論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的好印姐九月完第三張約, 但佢已儲夠錢想回鄉一家團聚,表示不想續約。(若佢肯我就一定想續, 佢似乎仲有小小考慮續,因她好錫我仔女, 一手凑大。)

早前我問過勞工,方知若她自己不續約,即使做滿五年我不必比長期服務金,但要印姐比封不續約信給我證明。現我想問大家:

1.封信應是我draft比佢簽定佢自己寫?佢吾識英文,我吾識印文, 封信應用?文...或者大家有冇sample可給我用?(已沒有agent跟了)

2.她9月尾完約, 我應幾時要她簽此信?現在?還是等他考慮清楚洗?對她心態有影响嗎?(我想她續,但又要有個定案好去找新工人!)

3.我大仔六歲, 細女四個月, 加兩公婆都要返工,這組合現在是否很難請工人?我應預幾多時間去找新工人(海外定完約好?想請菲,她們都會很揀工做嗎?)

4.印姐是好好工人, 凑大兩個, 家務, 煮食, 人品樣樣好,六年來幫我家庭好大好多,我內心好多謝同慶幸有佢,長期服務金我本預左比佢都再續。但突然先知原來佢吾續, 我是不洗比。
我想問大家, 若是你, 會照比佢(全數長期服務金)當多謝佢,定好似我而家心態:比少啲當bonus比佢算呢?你會比幾多?(筆長期服務金雖話預左要比,已儲起了,但呢筆餞對我家庭來說亦算很大負擔的,所以又想慳番D)

請比D意見, 謝謝你們!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然預咗你又覺得喺哩6年裏面佢幫咗你唔小o既咪俾囉, 其實當初你都係本住感謝佢o既盡心而決定俾

男爵府

如果佢係做得好, 佢不續約都會比.

別墅

I think you should give her the long service payment no matter she signs the contract or not, she could just do a bad job to let you fire her, so she could get the long service payment plus 1 month notice!! Most of the helper would choose it that way, so you are lucky to have a helper with conscience!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 gwan 於 08-3-9 16:24 發表
I think you should give her the long service payment no matter she signs the contract or not, she could just do a bad job to let you fire her, so she could get the long service payment plus 1 month no ...

agree

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我的小豬,
你的bb得4個月大, 我會努力游說工人續第四張約. 因為始終搵個舊工人(仲要你話佢不嬲做得好)湊細bb我會放心d.
我會同佢講話如果佢做多2年會賺多幾多幾多錢, 話俾佢知儲多個錢總好過到時返到鄉下過多幾年才發覺d錢"猛猛緊".
至於長期服務金, 真係睇你對佢有幾好了. 不過佢話賺夠想回鄉, 可能佢已經考慮埋那畢長期服務金. 如果你唔俾佢/或俾少過原本預的錢, 佢可能會大失預算.

大宅

我都係咁話, 4個月大bb如果搵另一個唔好既工人去照顧, 你都會幾擔心架, 如果係我, 我會請佢再考慮做多一個合約, 而且長期服務金會比足, 如果真係做多個合約先走, 到時我會考慮另外再比大利是佢(不過唔會講明), 因為請左唔好既工人, 要你成日換人, 所洗既錢仲多過長期服務金.
原文章由 amypekkle 於 08-3-11 09:50 發表
我的小豬,
你的bb得4個月大, 我會努力游說工人續第四張約. 因為始終搵個舊工人(仲要你話佢不嬲做得好)湊細bb我會放心d.
我會同佢講話如果佢做多2年會賺多幾多幾多錢, 話俾佢知儲多個錢總好過到時返到鄉下過多幾年才 ...

首頁

尾頁

跳至