在職全職

跳至

首頁
12345...43

尾頁

洋房

新任全職媽咪交流站

各位新任全職媽咪們:

我o地~可以用哩度~黎交流下~新任全職媽咪後的~苦與樂
楊楊媽咪 :-) -----------------------

男爵府

Re: 新任全職媽咪交流站

Hi, sunlithk:
HeiHeiMa報到!
做o左全職媽咪剛剛1個月, 囝囝就快22個月!
歡迎其他媽咪加入交流o下!

子爵府

Sunlithk&HeiHeima&各位新任全職媽咪
Hello,

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我8/4先係,可以報定名嗎?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

洋房

mcdullyiu:
梗得la, 我都要1/4先係, 早你一個星期咁la :-P

heiheima & 小琪:
好lor, 大家都就位la 最衰大家住得天南地北, 如果唔係ger話, 可以一齊帶小朋友出來玩, 不過小琪o個個大好多, 可能都唔啱玩lor :-P
楊楊媽咪 :-) -----------------------

禁止訪問

男爵府

mcdullyiu:
Welcome!

POSEMOM:
妳個小朋友幾大呀?

sunlithk:
都好喎! 大家做o左全職媽咪, 平日出o黎都冇問題啦! 去邊都唔怕人多!
係呢, 我想問o下妳囝囝而家食量如何? 佢而家仲係飲三餐奶! 6-8oz! 但好多時要"乙水"先飲晒!
我囝囝自從轉食飯之後, 奶飲少o左(以前飲8,9oz), 上個星期仲嘔o左四, 五次o添! 都唔知關唔關事轉食飯呢?
而家仲好反叛o添! 叫佢做少少o野又話唔識又話好難! 都唔知係咪因為書所講o既"trouble 2"問題? :-(

洋房

heiheima:
出來係好wor! 但但但.... 你住荃灣, 我住將軍澳bor, 來回兩粒鐘 你會唔會入黎將軍澳行下gar :-P

我個仔(22個月)依家飲兩餐奶, 朝早起身8安, 臨訓4安, 日日如是, 風雨不改, 其他時間就食我買俾佢ger野la, 12:00同6:30就會食飯, 訓醒就下午茶, 等我寫個schedule你睇下

子爵府

Sunlithk& HeiHeima,
有機會大家見下面都好窩。 不過我個仔好百厭架! 醫生話d哮喘藥令個人會活躍d。佢好鍾意bb架 , 比佢見到你地d囝囝實攬住黎錫者! :-P

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我住屯門呀!

洋房

mcdullyiu:
屯門~荃灣~將軍澳 見一見可能要兩日一夜bor :lol: :lol: :lol:

小琪:
鍾意bb好ar, 我o地個bb俾你o個仔湊, 我o地可以盡情傾, 咁真係執到la:-P

heiheima:
8:00 wake up/小便/換衫/飲奶(8安)
8:30 粟米片
10:00 零食/生果
12:00 午餐(飯+菜/瓜/魚/豬肉/牛肉+湯)
13:00 午睡
16:00 起身/下午茶(芝士/餅干/生果/豆付花)
18:30 晚餐(飯+菜/瓜/魚/豬肉/牛肉+湯)
20:30 同大人一齊晚餐(求其食少少or搗亂)
21:00 沖涼
21:30 飲奶(4安)
22:00 訓覺
該用戶已被刪除

珍珠宮

sunlithk 寫道:
mcdullyiu:
屯門~荃灣~將軍澳 見一見可以要兩日一夜bor :lol: :lol: :lol:

港九新界一日遊。

洋房

茵茵:
hi, 我係將軍澳媽咪度見個你~~~~~~ger發表啫:lol: :lol:

mcdull:
仲要見一見好散la bor, 傾得耐可能要變叁日兩夜遊la

大宅

Hi! I've been a full time mum for three months only. I can be counted as "new" right? May I join you all? Really glad to have a topic like this.

Heiheima, Hi! It's me!

Re: Gathering
I'm living in Diamond Hill. Would it be easier for us to get together at Kowloon Tong (Cornwall Park) next to Festival Walk (MTR & KCR stations nearby).

I had posted a topic here in BK re: Playmates Wanted. I received so many replies, but still have not yet called them all. I called few only for it's rather difficult to find time to call them up. It is either too late (at night) or too busy (doing housework). I'm still trying to call them all back!

洋房

Honeybee-0211:
歡迎歡迎!
你想以咩形式搞ar, 都啱ger, 好多全職媽咪要兼顧埋d家務, 煮埋飯, 又冇請工人, 真係好唔得閒 :-(
如果九龍塘都可以考慮下ger, 但係你係諗一至五, 定六日? 要唔要分年紀, 太大or大細一起玩會唔會好悶gar 我估啫, 不過都可以試下先, 有咩搞作上來單聲ar, 睇下我o地黎唔黎到

大宅

唔好唔預我呀~~~~
好似做左好耐全職媽媽咁, 原來都未夠一個月呀 :-P

男爵府

Hi, I just been full time for one month. 多多指教! :-P

男爵府

小琪:
我個仔好慢熱o架! 人o地主動走o黎同佢玩, 佢會好cool o架! 既然妳個仔咁熱情, 睇o下可唔可以感染我個仔!

sunlithk:
都話妳腳頭好啦! 開個topic一日已經去到第二版! 幾多fans捧場!
我個仔o既schedule差唔多, 不過下午茶會以奶代替, 佢以前下晝可以飲9oz, 但而家無論比幾多佢都飲剩兩三安, 都唔知佢玩o野定係想戒奶! :-(

Honeybee0211:
我緊係記得妳啦! 平時都冇乜時間打電話比妳o添! 我個仔一瞪開眼就要侍奉左右! 打個電話都唔得!
九龍塘都好喎! 果度有乜聚腳點?

MANDYFONG:
緊係唔會漏o左妳啦!
搵工搵成點呀?

celia426:
Welcome!

大宅

Sunlithk & Heiheima,
Hi!

What about an outing at Ocean Park during weekday? Have you got any Ocean Park Annual Pass?

首頁
12345...43

尾頁

跳至