嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點樣可以令BB瞓多d

我BB仔11.5個月大, 佢瞓覺的時間比我們還少. 例如晚上十點幾成十一點先瞓, 早上六點幾就醒 (不過半夜好少醒). 日頭只有兩至三次小睡, 每次只睡十至三十分鐘. 是否瞓得太少??有什麼辦法可令佢瞓多d. ]
COP

禁止訪問

Re: 點樣可以令BB瞓多d

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: 點樣可以令BB瞓多d

Hi

其實接近1 year old baby 是開始訓得少的,午睡只改為1次,同時,每天要有固定的作息時間是十分重要的,because bb 過了眼訓時段就唔會再訓la。

另外每天要有戶外or 體力活動,bb 才會訓得好。 :-P :-P

大宅

Re: 點樣可以令BB

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi ++EE,

其實午睡3~4 hrs 是太多了,最好是2 or 2.5 hrs。是1次而不是2~3次。

小孩晚上醒來幾次,打風咁是常有的,我女也是,但大d便會好,don't worry la! :-P :-P :-P

大宅

Hi, GiGiMum,

Thx for your advise !
Ah B 其實在晚上是很少醒, 但總是郁來郁去, 如果唔拍0下佢or安撫佢, 佢就會喊醒, 要等幾大先會好D呢 ? Very sleepy & tired ~ ME !!!! Woooo Woooo !!!

男爵府

我個B都係小睡2次, TOTAL 2-3個鐘, 我覺得又無問題喎. 其實BB 瞓多 D, 對發展佢腦部有幫助麻!

複式洋房

你哋就好啦!我仲慘,有冇人救我!我囡囡極度醒瞓,得 2 個幾月大瞓得 2 次,仲係夾埋得 2 個鐘,晚上到成點幾 2 點至瞓,5 點幾就醒,就算勁擦眼及有黑眼圈都唔瞓,每日都要返工,我就癲啦!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

複式洋房

有dbb頭個4至12個月係會睡少d,之後氶ok.我個女個幾月都係好少睡,有黑眼圈,而家就正常化.不必擔心.

複式洋房

我都係聽講話bb瞓多d對腦部發育會好d, 所以希望bb唔好瞓得特別少(唔需要特別多). 佢昨晚要玩到成半夜一點先肯瞓(昨日我地的起居作息好正常!), 今朝六點幾就起身. 比佢玩死!!! 抱住佢要佢瞓佢就爭札落地玩, 成屋的燈熄晒都係咁繼續玩. 我明白佢依家好奇心好大, 停唔到落o黎. 其實點樣可以令佢知道係時候瞓呢? 我都同佢講故仔, 聽音樂, 較暗d燈!!!
另外, 佢反而去親街都會瞓, 仲瞓得耐過嚮屋企!!!
各位媽咪, 有無好橋???
COP

洋房

Oh, poor DanDan,

I have the same situation as you… my bb doesn’t sleep much for the whole day ever since he was born. (He is now 2 months old) Maybe he has eczemas on his scalp and face, which cause itchiness so that he couldn’t sleep well. I have to hold him for at least an hour to make him to sleep after each meal, then I’ll try to put him down on the bed, but he will cry badly… Sometime with luck, he will sleep for an hour but not long. Some of my friends told me that when a bb gets older (like 3-4 months) they will sleep better and eat better. It’s because they have no sense of security for the first 3 months. Hope that is the case to my bb too…

Poor me…

JodieHoLok

首頁

尾頁

跳至