產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

大肚既時候, 有無人會食燕窩呀? 如果會, 你地會自己煲or買即食呀?

如果自己煲, 你地又會點整 & 幾耐食一次呀?

別墅

Re: 大肚既時候, 有無人會食燕窩呀? 如果會, 你地會自己煲or買即食呀?

我現在17wks, 13wks開始買了一斤, 自己用電子煲"登", 每次"登"1.5hrs, 每次大約取2輛, 但係"登"之前要浸半日, 然後再簡d毛簡成個鐘。 "登"一次食一個星期, 朝朝食。

子爵府

Re: 大肚既時候, 有無人會食燕窩呀? 如果會, 你地會自己煲or買即食呀?

我成七個月醫生話阿 b 太細先開始買燕窩黎食, 我係買黎自己燉o既, 我只係買左二兩, 我叫佢分開左四包, 每包半兩, 每次就燉一包, 我至少會浸七八個鐘, 有時浸過夜, 第二日先燉, 發起黎都幾多架, 我每日都食兩平匙 (大o個隻不锈鋼匙)加奶食, 都食到大約廿幾日, 跟住食到醫生話阿 b 超重, 我食埋燉左o個 d, 依家就生無再食咯, 仲淨返一包未食, 都幾抵食丫~~

男爵府

我16w開始食燕窩,我就用四片浸二個鐘,然後放適量既水落燉盅燉四個鐘﹝燉完之後杰杰地﹞,然後每朝早食一"chi"匙,鐘意加乜食就加乜食,好似飲奶個時加呀或者就咁食。

公爵府

其實我想買即食燕窩因為lazy, 但知道自己煲一定會好d 和經濟好多, 所以都沒有買過即食燕窩! 但都有人買了即食燕窩給我! 後來自己做同等價錢的燕窩相等於即食燕窩1.5倍的份量, 所以都係自己做抵好多! 燉一次食一個星期, 朝朝晚晚食一湯匙。:-P

大宅

我都有食燕窩.....不過係o係出面食, 38蚊一兩, 因為我屋企太多人, 我燉左實比其他人食晒, 所以唯有出街食

男爵府

我初初好懶是買即食燕窩,現在就開始燉.
每星期日燉一次,每次燉3塊,每朝吃d約4日食完.
跟住到第二個星期日先會再燉.
如果要留得燉唔好放任何嘢.

大宅

四個月開始食,最初奶奶燉定四兩比我之後自己燉,一次燉二至三塊食到七個幾月.而家仲有二塊淨留番比阿女煲粥仔
燕窩我會加幾粒紅棗冰糖去燉,朝早半碗燕窩加鮮奶嚟食

大宅

畀面勳章

我係自己整,放少少水就咁燉,唔駛落糖,燉完就放係雪櫃,每朝放一table spoon 份量,加入奶飲.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大肚時都成日食燕窩架. 不過我唔係日日食, 我係隔日燉, 每次燉一盞, 燉完即刻食, 唔會留番. 我覺得燕窩係蛋白質, 留過夜始終唔係0甘好 (純粹個人意見).

我由最初有左食到生, 我個囡真係好白架. 我同囡囡去健康院, d姑娘問我老公係唔係好白, 因為囡囡好白淨 (我自己都白, 不過佢仲白過我), 所以d姑娘以為佢似我老公, 其實我老公黑過我!!

所以食燕窩真係好有用架......當然都要飲多d奶啦. :-P

別墅

我個女都好白, 不過我就每星期食一至兩次, 及飲孕婦奶粉.

伯爵府

我大肚既時候都有食燕窩,我們會自己燉。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

洋房

唔該晒你地既意見呀~
我仲想問下, 你地一般買幾$$両呀

大宅

好媽媽勳章

我有女時就開始食到生 我係買番來自己鄧ka 但我女出 都係黑黑地 不過我食吾係想個女白吾白 係想o佢身體好d so far 我女身體都吾差 touch wood

別墅

我都係聽過朋友講佢駝兩個仔女都有食燕窩, 出世到依家六七歲都好少體醫生架! 我先晒錢去買黎食咋!

子爵府

個人認為唔好買即食燕窩,因為在加工過程中或多或少是加

大宅

燕窩要自己煲,買即食唔多唔小都有啲防腐劑ma.
但要kit住食,唔好停,直至生完bb,其實日日食4匙,早晚各2匙就夠,唔使食多ga,多body吸收唔晒ga.但一定要kit住日日食,if not就無乜用.
ありがとう!!!

大宅

我初初都係買即食燕窩, 不過之後覺得唔係咁化算, 同埋聽人講自己煲會好d, 所以就買番0黎自己整, 我之前睇過書介紹, 話唔需要食太多, 其實每星期食兩次就夠, 因為本身都吸收唔到咁多, 食得多盞浪費!!
[size=large]凱澄 6月24日 出世喇!!凱盈 3月17日出世喇!!

民房

我都有買燕窩食,係即食既,不過唔洗我買,係奶奶買,食左大約九個月,依家冇食啦!我每晚食大約兩匙羹加奶,都幾好呀!
我都有食過自己煲,不過我就覺得好麻煩喇!

大宅

我食即食的,再溝d鮮奶一齊飲,幾好味

首頁

尾頁

跳至