嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

雪印思敏兒2號

BB食開人奶+雪印思敏兒1號, 6個月後轉食雪印思敏兒2號好唔好?

男爵府

減齡達人勳章

Re: 雪印思敏兒2號

Health Centre suggests to change at 9 mth because baby can't digest high protein so early.

大宅

babysing:

我個女出世時都係食人奶+思敏兒一號(因為佢出世時醫院姑娘俾佢食過),到佢七至八個月時我先幫佢轉思敏兒二號(因為我買多咗一號o既存貨,等佢食埋先轉),直至依家佢下個月就一歲喇!我覺得呢隻奶粉幾好,我個女由細到大每天都有大便,大便又唔硬,腸胃唔錯,除非o個排佢唔舒服食咗西藥,D大大就會有少少硬.

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

別墅

Thank you, tuenyima!

子爵府

我個女都係10個月先轉食思敏兒2,係雪印的職員教的。同時亦唔需要1歲就轉思敏傑,可以歲半至兩歲先轉都可以。

男爵府

太早轉2號好多時便秘, 但隻奶粉未必有問題, 9-10個月食又無問題, 因為蛋白質稍難消化.

別墅

babysing,

我同你都係一樣咁比bb食,但我會至少等bb九個月後才轉2號,因為現時bb要開始試食其它食物,如同一時間幫佢轉埋2號仔,怕bb唔習慣.
[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

首頁

尾頁

跳至