心聲留言

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

Re: 廿幾年前嘅日劇

有套有個好蠢樣男主角, 好似做廚佬架, 次次收尾都走去個山對著個夕陽大叫 "努力, 奮鬥" 仲做埋d變超人手世.. 係叫乜名呢??

Not a chef, but a baker.

大宅

感你記唔記得套戲叫乜名呀?
Msma

複式洋房

您好! 大家好!

--首先, 很高興發現這裡有人談20年前的日劇. 盡管已事隔1年, 但是我還是想嘗試接一接, 否則我會 "死唔眼閉". :-(

--其實我都想知道你說的這套 "廚房佬" 日劇當時的香港譯名, 因為我無論怎樣也找不到. 在我自己的記憶中, 此劇是在70年代初, 麗的電視播的. 那個 "廚佬" 應該不是 "baker", 而是弄湯麵的. 他說過要做 "湯麵大王" 嘛.

--我手頭上有1套台灣版DVD, 是收集了很多 "特撮"(如幪面超人那些) 的片頭和片尾. 當中也有幾套30年前的 "非特撮" 日劇. 如這套 "廚佬劇". 男主角叫 "金子吉延", 角色名叫 "田力大作". 劇的原名叫 [どっこい!大作](Dokkoi! 大作), 意思大概是 "哎唷大作" 或 "哼嗨大作" 罷?!

--看了光碟後, 我才知道這個廚佬在片頭大喊的 "努力! 奮鬥!", 在原版中其實是喊 "dok-ko-i, dokkoi,.."(即原劇名的那個 "Dokkoi[どっこい]..."). 這個字是個感嘆詞, 是 "用力搬重物時的吆喝聲", 沒什麼實質意思.

--那麼, 大家知道這套劇當時的香港譯名嗎? 請告訴, 謝謝! :-(

大宅

日劇我就好少睇,不過好多齣三十幾年前在麗的播映的外國劇集就記憶尤新:
天羅地網
妙手仁心
百戰雄師
脂粉雙雄
職業特工隊
歡喜冤家
蓬車征西
重有大頭仔,全是六十年代的經典,你地唔識哩!

複式洋房

Hello, HH君,

--您好! 60年代嘛, 我還在咬奶咀, 不怎麼記得了. 不過, {妙手仁心}, {百戰雄師}, {職業特工隊} 和 {歡喜冤家} 就總有點兒模糊印象. 這套 {歡喜冤家} 是否就是有 "法蘭西"(有鬍子的), "標叔叔", "豬仔" 和 "小保" 的那套呢?

--後一些我依稀記得的還有 {無敵鐵探長}(*"艾朗西"), {神犬拉西}(*牧羊狗), {魯賓信}, {時光隧道}, {功夫}(*"今季長"), {聯邦密探}. 再後一些的有 {青蜂俠}, {無敵金剛}, {神探俏嬌蛙}, {猿人襲地球}. ... 還有1套, 片頭是3位主角拼命跑的, 他們由1個黑人男人, 1個白人男人和1個白人女人組成的, 劇名是否叫 {罪惡黑(剋?)星} 呢?

--60年代末我還在咬奶咀時看的, 還有印象的日劇也不少. 如 {青春火花}, {柔道龍虎榜}, {太空小英傑}, {青年幹探}, {佳偶天成} 及其續篇 {二人世界}, 等等.

--後一些的有: {豆冦年華}, {女校男生}, {小狐仙}, {龍虎群英}, {紅粉健兒}, {綠水英雌}, {網球雙鳳}, {白衣天使}, {小旋風紋次郎}, {斬虎屠龍劍}, 等等.

有一些我忘記了劇名的有:
1) 男主角在劇裡被 "古惑仔" 稱為 "過氣警探", 演員好像是 "高城丈二", 在 {柔道龍虎榜} 裡好像是演姿三四郎的敵人的那位.
2) 男主角在劇裡綽號 "拼命四郎" 的.
3) 在麗的電視播放, 男主角是 石立鐵男, 在劇裡是個公司職員, 租房住的, 有個大約8歲的小女孩 (杉田Kaoru<杉田香?>) 時常照顧他. 此劇的日文原名的意思是 "別叫我爸爸". 這個 石立鐵男 演的另1套叫 {吾妻18歲}(女主角是 岡崎友紀) 的劇也有在香港播過.
4) 男主角好像又是 石立鐵男, 在麗的電視播的, 是古裝喜歡. 講他帶著1支軍隊去打仗, 在大結局那集講他終於當了1座城的城主.

--如果大家知道以上4套劇當時的香港譯名和其他資料, 請告訴. 謝謝!!!

複式洋房

Hi, HH君,

--Sorry! 我剛記起, 有 "標叔叔", "法蘭西" 等人的那套其實叫 {合家歡}, 在TVB播的. 那麼我記不起你說的那套 {歡喜冤家} 了.

大宅

我係60年代出世的,我有印象的日劇如下 :

1) 柔道龍虎榜 : 竹協無我簡直handsome到不得了
2) 二人世界 : 男主角又係竹協無我, 簡直迷死我
3) 前程錦繡 : 有個傻佬, 我唔記得佢叫mud名, 不過好搞笑
4) 青年幹探 : 個男主角好鐘意講 :阿媽我得左嘞, 定係:阿媽我返左黎, 依家都唔太記得, 唔知你地記唔記得, 請話我知.
5) 荳蔻年華 : 個女主角好似叫做神原陏惠
6) 校園小冤家 : 女主角都係神原陏惠
7) 紅粉健兒: 女主角係新滕恵美
8) 綠水英雌 : 最記得個飛魚轉身
9) 聯鳳和鳴 : 都又係竹協無我做男主角
10) 義犬報恩 : 好touching
11) 飄零燕 : 首主題曲好聽, 係由蔡麗貞唱
12) 星仔走天涯
13) 一休和尚
14) 忍者
15) Q太朗
16) 小甜甜

~暫時係咁多, 有些不記得劇名~ :-P

複式洋房

Hello, Busy君,

--謝謝你又撩起我的 "引". {飄零燕} 主題曲: "...迷途迷途孤燕, 未得歸家這小孤燕, 夜晚嚇怕..." 是這樣嗎?

--{前程錦繡}[=俺たちの旅 / 我們的旅程](1976) 的3名男主角是: 中村雅俊(津村浩介), 田中健(xx隆夫/吾中用), 津坂Masaaki(熊澤伸六/咪摩六).
見圖: http://www.geocities.co.jp/Hollywood-Theater/8207/oretatinotabi.htm (片頭)

--{青年幹探} [=刑事くん / 雜差哥哥?](70s前半) 的男主角是 櫻木健一(三神鐵男) , 幾乎集集都被阿頭罵 "蠢材!" 的. 每集片頭在還沒出歌時, 總是播鐵男跑回家喊: "阿媽, 我得左啦!(受聘)". 到後一些的確更改過, 但我忘記了是 "阿媽, 我返黎啦!" 還是 "阿媽, 我放工啦!".
看圖: http://www.geocities.jp/kindanhm/keijikun.html

--{紅粉健兒} [=美しきチャレンジャー / 美麗的Challenger](70s前半)
看圖: http://www001.upp.so-net.ne.jp/kindan-hm/utukusiki.html

--{綠水英雌} [=金メダルへのターン / 向著金medal的turn("往金牌的轉身"?! 該死! 真的很難譯!)](70s前半)
看圖: http://www001.upp.so-net.ne.jp/kindan-hm/kinmedaru.html

--榊原郁恵 主演而在香港播過的劇我記得的有2套, 忘了劇名. 但都不是 {荳蔻..} 和 {校園..}.

--{豆寇年華}[=小さな恋のものがたり / 小的戀愛的故事](70s前半) 男女主角是: [已故]沖雅也(沙利) 和 岡崎友紀(xx千惠子/青青).
看圖: (第8集)http://www.geocities.jp/yuki_xdsl/drama/chiikoi/chiikoi08.htm
看圖: (第13集大結局) 他們要分隔2地. 千惠子準備要去四國 http://www.geocities.jp/yuki_xdsl/drama/chiikoi/chiikoi13.htm

--{校園小冤家} [=ボクは女学生 / 我是女學生]. 男主角是 北公次(角色:<港譯>青水二郎), 女主角演員名不確定(角色:<港譯>行李小西). 這套劇我能找到的資料很少, 也沒有圖. 不過, 我絕對記得女主角不是榊原. 此劇是70年代前半的作品, 但在香港播放是在70年代後半. "北公次" 是4人組合 "The Four Leaves(4葉合唱團)" 的主要成員. 解band(1979?)前曾經來香港在當時的利舞台開過concert.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Busy 寫道:
我係60年代出世的,我有印象的日劇如下 :

1) 柔道龍虎榜 : 竹協無我簡直handsome到不得了
2) 二人世界 : 男主角又係竹協無我, 簡直迷死我
3) 前程錦繡 : 有個傻佬, 我唔記得佢叫mud名, 不過好搞笑
4) 青年幹探 : 個男主角好鐘意講 :阿媽我得左嘞, 定係:阿媽我返左黎, 依家都唔太記得, 唔知你地記唔記得, 請話我知.
5) 荳蔻年華 : 個女主角好似叫做神原陏惠
6) 校園小冤家 : 女主角都係神原陏惠
7) 紅粉健兒: 女主角係新滕恵美
8) 綠水英雌 : 最記得個飛魚轉身
9) 聯鳳和鳴 : 都又係竹協無我做男主角
10) 義犬報恩 : 好touching
11) 飄零燕 : 首主題曲好聽, 係由蔡麗貞唱
12) 星仔走天涯
13) 一休和尚
14) 忍者
15) Q太朗
16) 小甜甜

~暫時係咁多, 有些不記得劇名~ :-P

哇, 係好勁呀, 仲記得咁多, 我個時好細, 最like校園小冤家同埋小甜甜。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

"歡喜冤家"是一齣英國片集,講述男主角史達靈娶了個女巫孫曼霞,但他要老婆做個凡人,不准她用法術,加埋個麻煩外母,時常發生很多趣事。唔知有冇人記得呢?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

有冇人記得有一套係中山美穗,一人扮兩個角飾,
係咪就叫"孖生姊妹"?

男爵府

HH

係呀, 女主角郁下個nose就可以用法術, 佢地重有個bb. 好好笑.

你地重記唔記得有套日本卡通片"仙女下凡", 2個女主角落到凡間比賽, 一個用心型鍊, 一個用菱型鍊施法術.

大宅

好似叫"脂虎雙雄"先

子爵府

有赤的衝擊vcd咩? 邊到有呀?我凈係買到赤的疑惑炸! 知道話我知la,我好鍾意山口百惠架!
柏霖媽媽(Irene) 寫道:

Msma,

暫時只見過"赤的疑惑"同"赤的沖擊"有VCD炸~!

複式洋房

[quote]
m1m1sam 寫道:
好似叫"脂虎雙雄"先

複式洋房

Tammie 寫道:
...你地重記唔記得有套日本卡通片"仙女下凡", 2個女主角落到凡間比賽, 一個用心型鍊, 一個用菱型鍊施法術.

你好! {仙女下凡} [=魔女っ子メグちゃん] 當年在麗的電視播放. 女主角叫 "美其", 另1方所謂反派的女主角是穿藍色套裝的, 忘記了叫什麼名字.
看圖: http://www.toei-anim.co.jp/lineup/tv/megu/

子爵府

呢兩套日劇經典咯!我細個睇呢兩套日劇已經覺得好好睇!仲有套日劇都幾正,我唔記得個劇名,不過係講女排,有無人記得/睇過???
WongMing 寫道:
有赤的衝擊vcd咩? 邊到有呀?我凈係買到赤的疑惑炸! 知道話我知la,我好鍾意山口百惠架! [quote]
柏霖媽媽(Irene) 寫道:

Msma,

暫時只見過"赤的疑惑"同"赤的沖擊"有VCD炸~!
[/quote]

複式洋房

mclam 寫道:
哇, 係好勁呀, 仲記得咁多, 我個時好細, 最like校園小冤家同埋小甜甜。

你好! {校園小冤家} 當年是TVB在接近黃昏的下午時段播放的. 演男主角 "青水二郎" 的演員叫 "北公次". 可是 演女主角 "行李小西" 的叫什麼名字呢? 很想知道. 你記得嗎?

*下圖是當年的 "Four Leaves"(4葉合唱團). 左下角那位就是北公次.

大宅

babel-2 寫道:
Hello, Busy君,

--謝謝你又撩起我的 "引". {飄零燕} 主題曲: "...迷途迷途孤燕, 未得歸家這小孤燕, 夜晚嚇怕..." 是這樣嗎?

--{前程錦繡}[=俺たちの旅 / 我們的旅程](1976) 的3名男主角是: 中村雅俊(津村浩介), 田中健(xx隆夫/吾中用), 津坂Masaaki(熊澤伸六/咪摩六).
見圖: http://www.geocities.co.jp/Hollywood-Theater/8207/oretatinotabi.htm (片頭)

--{青年幹探} [=刑事くん / 雜差哥哥?](70s前半) 的男主角是 櫻木健一(三神鐵男) , 幾乎集集都被阿頭罵 "蠢材!" 的. 每集片頭在還沒出歌時, 總是播鐵男跑回家喊: "阿媽, 我得左啦!(受聘)". 到後一些的確更改過, 但我忘記了是 "阿媽, 我返黎啦!" 還是 "阿媽, 我放工啦!".
看圖: http://www.geocities.jp/kindanhm/keijikun.html

--{紅粉健兒} [=美しきチャレンジャー / 美麗的Challenger](70s前半)
看圖: http://www001.upp.so-net.ne.jp/kindan-hm/utukusiki.html

--{綠水英雌} [=金メダルへのターン / 向著金medal的turn("往金牌的轉身"?! 該死! 真的很難譯!)](70s前半)
看圖: http://www001.upp.so-net.ne.jp/kindan-hm/kinmedaru.html

--榊原郁恵 主演而在香港播過的劇我記得的有2套, 忘了劇名. 但都不是 {荳蔻..} 和 {校園..}.

--{豆寇年華}[=小さな恋のものがたり / 小的戀愛的故事](70s前半) 男女主角是: [已故]沖雅也(沙利) 和 岡崎友紀(xx千惠子/青青).
看圖: (第8集)http://www.geocities.jp/yuki_xdsl/drama/chiikoi/chiikoi08.htm
看圖: (第13集大結局) 他們要分隔2地. 千惠子準備要去四國 http://www.geocities.jp/yuki_xdsl/drama/chiikoi/chiikoi13.htm

--{校園小冤家} [=ボクは女学生 / 我是女學生]. 男主角是 北公次(角色:<港譯>青水二郎), 女主角演員名不確定(角色:<港譯>行李小西). 這套劇我能找到的資料很少, 也沒有圖. 不過, 我絕對記得女主角不是榊原. 此劇是70年代前半的作品, 但在香港播放是在70年代後半. "北公次" 是4人組合 "The Four Leaves(4葉合唱團)" 的主要成員. 解band(1979?)前曾經來香港在當時的利舞台開過concert.

Hello babel-2,

嘩,你好勁呀, 記得咁多日劇, 多謝你給我的資料, 至於你說神原陏惠不是校園小冤家和荳蔻年華的女主角, 這個我也是估估下的, 因那時我只是個初中生, 但我記得神原陏惠是一個肥妹仔, 佢唔係pretty但好cute, 我記得校園小冤家個女主角好似係個肥妹喎,這套劇那時我追到索氣架, 覺得好鬼好笑和勁好睇, 事隔咁耐,真有可能記錯左都唔定. 因為我而家都將近4張囉, hehe.....
~至於飄零燕主題曲你唱得好呀, 等小女子我接捧唱下去吧 :
迷途迷途孤燕, 未得歸家這小孤燕, 夜晚嚇怕小燕, 小燕...惶恐的小燕, 乳燕, 乳燕, 望著天天邊, 誰同情這小孤燕, 徬徨乳燕, 迷途燕孤單小孤燕, yo..the..la..he..la..he..hoo..yo..the..la...he...小孤燕~
ha...依家蔡麗貞係邊度呢, 有無人知?..

大宅

mclam 寫道:
[quote]

hello mclam,

你都好勁啦, 咁細個都記得咁多, 不過我o個時都好細個, 我係65年出世的, 我又係好鐘意校園小冤家同埋小甜甜, 好開心可以係呢度搵到咁多同道中人.

:lol: :wink:

首頁
12345...11

尾頁

跳至