論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

為什麼我們請賓妹所發的糧無得扣稅 ?

我覺得十分不公平, 我們請工人付出的褔利與開公司的老闆一樣, 他們所出的糧有得扣稅, 我們出比賓妹的糧無得扣, 你地覺得是否不公平 ? 真想學人去遊行士威比政府睇呀 !

大宅

Re: 為什麼我們請賓妹所發的糧無得扣稅 ?

有得扣更係好啦,不過我哋嘅政府覺得家庭傭工唔係必須品,你可以唔請,但公司就唔同,一定要請職員,如果唔係,就唔可以運作,而且做生意係對香港經濟有效益的,所以政府一定要畀優惠啲商家,去吸引佢哋喺香港做生意,但外傭就唔同,佢哋只會吸走啲錢,講真,你哋唔請仲好,唉!政府唔徵我哋外傭稅已偷笑了.

子爵府

ballpen 講得岩, 政府根本唔想我們請太多外傭, 除了本地資金流失之外還因為她們帶來好多問題, 所以對外傭的管理一直都唔想改善做好啲!

洋房

如果有得簡我都吾想請外傭, 鬼叫要出來搵食要人睇bb咩, 請佢地番來分分鍾仲要激氣. 所以每次出糧比佢條氣都吾順. 我睇見個賓妹在家的生活, 自己都寧願做佢, 由朝食到晚, 鐘意就睇電視, 聽歌, 講電話, 散步...., 佢似主人多過我.

男爵府

我覺得最唔公平o係在去年10月實施的$400給入境處的徵費是冇得扣稅。

大宅

先比幾千蚊申請一個商業登記
公司名叫屋企
可能有得扣
但外庸唔可以從事商業活動
扣左稅就會比人拉 :-P

首頁

尾頁

跳至