潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己開鋪頭賣衫

請問有無媽咪係自己開鋪頭賣衫架呢 ?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 自己開鋪頭賣衫

以前開過但市道唔好執左

別墅

N年前開過,太操勞做至入廠無做!

大宅

唔係想像中咁易做,我做咗半年就執咗,我很鐘意買衫完來買同做係兩回事。

大宅

我同意wendy_ip88 的講法, 都係行街shopping個隱d

大宅

可否分享下點辛苦法?因為小妹都有意開鋪頭賣時裝.

大宅

1.好困身去看舖
2.自己去取貨
3.d客又麻煩(勁講價)
4.加上現在太多競爭la

大宅

我都贊成靚蔡太講法。

大宅

靚蔡太, 我想請問經營能否做到收支平衡或是否容易賺錢嗎 ?

複式洋房

It seems quite difficult to 經營. I thought of it before but give up now.
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

男爵府

我以前做時裝sales , 見啲衫老老土土都生存到,仲以為好易做tim, 不過已經是十幾年前的事, 真係世界變..

大宅

if you sell expensive clothing (Italian clothes), it is hard to sell because most of the ladies like to buy cheap clothes and the client will be around the (OL and rich ladies)

If you sell local/korean fashion, then the client will be a lot as (OL, students, young girls) like to buy more clothes in cheap price. They will buy a lot of clothes in less money. It is easy to clear stock but low profit.

大宅

其實開頭做有冇經驗,買一些平價貨為主,最緊要平初初做賺小小留住班客,D客會自動番來幫襯。
我有啲朋友都揾到餐飯食。

大宅

wendy_ip88, 靚蔡太,
我去過d批發, 佢地開的價錢係e.g. $180 但係出面的零售價係 $220 左右. 想請教如何向批發拿個較低的價呢?

請賜教

newmother

大宅

newmother

你去的批發批咩貨(local/japan/korea/歐洲), 因為Japan & 歐洲衫會批得貴d.

通常你幫襯開d批發如果熟左,都會再有少少discount.我以前都係咁,不過現在唔咁mark-up咁高,競爭太大la

如果你入local貨,批發價會平d,咪薄利多銷 lor

首頁

尾頁

跳至