論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好煩呀!!!!!!!!

最近收到入境處通知, 知道新的印印好快批出, 不過好開心又好煩, 因為依加個個(一月頭先到, 仲係向新加坡同一僱主做

別墅

Re: 好煩呀!!!!!!!!

尋晚佢又要比我話, 事緣是叫佢拖地, 跟住我沖完涼出黎就已經feel 到好多塵, 因我屋企係鋪磚, 所以每超次應該拖完地之後隻腳都feel 到乾淨, 但居然踩到我成隻腳都係塵, 兼且桶水又好乾淨, 咁我咪叫佢離睇下(佢已經唔係第一次), 點知佢居然話可能D塵係岩岩由窗口吹入離, 後來我都費事叫佢再做, 自己做番, 簡直係 “啤” 一聲.

另外晚餐個碟西芹雞 (肉?) , 真係無番咁上下牙力都食唔到, 已經千叮萬囑叫佢買雞脾肉, d 西芹要去衣, 佢竟然買雞胸, 仲連d 西芹都老到趙唔到, 結果成碟俾番佢叫佢食, 見佢都好似食到面有難色.

呀 !!!!!! 救命呀 !!!!!!!

洋房

wwtbid:
如果佢咁識駁嘴, 你更加唔應該抱住 "費事" 要佢再做既心態--- 要佢即刻再做一次比你睇 (抹得不好仲又即刻出聲), 抹完可以講---
"I wonder if the floor will be dirty immediately."
等佢知下次再偷懶、再駁嘴就要即刻重做.
"請工人係幫我地做野, 唔係比自己受氣, 如果不受教就抄"--- 黎句說話係我老公安慰我時講既, 我依家都時不時用呢句話叫自己唔好勞氣啊 :-P :-P :-P

大宅

係呀,點解唔叫佢做過,然後你企喺隔離睇住佢做呢?你咁樣對個工人,佢更係唔會做得好啦,佢會諗,使咩自己做啫,求其咁做就得啦,太太唔抵得會自己做的.

總之,你一定要企喺佢個隔離,睇住佢做嘢,要佢做到你滿意為止,你千其唔好落手做.

子爵府

醒目開學勳章

wwtbid,
如果個工人做野唔乾淨我就一定要佢做過直至做好為止!我唔會自己做番,佢唔識抹地咪要佢抹多幾次直至佢眞係識為止!死味!

子爵府

絕對同意。
佢越做得唔好,就叫佢再做,做到你滿意為止。
有你執手尾,佢點解要做咁足?

還有,佢16 Apr走前,要佢全屋大清潔一次,由你監工。還要預早一兩天做,做得唔好都有時間叫佢再做。

首頁

尾頁

跳至