母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

有冇其他媽咪同bb有我這種情況,請賜教!

我雖然唔係全母乳媽咪, 但盡量在每次餵奶(粉)前都會埋身餵一次,視乎bb想食幾耐.個問題係bb好似淨係識食某一邊(没有乳頭混淆),另外一邊就每次都好似同佢打仗咁,唔肯食,狂扭計狂喊,真係冇符.. bb咁食法,唔想搞到大細邊,有咩方法可改善兼可train 到bb 兩邊都食到呢?仲想train 到佢食全人奶添!

洋房

Re: 有冇其他媽咪同bb有我這種情況,請賜教!

我個 b 今年兩歲了 (12/03/02出世), 他初時(仲係醫院時)都係只吃右面, 每次一比左面時都會大叫大哭, 好似打仗咁.
後來護士小姐來教我...
1) 因右手抱 BB 一定好過左手, 故用左手時盡量唔好咁 "硬"
2) 用手把少許乳汁按出, 後讓 bb 捕食
3) 最後是一邊吃, 一邊泵....咁你的憂慮可以消除了, 同時你可以儲起 d 糧餉

公爵府

我就啱啱相反,佢肯食左邊,唔肯食右邊, 方法1&2我都試過,情況都係咁,至於方法3,就有d難度,點泵呀?只用手定係用泵奶器呢?

複式洋房

我囡囡昨晚啱啱有你的情況,本來吃了左邊 10 分鐘,但突然醒起有野做要行開 10 分鐘,之後我就再餵就唔肯食,又喊又叫又打仗,勁 'un' 佢食就唔肯,我老公試吓抱住佢係飯廰行左一陣 (當然係大喊大叫),煞後再 'un' 佢食,又一路拍佢 patpat 安撫佢,ok 咗!你可以試試。

DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

Michelmcy

我阿囡都係一樣, 連醫院黃仔診所嘅母乳專科護士跟左我幾日, 用盡方法都攪佢唔掂, 所以未滿月都係左邊食, 右邊泵 (不是同時進行, 但我知有d媽咪可以!).. 現在都是泵俾佢食多(半夜一次上身食!), 因為遲d都要返工...最近再俾右邊佢試, 佢雖然好肚餓, 但仍然狂喊, 唔肯食 :-(
我有兩個小寶貝!

大宅

Michelmcy:
我兒子初期也是不喜歡吃右邊,但主要是抱得不順手,在抱得好以後,他兩邊都吃。
假如你右邊乳頭並無異常,我估計還是抱得舒服不舒服的問題,可試試不用手抱而把寶寶放在枕頭上餵奶,又或是躺餵看看寶寶反應如何。
其實即使單餵一邊,也可以全母乳,想想那些生孖胎的媽咪,不是一邊餵飽一個嗎?給自己多一點信心是非常重要的。

公爵府

譚媽媽,
我多數會把寶寶放在枕頭上餵奶,今晚情況依然,真係唔知點算!不過我會繼續嘗試.

禁止訪問

複式洋房

i have the same problem too! At first, he likes to eat the left side, and not the right one as the shape of the right one is diff; once he got used to the right one, occatinally he will cry when drinking left one; i have tried many method, but still don't know the reason. of course, not every time he will cry.

Now i used to feed him in the left side using the baseball method. and it works!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊