嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

半個月b仔好中意喺下就1點開始呢段時間扭計到5點,每次沖3安奶比佢飲都飲好耐要成個鐘先喂完,佢又一路飲一路訓,到佢飲完奶已經2點到,明明佢好眼訓佢又唔訓,眼仔碌碌望下望下之後就大喊,片又換左,跟住見佢將隻手放入個度又口'ma ma'我又沖多1安比佢,佢又飲左好耐,飲完放佢落床度唔夠5分鐘又喊,隔一陣佢又係咁塞隻手入口,我又覺得佢肚餓又沖多1安(佢又飲得曬,但飲好耐)每隔個零鐘我不斷做緊重複既野,佢到零晨1點至4點又係咁,我可以點?

珍珠宮

你有無包住距..
滿月前應該要包實距.
要有安全感.

距喊未必係扭奶食,
如果扭奶食正常會食得好快.
一餐食咁耐, 係米奶樽或奶咀唔岩?

你千期唔好再沖奶,咁樣睇, 阿B已食5安奶。
正常未滿月BB 都係食3安..好易食制距..

洋房

回覆 BIGPAT 的帖子

我包實佢,我62又蚊走佢話佢熱,我做咩佢都好似唔中意咁既,我好難做b仔宜家仲打埋哈次同好多鼻涕,佢喊緊我有時抱下佢6299叫我唔好抱咁多,佢宜家喊我99走去抱住佢成個鐘都唔放手,勁唔開心囉!

伯爵府

唔好抱慣,我仔比6299抱足4個月,勁扭抱!

我的起心肝自己岀錢先暫後奏搬走,再慢慢教返個仔。

大宅

我個女又係半個月大,有一次由中午5點扭到夜晚11點,又係食飽換曬片都喊,唔知佢想點,個心好煩

別墅

回覆 lovearron 的帖子

不停哭,明明是有些唔妥,但又找不到原因,真的令人很大壓力。我都在努力解決中,一齊加油。

一般的檢查是:
1. 餓了 (請檢查奶咀能否正常出水,難飲就會唔飲但一陣又哭要飲)
2. 換片(片片穿得不正確,唔舒服?)
3. 太冷或太熱(主要檢查後頸)
4. 想抱(終極抱法是打直抱住行來行去,輕輕拍下,再加些"SHE SHE"聲)
5. 比蚊叮?
6. 肚仔痛-檢查下有無肚仔涼,有人話可用橄欖油在手上擦熱再按摩肚仔
7. 肚仔脹,有氣-這個是用橄欖油在手上擦熱再按摩肚仔至放屁
8. 掃風唔成功,要有大"ER",或掃夠十五分鐘
9. 之前比陌生人又玩又抱?受到強光或噪音(電視)影響,hyper中?
10. 衣服穿得不舒服,衣質不好?
11. 不明原因 (咩百日哭?神經發展中?聽講話唯有用愛心去呵護住等三個月大就無事)
12. 請問各位還有無其他檢查可補充?

至於BB應否抱住,正反都各有學說和道理。以前一定是話日日抱,就是驚BB之後唔抱唔掂。
但現在又流行話BB剛出世面對世界,有太多改變,不停適應中,應該抱住BB比力量佢,讓BB有安全感,那BB將來的人格/性格發展會健康些,正面些。聽說話可三四個月大時再改返不要抱咁多。不過這都是個個BB也不一樣,可能真的變左超纏身。我自己就應為頭一兩個月,BB需要時就抱,不用抱時就放BB在床上,和BB互動下,唱下歌仔,一樣比到安全感BB。那BB知道不抱也不用怕。

BB能健康誕生已是一件很感恩的事,雖然照顧起上來會問題百出,但請放鬆些,讓我們努力一起成長吧!

洋房

宜家我每3個鐘左右喂3安多啲,但飲完之後都係'口ma ma',係咪正常?

別墅

回覆 lovearron 的帖子

我會確定BB已"ER"左先,如BB想再吃,那再給BB吃多些,下次比夠4安,看BB是否已要飲多些。
若不是想吃,那只要BB不哭,我就由BB自己玩了。

別墅

回覆:初生b成日扭計,唔知佢想點?

呀b係扭眼訓多d,我女依家兩個月大,之前都係咁,飲極都要。其實呀b係想有野係口啜。用奶咀後改善了,
俾我會繼續抱,因為大d識行識走想抱都難

首頁

尾頁

跳至