家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

洗衣機放置問題

請問有無人把洗衣機放在廁所裏?因為廁所比較大,可容納放上揭式洗衣機。廁所濕氣0甘大,唔知會唔會好快壞呢?謝謝。

大宅

Re: 洗衣機放置問題

我都係放係廁所內的, 用左7年都無事
DEL

公爵府

我都係放在洗手間, 6年, ok!!
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

唔該晒你地。0甘我放心照原定計劃啦!

男爵府

畀面勳章

你放心啦, 我果部放左十年啦都未壞.

複式洋房

唔係部部機都可以放入toilet.

我都係放洗衣機在toilet. 前一部用日立頂open.
用了一年就有問題, 剛好是在保養期內, 所以維修唔駛錢(~$2000). 第二年發覺部機搖得很利害, 又有水流出, 維修師父話因為外hok 生銹, 雖然在保養期內, 但外hok不包, 所以冇得整, 但我當時買時showroom sales話this model係可以放在toilet的. 但現在生銹又話唔包.

now 我換了部洗衣機, 我訪問了很多唔同電器鋪的sales後, 有下列心得.
1. 我換了部外hok及底板有永久保用的牌子.
2. 我選了洗衣機sales 自己家中, 最多選用的牌子.
3. d sales 話10年8年前d 洗衣機的確很耐用, now d 洗衣機(or 電器), 要降低成本, 部份0件在國內or 東南亞生產, 唔好希望用到10年.
4. 同我talk talk d sales 中, 冇一個會用$5000-$6000 買 洗衣機, 佢地會買有信心的牌子中的最底model. 佢地話小d function 就會耐用d, 過幾年如果有問題就掉左佢買過部.

你地如果想問客觀d 的意見, 只要在non 繁忙時間同d sales 爹下, 包你有收穫. 我訪問了很多電器鋪, highly recommend 你地去 吉之島, 教協, 華x crc, 的電器部 (only 問料, 唔係叫你買),佢地唔會push 你買某牌子, 只會比意見. 好過 豐x, 百xx, 祟x, etc.

首頁

尾頁

跳至