mamaluk,

Thank you a! 我見到火炭的bb boom都近我屋企, 我打算出去時過去望下, 而且暫時用住麵包超人都得, 你打算幾時幫bb轉片褲?
同埋, 我想問下你通常買花王要幾錢一包?

原文章由 mamaluk 於 08-3-13 22:55 發表
soeries,

不如我寄幾片merries俾你試下先啦, 但我得L碼咋wor, ok嘛?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至