家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們每月供數多少元, 覺得吃力嗎 ?

我供一萬, 有2個細路, 都很吃力 ! 時常發夢供完樓, 你們呢 !

別墅

Re: 你們每月供數多少元, 覺得吃力嗎 ?

對不起 ! 應是供樓 !

民房

我的家庭收入大約50000, 但每月供11000, 有一個bb+一個工人, 要每月比娘家家用, 加上丈夫收入unstable. 有時每月少10000元. 總收入好以好好, 但每月總是冇得剩. 所以我們賣了樓, 儲一年錢再買樓. 不過点知意外又有咗,要重計劃

大宅

家庭收入大約5萬幾;每月供樓約4千幾,另外娘家家用;現沒有bb

民房

Keep up the efforts. When I married, we bought a flat, but then my husband was unemployed. We had a simple life and try to cut unnecessary expenses. There would be a time that the mortgage is over. Don't worry. Try to save a little each month. There would be an end of the mortgage. The interest rate is now much lower than some 10 years ago. Try to look out for other banks' rates and also you can regularly ask your bank to see if the interest rate could be lowered.

別墅

SKW,

情況和妳一樣, 供款1萬, 有2個讀幼稚園的小朋友, 日日發夢中奬供完層樓.
Angela

男爵府

我們收入3萬幾供樓8千有一個bb讀幼稚園,一個工人,每個月冇剩,現在我有病是"發錢寒"仲是急性.我老公話冇得醫除非仲六合彩. :-(

別墅

每月供約2萬,仲有7年,老公話千祈唔好希望咁快供完,因為到時就4張幾野了,好茅盾! 有一個BB及雙方父母要養,老公仲有一個細佬在美國讀書要供!!!!
我都想中六合彩,一星期想2-3次.都患有急性發$寒....

別墅

差不多每個供緊樓
Angela

男爵府

hi anqi,

你就好仲有7年,我仲有十幾年,不過我唔怕,因為相的士話我老了材有運行,不過當然,供完層樓仲無運行! :-x :-x

大宅

前兩年買

別墅

我的家庭收入大約HK$30000, 供樓支出不多約$6000, 有兩個小孩加一個工人平均月月須HK$4000,小孩學費+補習費+音樂班費HK$7200 , 加上日常開支,每月所餘無幾。

大宅

好媽媽勳章

家庭收入得$38000, 月供$18000, 仲要俾兩邊父母, 6月bb出 . 似乎最窮都係我啦 :-(
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

大宅

畀面勳章

KMY:

我同你家庭收入差不多, 仲少d, 月供9000, 一個bb同工人, 要比$奶奶 (其實佢地仲富有), 最慘係我有個lan睹父親, 欠人$x00,000債務, 累到哥哥都唔掂, 我要幫手揹落去...好悲哀 :(

大宅

我每個月有30000,
老公有8000,
我要供樓8500、養下車,
而家慳慳地都係淨好少錢,
遲d要養多個b同工人,
簡直係雪上加霜!
如果d樓再升,
我都會賣左佢減下負擔先!

大宅

I feel so poor as u guys too.
I m unemployed n have a 3 months old baby n my husband earn $30000 per month.
Here r the fixed expenses:
$3670 Maid
$4000 Utilities
$3000 Grocery
$5000 Insurance (both of us)
$5000 My Own expenses
$8000 His personal expenses

No money left at all every month

複式洋房

我同老公每個月只有 $16000,
供樓 $6300、比人照顧bb $3200遲o的食飯加多二, 三佰, 全家保險 $1700, 水費, 煤氣,電費合共約 $1300, 每月其他什費約 $1200, bb每月奶粉, 尿片約 $1600, 咭數3萬幾, 每月只係還最低還款 $1000, 3個月一次差响 $1200 , 3個月一次電話費 $400, 我同老公還要搭車食飯. 每月都係負錢. 每日都希望仲六合彩.
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

大宅

你們都是供樓的問題, 被樓拖死
唔買甘大間屋, 甘未唔會供得甘辛苦羅

大宅

2019勳章

好難的!你話買兩房二廳,當你有了BB之後又唔夠住,到時又會諗買過一間大的屋。若你現在買三房二廳,又供得非常吃力?所以我都係覺得租住樓先,儲多啲首期才去諗買樓。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ivychiu

妳每個月只還信用咭既最低還款 $1000, 非常唔化算, D利息好高, 大約30%; 不如妳試下申請銀行既循環貸款 or 低息分期貸款, 呢D利息低好多架, 我最近申請左DBS既循環貸款, 借左5萬, 利息係 P-2%

首頁

尾頁

跳至