懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

pegasusma 發表於 14-10-24 09:42
我覺得她們基本有一套自己的做法,請之前最好問清楚,大家夾到最好。

埋身餵是最具挑戰,她有可能會好鼓勵 ...
無錯

複式洋房

h0008904 發表於 14-10-29 02:35
我都覺得陪月係唔支持人奶。我果個,就算我堅持人奶,佢要我泵,同埋4個鐘喂一次,真係unun 腳餵兩餐收工 ...

唉, 就係驚請咗lee D 陪月!! 我今胎真係好想好想好想好想好想成功埋身

別墅

引用:Quote:原帖由 kmami 於 14-10-24 發表奶粉b

原帖由 prettysilly 於 14-10-24 發表
錯喇,因為奶粉b易湊d!!! 4個鐘一餐, unun腳餵兩餐奶收工!!!!!
餵人奶,個零鍾要餵一餐,冼樽都要洗多D!! ...
咩事個陪月令你餵人奶失敗左?

男爵府

回覆:陪月係唔係通常唔支持䬶母乳

個呀媽餵母乳仲要埋身果隻,陪月唔係仲得閒咩?唔洗餵唔洗洗野

伯爵府

prettysilly 發表於 14-10-24 16:54
錯喇,因為奶粉b易湊d!!! 4個鐘一餐, unun腳餵兩餐奶收工!!!!!
餵人奶,個零鍾要餵一餐,冼樽都要洗多D!! ...
距點搞到你無曬奶?

伯爵府

kazakaza 發表於 14-10-29 23:36
個呀媽餵母乳仲要埋身果隻,陪月唔係仲得閒咩?唔洗餵唔洗洗野
w好既陪月就唔系羅

因為埋身餵,2-2.5鐘頭bb就要食一餐,食完就要掃風換片
甘請得陪月,掃風換片肯定系陪月要做

然後,我一路埋身餵,我陪月會同我一路按個胸,所以其實系非常忙碌。
距來8個鐘頭,起碼要幫我搞3次埋身餵奶
煲湯煲炒米茶同燉湯
然後煮lunch,然後系下午茶同埋prepare 晚餐 (但晚餐我就要自己煮距prepare好既野)

中間要同bb沖涼
我b又會扭計,所以其實距都算忙~

就算稍微得閑,距會來幫我按摩下某d穴位

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我識果啲陪月又幾好,好到book唔到,佢地自己有孫知人奶比奶粉好,只要媽媽想餵人奶,會教會煲野令你上奶,最緊要媽媽唔好怕羞,因為試過有媽唔俾人睇,但又餵唔到,搞到陪月要偷睇佢,原來呢個媽用自己身就個b,搞到自己頸痛腰痛
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

複式洋房

引用:回覆 kmami 的帖子最好當然是有朋友請過,

原帖由 pegasusma 於 14-10-24 發表
回覆 kmami 的帖子

最好當然是有朋友請過,有好經驗再介紹給你。
呢本身商務全線冇貨了
有冇人知道那裏有得買???

別墅

回覆 po_man_123 的帖子

昨晚在太和的商務書架上就有一本。

大宅

睇那陪月係咩心態,最好interview時問清楚。
有D陪月好樂意幫助媽媽上奶的,所以好難講"所有"陪月係點做。

大宅

引用:Quote:prettysilly+發表於+14-10-24+16:54+

原帖由 大豬既老婆 於 14-10-30 發表
距點搞到你無曬奶?
首先我初初埋身, 佢猛咁同我媽講話我比唔夠bb食,要補奶粉
我話唔補,佢不停咁同我媽咪落咀頭,話泵出嚟可以幫我餵. 等等等等等。
就係咁樣比佢由我個仔肯埋身搞到唔肯埋身。

泵出嚟又話BB唔夠食,要補奶粉。三個星期人仔逼佢一餐食完人奶再食5安奶粉。
我話餵得太多,佢答我話:由佢手執嘅小朋友冇一個食咁少!我問醫生,醫生都話未滿月bb唔可以食咁多! 就係咁樣俾佢開始咗逼我個仔食奶粉既第二步!!

然後又同我阿媽講一定只可以4個鐘先餵一餐。太密會BB唔消化。
因為唔可以埋身餵,只能夠4個鐘先餵,咁我唯有自己猛咁泵。點知我一放低BB去泵奶,佢三番四次阻止,同我阿媽講,話我唔俾時間親子。話我無心機湊BB。然後逼我坐響度抱住BB,唔俾我去泵奶。再唔係到我真係去咗泵奶, 不停咁敲門,話有野要攞。到到我唔鎖門,佢直頭走咗入嚟不停響旁邊騷擾。搞到個人好大壓力。大家都係人奶媽媽,都知道一有壓力,一定會少。甚至乎又同我講,話我開得level7(最大level10). 都話我開得太細,硬幫我開到最大。我話好痛。佢話,你要餵人奶係痛架啦。怕痛就唔好餵。
搞到我發炎。

複式洋房

回覆 prettysilly 的帖子

Prettysilly, 你既經驗好可怕

伯爵府

prettysilly 發表於 14-11-6 14:35
我話唔補,佢不停咁同我媽咪落咀頭,話泵出嚟可以 ...
哇,距有病嗎。。。。唔睇清楚以為系你奶奶多過以為系陪月。

其實一開始你應該兜走距,咪鬼用距,貼錢買難受

大宅

引用:Quote:prettysilly+發表於+14-10-24+16:54+

原帖由 h0008904 於 14-10-29 發表
我都覺得陪月係唔支持人奶。我果個,就算我堅持人奶,佢要我泵,同埋4個鐘喂一次,真係unun 腳餵兩餐收工 ...
絕對係!!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+prettysilly+於+14-10-24+發

原帖由 angiehuang 於 14-10-29 發表
咩事個陪月令你餵人奶失敗左?
我回覆咗響帖#31呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kmami 發表於 14-10-24 10:17
請教吓應該點問最好呢? 我真係好想成功埋身, 上胎失敗做咗全泵媽
做到泵媽都唔算係失敗丫.

我未請過陪月... 只係覺得問乜都冇所謂, 至多係問佢識唔識埋身餵既姿勢同埋點煲湯水之類... 佢受薪於你, 應該係你指揮佢去做野, 叫佢隔2個鐘就要抱個b 俾你去餵, 你唔好俾佢點番你轉頭.

大宅

prettysilly 發表於 14-11-6 14:35
我話唔補,佢不停咁同我媽咪落咀頭,話泵出嚟可以 ...
嘩,你個陪月同我果個唔知係咪同一個人,就算唔係,佢地一定係好朋友。剛送走了我果個,簡直俾錢買難受。初為人父母,乜都唔識,相信佢係專業,點知:
1 成日話要餵水,我話唔好,佢堅持,話BB口乾,早上要洗脷胎,唔止一兩啖,最少10-20ml,有試過餵一安(果陣BB未夠一個月),轉頭噴咗出黎。
2 用滾水坐人奶(我地是有暖奶器的),佢話支雪奶本身涼,用滾水坐唔怕會太熱。如不是我把暖奶器放在屋中間,佢會一直用滾水坐。
3 成曰叫我晚上果餐食奶粉,或奶粉加人奶,佢話奶粉飽肚些。注:我是全人奶泵媽,已雪了好多冰奶,絕對夠奶。
4 由出院到佢走(兩個月),一直叫我泵,有時我想同BB堆身,佢即叫工人坐奶。
有其他事,更不可數

複式洋房

回覆 prettysilly 的帖子

呢個陪月真係好變態....

大宅

回覆 kmami 的帖子

你好 ,已pm 請查看 。
我本人支持母乳餵哺。
冰乳不能夠用熱水解凍,會破壞了人奶的營養。
初生bb每餐人奶後,不能補50ml 奶粉,太多會嘔吐。

大宅

引用:Quote:prettysilly+發表於+14-11-6+14:35+

原帖由 h0008904 於 14-11-07 發表
嘩,你個陪月同我果個唔知係咪同一個人,就算唔係,佢地一定係好朋友。剛送走了我果個,簡直俾錢買難受。初 ...
1,2,3中曬!!
全滾水坐人奶,明明有䁔奶器!!依家諗番都想喊!

首頁

尾頁

跳至