自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我阿仔12歲了, 請問你地的意見.....佢仲有無需要買呢 ?

thank you very much.

珍珠宮

好媽媽勳章

入私家醫院, 抽痰抽鼻液化驗, 吊鹽水, 住了六日醫院, 駛唔駛萬幾二萬蚊?

如果claim保險可賠幾多錢? 感冒發燒好似不屬於危疾, 有得賠嗎? 如果無得賠只係claim住院得果幾百蚊一日, 點圍返條數呢?

大宅

回覆 #42 echoo 的文章

出院2萬五, 因佢仲要拍痰 + 照肺片 + 化驗..

未知claim唔claim足, 因出左院只大概10日.

大宅

原文章由 echoo 於 08-3-6 21:33 發表
入私家醫院, 抽痰抽鼻液化驗, 吊鹽水, 住了六日醫院, 駛唔駛萬幾二萬蚊?

如果claim保險可賠幾多錢? 感冒發燒好似不屬於危疾, 有得賠嗎? 如果無得賠只係claim住院得果幾百蚊一日, 點圍返條數呢? :unknown ...

我唔識計架, 不過佢有住院入息, 有雜項, 加加埋埋都可以wor.......

伯爵府

大部份項目屬於"醫院雜費", 請留意保障範圍內"雜費"上限, 一般大約$7000-$10000. 你做左咁多檢查化驗等項目, 我相信已超雜費上限, 好大機會要自己貼錢.

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 09:54 PM 發表
出院2萬五, 因佢仲要拍痰 + 照肺片 + 化驗..

未知claim唔claim足, 因出左院只大概10日.

大宅

原文章由 遙遙爸爸 於 08-3-6 22:30 發表
大部份項目屬於"醫院雜費", 請留意保障範圍內"雜費"上限, 一般大約$7000-$10000. 你做左咁多檢查化驗等項目, 我相信已超雜費上限, 好大機會要自己貼錢.

...

我都預左架啦, 個經紀話但就算係都唔會太多wor......

大宅

...

e...你做保險經紀? 上面有好多人問保險, 你試吓幫佢地解答吓......

大宅

如果你或你的配偶公司有包醫療保險的話, 而保障額都能夠足夠你所需, 咁就暫時唔需要買啦。因為醫療保險唔同儲蓄保險, 一啲錢都無得取回, 過咗一年無claim過就無架嗱。

保障額: 足夠嗎? 如你在需要入院時, 會選擇什麼等級的病房、醫生和醫院都會有很大的影響, 另單人房的收費會比大房的收費幾何級上。

有時, 病咗都真係好想住得好啲, 尤其係當小朋友有病, 自己都宜得全日、成晚陪住佢, 有得選擇或能力可及的話, 誰都會比最好的佢啦......!

大宅

原文章由 monkeyhill 於 08-3-6 23:12 發表
有時, 病咗都真係好想住得好啲, 尤其係當小朋友有病, 自己都宜得全日、成晚陪住佢, 有得選擇或能力可及的話, 誰都會比最好的佢啦......!

agree, 我仔入醫院時, 個心簡直痛到不能形容, 我o個時都諗, 如果唔比我陪個仔, 我諗我成晚實喊死..........

男爵府

畀面勳章

原文章由 mcyu 於 08-3-6 18:40 發表

ling1211,

我個囡囡 5 歲 都未買 wor...if convenient, pls pm your sales to me please...

hi mcyu:
pls check pm

男爵府

畀面勳章

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 20:45 發表

我都唔知, 出面咁多... 我仔買AIA, 不過佢真係唔斷供得, 因為佢入院次數真係好多, 我個Agent話, 佢如果一旦斷供, 保費會好貴, 因佢身體唔好, 真係好彩一出世就買....應該係托賴... ...

ef_01y:
唉....我仔米又係1y多D開始有哮喘病,到3y又喺幼園撼爆門牙2隻,可惜有D牙喺牙肉入面碎晒,個牙醫話要開刀先整到,but喺診所整勁貴,好彩有保險+加上個牙醫喺"人安"有註册,甘後尾再喺e院做,我先冇甘傷($$),到4y至7y左右,佢D哮喘又經常病發,嗰幾年平均每年要入去6~7次住幾日,好彩佢又係1出世就買,所以就算住院,大人細路都住得冇甘辛苦(因為我都要喺e院陪訓),萬幸7y後到而+10yD哮喘已控制到,已甚少發la

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-3-7 10:11 編輯 ]

大宅

原文章由 ling1211 於 08-3-7 10:00 發表

ef_01y:
唉....我仔米又係1y多D開始有哮喘病,到3y又喺幼園撼爆門牙2隻,可惜有D牙喺牙肉入面碎晒,晒牙醫話要開手先整到,but喺診所整勁貴,好彩有保險+加上個牙醫喺"人安"有註册,甘後尾再喺e院做,我先冇甘傷($$),到4y ...

本人超級明白, 小朋友多病起上黎, 唔到唔講個服字, 我個仔係高溫B, 一發燒就好難退燒, 一定無40都最少39度, 每次都要入院先退倒燒....

侯爵府

其實唔係話私家絕對好晒
但係, 有事上來, 私家的快速應變程度點都快d

我個仔住過公立(仲要係屯門醫院!~), 又住過私家, 我絕對係唔會揀公立來看的. 果d人的態度真係....

大人住院無所謂, 但係, 細路仔住院大人已好辛苦, 仲要受埋d掃地阿嬸同姑娘的閒氣, 我就受不了囉! 我真係想講, 我好討厭屯門醫院, 我住天水圍, 我話過就算坐幾百蚊的士去市區的醫院, 都唔會再入屯門醫院!~

大宅

虎到金來勳章

真架, 有事上來, 私家的快速應變程度點都快d
!
我個friend係公立 nurse, 佢d children & 佢cousin d children, all 有事都入私家醫院, 不入公立醫院 (連佢做個間都不入).

至於保險 ... 間間不會分別太大 (compare by the similar price), 依我看... 要選的是 agent (夠經驗 , 善良 , 耐性 & 細心)

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-7 10:46 發表
尋晚又半夜發燒去醫院

第1站先default去勝波
頂佢
尋晚冇兒科醫生晌度
個當值醫生又晌上面病房
姑娘話要等9個字左右
問我地等唔等
我地諗左一陣
佢叫我地不如去養鵝啦
果邊可能有架

第2站去養鵝
又係冇兒科醫生
當 ...

係呀, 差唔多所有c+半夜都無兒4架, 對上一次(2月尾), 我半夜打去浸會, 佢話無兒科 (我都預左), 但佢竟然話, 係要到3月中先有, 我以為我聽錯, 唔係吓化, 咁大間e院, 一個兒4都無, 佢話因為唯一一個兒4, 佢自己出左去開診所..

男爵府

畀面勳章

原文章由 ef_01y 於 08-3-7 11:06 發表

係呀, 差唔多所有c+半夜都無兒4架, 對上一次(2月尾), 我半夜打去浸會, 佢話無兒科 (我都預左), 但佢竟然話, 係要到3月中先有, 我以為我聽錯, 唔係吓化, 咁大間e院, 一個兒4都無, 佢話因為唯一一個兒4, 佢自己出左 ...

其實係米間間私+e院門診都冇專科e生ga?我去"人安"門診都冇專科e生睇ga,通常係我D仔女要住院,我就會叫姑娘call番我仔女睇開嗰個兒科e生上黎~

洋房

I haven't bot the insurance yet, pls help to pm the information to me. thx!

珍珠宮

好媽媽勳章

咁請問醫生巡房費有無得claim? 因為呢條數都係幾大下.

...

男爵府

原文章由 ef_01y 於 08-3-6 20:16 發表

每月$480.00 不過買保係得個安心lor !! 一出世就買! 我記得係要40日先生效!

me too ! 我個女都係剛出世就買左, 佢都試過訓左一個星期醫院..直至而家6years, 就將原先買重的醫療保險, 減左無買咁多, (見佢6years都無乜大病痛) 改買重左基金, 諗住for 佢將來讀書或其它方面的需要...

首頁

尾頁

跳至