心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你弟婦見到面都唔叫聲你父母,你會點?

我弟婦成28歲人, 都唔知咩叫做禮貌,
佢同我細路結婚三年,初時同親我企人食飯
有時就叫下我爸媽做奶奶同老爺
(但佢叫得好細聲,我老豆成日都唔多聽到),
我哋後生d咪叫名or Hello, 但一路整整下佢見到我哋
好似好生外, 叫 hello, event 見到我父母都叫hello
(其實我一年都唔見老豆四次), 我其實好嬲,
當我父母透明, 見到人都唔叫聲.

如果係你你會點?

子爵府

Re: 如果你弟婦見到面都唔叫聲你父母,你會點?

離小小題...
所以我成日都話要對我奶奶客客氣氣. 因為我唔想人地對我呀媽唔好, 令我媽唔開心.

子爵府

畀面勳章

叫人係禮貌同家教,幾唔鍾意都要,同你細佬講後生可以唔叫,但老爺奶奶就一定要,如果當面出聲就大家無“忍”.

大宅

我細佬同佢女友都未結婚, 但係佢gf都無咩禮貌, 見到我呀媽都唔叫人既, 唔通而家d靚妹係咁既 !?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁除左佢無直接叫你父母之外,佢有打招呼嗎?佢有無對你父母唔專敬呢?如果無的話你無需要咁嬲呢!以你咁講大家好少見有可能比較生外,所以叫老爺奶奶怪怪呢?我剛結婚叫我老爺奶奶做"爸爸,媽咪"我都唔太大聲仲口快快咁講的,唔習慣叫第個人做"爸爸,媽咪"....但而家慣晒lu!!
該用戶已被刪除

大宅

好慚愧...幾年我都叫唔出口....我都好忟自己,好幼稚,,,,,
但係我有打招呼,,,,同埋我好尊敬佢地架!....我會想辦法叫出口....so sorry!...

複式洋房

凱嵐:
可以同你弟弟傾下你的不滿,
但話人地個女就唔好喇.
個老婆係你弟弟選的, 若你弟弟都覺得無問題,
你都無乜好理.
或者人地真係覺得同你的一家人好生外, 叫唔出口呢~~~

你都唔一定會對佢好熱情啦~~~
睇開d, 大家好過. 唔鬧交都好好喇.

我個叔仔唔單只無叫過我, 連正眼都唔望一下.
我覺得係佢自己的問題, 人地係大人來的了, 有自由o架.
人地冷淡, 自己都無謂熱情.

別墅

凱嵐:

我同你弟婦一樣呀!
我想你弟婦同我一樣都是比較內向的人, 我結婚初期都是跟我老公叫老爺奶奶做爸爸媽媽的, 但始終不是自己的父母, 總是覺得怪怪地, 尤其我是跟他們一起住的, 每日都會見到, 每日都要叫, 搞到我都有點壓力, 怕見到他們, 而家好多時我都是叫HELLO算數, 不是話當他們透明, 只是覺得咁樣比較CASUAL, 無咁大心理壓力, 唔知你明不明呢?

大宅

哈,你弟媳係入左門唔叫人,我叔仔女友係未入門已經叫我老爺做:“阿爸”了。
如果係我弟媳,我真係會同細佬傾下,不過佢接受佢老婆唔叫自己阿爸阿媽,我諗我都可以叫自己接受。

翡翠宮

其實,我都有你地的問題,我去我男朋友屋企,我會好大聲叫佢媽咪&爸爸做auntie&uncle,佢婆婆我就會跟佢叫番婆婆,但其他的親戚我就只係say hello就算,我唔覺得咁樣係有問題,我又唔係唔同佢地打招呼,但佢媽咪話佢d親戚話我點解唔叫人,我咪同我男朋友講我咪叫左hello囉,跟住佢媽咪次次都攏我要叫人,我都係say hello,但依然比人話我唔叫人,其實我係唔知點叫出口,又唔知叫佢地乜野好,如果我結左婚,我覺得我應該跟我老公叫,但我依架又未結婚都唔知點稱呼佢地,有時我比較細聲,因為我係好怕羞的人~
我覺得有時唔係佢無禮,可能佢都係同我一樣,我到依架都未叫過我男朋友的細佬一聲,亦一次都無打過招呼,更加一句說話都未講過,一來唔知叫佢乜野,二來佢當我透明架,望都唔會望我一眼,好似好唔鍾意我咁,我都唔知自己得罪佢乜野~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你地講開未過門,我細妹個未來老公既細佬個未來老婆仲離譜。好complicated,點講D關係呢?
我個妹+佢男朋友本來2004年10月結婚
我個妹既男朋友個細佬+佢女朋友本來2004年12月結婚
2003年12月男仔們爸爸心臟病發過左身
兩pair人婚禮要postpone,而家都未知會幾時結婚

攪野既係出殯當日我妹只著黑衫黑褲,企係主家後面(因為始終未過門),但細佬個女友著晒被麻帶孝!!仲跪係主家前排,攪咩鬼?!最老土係男仔媽咪無要求過要咁做,我去到殯儀館見佢媽咪不停要同其他親戚解釋真係慘!有樣仲攪鬼,個被麻帶孝既未來新抱既父母竟然都無到過殯儀館送未來親家最後一程?!
我真係覺得好古怪!

大宅

珀圖媽媽真係講得好對,叫人係禮貌,家教同修養...
佢唔叫係佢冇家教.如果同你細佬講過都係冇改.咁就冇為同佢講咁多次啦.亦冇為嬲.咁大過都改唔到的..叫人呢個行為係要由細培養出來的..
你不如同你細佬講叫佢記住去到佢老婆屋企要叫人. 為免人家話你屋企冇家教重好啦.

我覺得叫人呢樣嘢,真係要睇吓你自己想唔想叫..冇乜話唔知點叫或者覺得尷尬,第一次唔知點叫,咪問吓其他人係應該點叫.如果覺得個叫法係會另你尷尬的話,咁咪揾個第二個叫法law..
老實講,我e+見到其他人(尤其是係長輩),而我又冇叫到佢的話,反而覺得尷尬...
不過e+真係好多人係唔識叫人的....

翡翠宮

但say hello都係一個打招呼的方式黎架~
我未結婚所以我唔係幾想跟我男朋友叫,而我亦無問過我男朋友應該點稱呼佢地,因為我男朋友好耐之前同我好輕描淡寫咁講過跟佢叫,但我覺得未結婚又跟佢一樣叫法好似怪怪咁,我咪say hello算囉~
我又唔係唔同佢地打招呼,我男朋友個媽咪成日叫我叫人喇,我心諗叫乜野姐,又未結婚,你想我叫佢地乜野,咁想我叫人,咪叫你個仔娶左我先囉!!!
我絕對唔認為我呢個行為係無禮貌,你地覺得呢???

首頁

尾頁

跳至