懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我今年33歲,第一胎。

果日踏正39週,日頭還去行百貨公司。傍晚仍然風平浪靜,仲嚟BK度呻點解小B未肯出嚟。

C6要OT,我遲煮飯,八點半煮煮下餸,下身突然有野向下跌,跟住feel到一股暖水流左出嚟。去廁所睇系半透明黏液。即刻沖涼換衫,執拾埋梳洗用品入走佬袋。

九點開始有規律地宮縮,大概三分鐘一次,不過唔痛。C6翻到屋企,即刻陪我搭的士去醫院。系的士度宮縮開始頻密,陣痛加劇,不過都可以忍受。

九點半去到醫院產房,姑娘問資料問左十幾分鐘。中途見我忍痛忍得辛苦,叫我入房檢查開左幾多度。一睇發現已經見紅,即刻比我換產袍。搞埋D野大概十點入手術室。

大痛系十點開始,十點五十分生左。

陣痛我反而接受到,因為以前成日經痛,最痛時入過醫院打止痛針。對我嚟講最辛苦嘅系BB進入產道要借力屙出來果種急屎嘅感覺。果晚仲未來得切食晚餐,勁肚餓,唔太夠力,如果食飽飽可能唔使剪陰。不過BB已經好錫媽媽了,非常感恩。

柔柔寶貝  恭喜晒  發表於 14-10-25 01:39

大宅

陪月勳章

回覆:我的特快生仔記

恭喜

大宅

恭喜你呀,希望我都唔洗痛咁耐啦

男爵府

分享下我嘅陀B經驗,可能無咩科學根據,即管睇下啦!

34周產檢健康院摸到BB頭仔已向下,因中期狂食甜野,體重升得好快,醫生叫我控制下。我開始少食澱粉質、甜野,每日都出街行起碼一個鐘。
35周-37周開始腳腫,煲粉葛赤小豆扁豆湯飲。食菜同魚為主。
37周健康院話BB未入盆,於是日日行樓梯,只系向上行。系屋企坐梳化時向前傾,屁股高過膝頭果種角度。飲高鈣豆漿,全脂奶,食芝麻糊。
38周健康院摸到已入盆。但開始便秘,於是乎勁食菜心,一餐食半斤炒菜心。買一斤西洋菜,一半滾湯,一半炒嚟食,第二日即刻暢通左。過左幾日就生左

男爵府

引用:恭喜

原帖由 PPChi 於 14-10-24 發表
恭喜
多謝

男爵府

引用:恭喜你呀,希望我都唔洗痛咁耐啦

原帖由 Mrslamc9 於 14-10-24 發表
恭喜你呀,希望我都唔洗痛咁耐啦
多謝!你都一定得架!痛果陣大啖吸氣 但要慢慢呼氣。還有就係記住食飽

公爵府

引用:我今年33歲,第一胎。果日踏正39週,日頭還

原帖由 lflxl 於 14-10-24 發表
我今年33歲,第一胎。

果日踏正39週,日頭還去行百貨公司。傍晚仍然風平浪靜,仲嚟BK度呻點解小B未肯出嚟 ...
好叻啊你!恭喜曬…

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-10-24 發表我今

原帖由 六月之星 於 14-10-24 發表
好叻啊你!恭喜曬…
多謝!全靠BB乖乖,同埋醫護人員都非常好人,不斷鼓勵我。

子爵府

恭喜你
咁快同咁順利真係好幸運
邊間醫院?

別墅

回覆 lflxl 的帖子

Congratulations!Thanks for the tips!
希望我生時都順順利利!

伯爵府

第一胎黎講,簡直超勁~~~~~~

大宅

恭喜呀!thsnks your information

複式洋房

恭喜!!你太幸運了!我30號就預產期!真係希望自己可以好似你咁!!haha

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

別墅

恭喜!!!

男爵府

引用:恭喜你咁快同咁順利真係好幸運邊間醫院

原帖由 黑色誘惑 於 14-10-24 發表
恭喜你
咁快同咁順利真係好幸運
邊間醫院?
多謝!系瑪嘉烈。生時好有氣氛,不停為我打氣。

貓仔包  咁生多個啦XD  發表於 14-10-25 08:19
柔柔寶貝    發表於 14-10-25 01:38

大宅

引用:我今年33歲,第一胎。果日踏正39週,日頭還

原帖由 lflxl 於 14-10-24 發表
我今年33歲,第一胎。

果日踏正39週,日頭還去行百貨公司。傍晚仍然風平浪靜,仲嚟BK度呻點解小B未肯出嚟 ...
吓!乜陣痛同M痛一樣架!我平時M痛都係要打針、標汗、不停肚疴、每隔2分鐘痛一次、有次仲痛到暈左要入E院、我以為陣痛係N陪痛、所以吾敢順產,甘又可以接受喎

男爵府

引用:回覆 lflxl 的帖子Congratulations!Thanks

原帖由 Woodtaitai 於 14-10-24 發表
回覆 lflxl 的帖子

Congratulations!Thanks for the tips!
多謝!我初頭都超驚,殺到埋身反而好平靜,一步步跟住醫護人員指示去做。

男爵府

引用:第一胎黎講,簡直超勁~~~~~~

原帖由 M.A.C 於 14-10-24 發表
第一胎黎講,簡直超勁~~~~~~
多謝!醫生巡房時都笑我:你真系好適合生仔喔~

男爵府

引用:恭喜呀!thsnks your information

原帖由 blkaubb 於 14-10-24 發表
恭喜呀!thsnks your information
多謝!

首頁

尾頁

跳至