親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們一家三口(連同21個月大的小公主)剛從東京回來,去了麵包超人館、HELLO KITTY LAND、DISNEYLAND、上野動物園、錦糸町AKACHAN...
如果其他bk mum 有乜野想知,可以交流一下,(因為我出發前都是在bk找到很多有用資料)我識答的一定盡力回答各位。

大宅

原文章由 amymiss 於 08-3-4 23:15 發表
我們一家三口(連同21個月大的小公主)剛從東京回來,去了麵包超人館、HELLO KITTY LAND、DISNEYLAND、上野動物園、錦糸町AKACHAN...
如果其他bk mum 有乜野想知,可以交流一下,(因為我出發前都是在bk找到很多有用資料)我識 ...

hi!我呢個星期出發啦!
1.我想問果邊天氣如何呢?
2.過關時係咪行快線?
3.橫濱除左麵包超人館之外,你仲去左邊度呀?係咪買一日卷呀?
thank you!

男爵府

原文章由 amymiss 於 08-3-4 23:15 發表
如果其他bk mum 有乜野想知,可以交流一下,(因為我出發前都是在bk找到很多有用資料)我識 ...

ANY,

我囡囡24個月,我想知道麵包超人館有乜野係必玩既。你地係果度玩左幾耐呀?囡囡食乜野?我諗住之後去bayside outlet。

仲有你買左乜野比囡囡係覺得好抵架?

大宅

Hello Kitty Land入面係唔係有o的o野香港無得買? 點知道呢?
Disneyland係唔係好多人? 使唔使排好耐隊?

:idea:

複式洋房

hi,
我5月尾同18個月囡囡出發,去7日。想請問
1) 森永奶粉係咪周圍都買到架?(因唔想帶禁重)
2) 日本D食水比BB用ok嗎?
3) 妳住酒店or民宿?邊區呀?價錢大約多少?
唔好意思,做咗問題mama

大宅

回覆 #2 twins312 的文章

天氣:日日都要着羽絨,下午如果有陽光就唔覺,但一入夜就會好凍
過關時係行快線,但d職員(亞伯)絕對唔會主動叫你去排,而係我自已問一個航空公司嘅女仔,佢先話比我聽去邊度排快線!
仲有,因為我哋搭Jal,回程時check in 用咗佢嘅特別check in counter,唔洗排隊之餘,仲好好service 添!(但我之前唔知有呢樣嘢嘅,係我哋亂行去咗嗰度咋!)

大宅

Hi amymiss,

-請問可否帶水上機 ?(for BB 飲)
-你有無帶BB車 & Baby food?

4月尾我地一家三口會去4日? 我都好緊張!

Thanks!

民房

回覆 #1 amymiss 的文章

想問下你買hello kitty land 邊隻飛呀? 因我見website 到有好多種飛, 係咪好似有一隻飛係passport + 一日車票 = 4000 yen, 好似好低, 不過唔知而家重有冇呢? 係東x遊都見到有discount 3520 yen, 唔知係咪比當地買低d呢? 另外而家d yen 禁高, akachan d 野重低唔低買呢? 請各位有經驗的媽咪指教一下, thanks.

大宅

回覆 #3 Winnie_C 的文章

行程:為咗比我個小公主瞓多一點,我哋除咗去迪士尼那一天之外,日日都瞓到10點幾11點先起身,連酒店包咗嘅早餐都冇食(蝕晒!)
但係冇辦法,因為每晚返到酒店都成10點幾,比個女食d生果,再沖完涼飲支奶,成12點先瞓
我去麵包超人館嗰日,由12點幾玩到4點幾,再到隔離嘅西松屋行了一陣,(但冇買嘢)然後步行了10分鐘到橫濱車站附近sogo行街,sogo內有一些好靚的購物車比小朋友坐,有mickey,thomas,hellokitty...公仔的,我個女好開心,我都買得好開心,附近仲有好多商場,我們在那裏買到8點幾舖頭關門,再食埋晚飯便返酒店。
麵包超人館玩嘅野其實比較適合4歲以下的小朋友,我個女就係喺嗰度學識咗好純正嘅日文-Anpanman(即係麵包超人),裏面有2 part,1 part要比¥1000入場(1歲以上都要),入面有3層,要先坐lift到3樓然後玩返落地下,另1 part就係個商場,有好靚嘅麵包店、影相鋪、商店..(但其實裏面賣的一些大路嘅玩具,在Akachan/Toyrus會仲平)
待續...

大宅

Hi amymiss,

-請問可否帶水上機 ?(for BB 飲)
-你有無帶BB車 & Baby food?
-同BB出入境, 帶BB身份証, 特區護照, 請問出世紙要帶嗎?

唔該哂!

大宅

回覆 #9 amymiss 的文章

麵包超人館內有餐廳,同埋大部份商場d餐廳都有兒童餐,但多數都係腸仔、漢堡扒、薯條之類,冇乜菜食,但我個女淨係鍾意食菜,所以佢嗰幾日食得好少好少,只係靠飲奶同埋夜晚在酒店食生果,在日本食士多啤梨真係好平好平,香港賣成一百蚊一盒的士多啤梨,在日本只要4-5百円,又甜又大粒!
Bayside Outlet 我舊年去過,有一幢專賣童裝,如果比心機找,都會有好野。Levis的小朋友牛仔褲/裙&T-shirt 是我的must-buy item
Disneyland 我在星期一去都超多人(我都唔明d日本人星期一都唔洗返工咩!)
我在10點幾攞winnie the pooh的FP 都要7點先玩得,平均每個game都要排1個鐘,買小食都要排半個鐘
Hello Kitty Land 買的是¥1000,4點後入場,(只有日文的website有這種coupon),在裏面我們再買了¥500的飛坐船仔,其實入面好細,冇乜野玩,入面有部份XX限定既野在出面d舖頭都一樣可以揾到,講真如非Hello Kitty 超級fans,不如去其他景點好過。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩, 好得人驚喎, 10:30攞FP都要7:00先有得玩??? D日本人真係唔洗做野既咩???

原文章由 amymiss 於 08-3-5 14:25 發表
麵包超人館內有餐廳,同埋大部份商場d餐廳都有兒童餐,但多數都係腸仔、漢堡扒、薯條之類,冇乜菜食,但我個女淨係鍾意食菜,所以佢嗰幾日食得好少好少,只係靠飲奶同埋夜晚在酒店食生果,在日本食士多啤梨真係好平好平,香港賣成一 ...

大宅

其實間akachan店有冇買到嘢呀, 平唔平呢, 我4月尾都同c6兩個去, 如果多bb嘢又平又靚都好想去, 請問邊間近新宿呀?

大宅

回覆 #7 tabocheung 的文章

來回兩程我都帶了一壺熱水、一樽凍水、一個學習杯(裝滿水)、一小盒果汁上機(係咪好誇張呢!)香港呢面冇出聲喎,反而在回程時日本嗰面要求我拎晒出嚟比佢睇
另外我帶了一大瓶自已屋企煲好嘅水,放在喼內寄艙,逐日逐日溝比我個女飲,好彩佢都冇乜唔舒服。
酒店一般都有熱水煲,我洗乾淨後就自已日日煲水來飲
可能好多人都唔係咁鍾意日本酒店d暖氣,我今次叫酒店放了一部放濕機(humidifier)在我的房內,我覺得舒服好多,你們都可以試下。
我帶了bb的身份証&passport,出世纸我帶了copy (但冇用過)
bb車我覺得一定要帶,(除非你諗住去到日本有藉口買過架新),可以在上機前去到閘口先交比空姐,一落機就在閘口取回,但要等一陣,真係好有用。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hi amymiss,

你攞張FP要7:00p.m.先有得玩, 咁你係7:00p.m.前咪攞唔到其他FP囉?? 你玩唔玩得晒D GAME呀? 我去果日係FRIDAY, 我諗會勁多人呀!!!

原文章由 amymiss 於 08-3-5 14:25 發表
麵包超人館內有餐廳,同埋大部份商場d餐廳都有兒童餐,但多數都係腸仔、漢堡扒、薯條之類,冇乜菜食,但我個女淨係鍾意食菜,所以佢嗰幾日食得好少好少,只係靠飲奶同埋夜晚在酒店食生果,在日本食士多啤梨真係好平好平,香港賣成一 ...

民房

咁我想再問買1000yen 入場票可唔可以入kitty house 同睇巡遊呀?

大宅

我只帶了2-3天的奶粉及尿片去,因為我第一天已去Akachan & babyrus (都在錦糸町)
即使而家d円高咗,我覺得奶粉及尿片都比香港平,以我個女食嘅beanstalk為例,2罐裝送餅仔babyrus賣2600幾円,Akachan2罐裝送一盒旅行裝奶粉賣3000幾円,我相信其他牌子奶粉都差唔多
尿片都好平,unicharm 既 winnie the pooh 大包BIG片片babyrus賣89x円,我用唔晒帶返來,我工人話呢隻片好好用,我而家都唔知去邊度買。
我在Akachan簡直瘋狂掃貨,鞋仔啦、襪啦、玩具啦、我個女既零食啦、仲有超靚嘅小朋友內衣褲、(雨褸同埋遮仔我都有買),同埋pigeon日本版既學習杯(我認為好用過其他牌子)...
最重要既一點就係在Akachan/babyrus這些地方會有好多專門比小朋友玩既地方,我老公就負責看住我個女,我就好free地shopping

子爵府

我想問,你覺得西松屋值得去嘛?你話你在西松屋無買到野,係咪因為Akachan 的貨比較好呢?

同埋你知唔知除左錦系叮,仲邊度有babyrus 呢?

橫濱麵包超人館加商店街,如果只係大人應該預幾多時間o係o個度呢?因為我同老公四月會去,但今次無帶bb!

thanks!

大宅

我想問吓, d水記行李倉,有冇leak水呢?? 會否因氣壓問題,個樽會爆呀??

大宅

hi amymiss,

你住邊間hotel? 方吾方便呀? 同埋你响邊間agent book package呀, how much?

thanks

首頁

尾頁

跳至