自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人知道呢?

男爵府

CX ..... 8K

原文章由 Washibi 於 08-3-10 21:43 發表
有沒有人知道呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

間間都唔同o架喎, 一般計法都係basic salary + flight allowance, 可以說多勞多得啦

原文章由 Washibi 於 08-3-10 21:43 發表
有沒有人知道呢?

複式洋房

如一般CX, KA都係時薪+津貼
已經沒有底薪這回事了
之前在CX平均一個月飛90-100個鐘
加埋津貼大概12K左右
旺季會多一點吧

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個情況happen o係 HKA & HKE嘅機會大d law

原文章由 babesiu 於 08-3-11 17:13 發表
但淡季可能無得飛咁多,食老底咋.

男爵府

吓,咁底人工炸

原文章由 mamatoto 於 08-3-11 16:53 發表
已經沒有底薪這回事了
加埋津貼大概12K左右
旺季會多一點吧

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係lor,我以前d friend 做空姐3至4萬一個月wor?早10年前

男爵府

now 新入行 8K only

原文章由 穎穎媽咪 於 08-3-11 21:22 發表
係lor,我以前d friend 做空姐3至4萬一個月wor?早10年前

禁止訪問

複式洋房

其實在十多年前我剛入行時, 薪金制度同現在相差好大,
搵二三萬一d都唔係問題, 以前剛開始是底薪$八千幾+海外津貼,
之前的海外津貼超正, 因為根本用唔曬,
好似留台北一晚(其實只食一餐), 就有HK$750,
而家飛台北、大陸、某些東南亞地方都要即日來回(turn around), 連津貼都無埋, 只留在機中食飛機餐, Dutyfree都無得去,
而且而家計時薪, 想搵多d就同同事掉,飛d遠d的地方。
因為制度、福利比之前差左好多, 所以才發起過幾次工潮。
而家新入行的因無之前的比較, 所以佢地都覺得OK!

原文章由 穎穎媽咪 於 08-3-11 21:22 發表

大宅

之前一直覺得空姐係一份高尚、薪金又高既職業,
但原來人工同普通文員差唔多,
而且又要返shift、又要服侍人、高空工作又辛苦、仲隨時有生命危險添!
但點解仲有咁多人想入行既?

大宅

原文章由 winwinlam 於 08-3-13 20:06 發表
但原來人工同普通文員差唔多,
而且又要返shift、又要服侍人、高空工作又辛苦、仲隨時有生命危險添!
但點解仲有咁多人想入行既? ...

可以去多0的唔到0既地方掛, 唔係太多職業可以去咁多地方掛,
見識得多, 個人真係會唔同 0的

大宅

原來空姐人工咁少架!!:;pppp: :;pppp:

伯爵府

BK Milk勳章

今時唔同往日啦

以前請好少香港人,當時英文流利好吃香,揾工易,而家航空公司發現跟本唔洗比o甘既人工都大把人嚟做,點解唔cut!

就算機師人工都cut 左好多啦

伯爵府

咁低人工,老實講若普遍有大學畢業英文/國語有咁上下都唔會揀呢份工,真係貪佢唔安定,睇面色,夠刺激咩??

唔怪得之現在空姐/少爺服務質素差左咁多,真係打份工受2分4咋.

想飛不如自己飛去第二度玩,真正嘆下享受下仲好,反正因工作飛又逗留得唔長.

原文章由 winwinlam 於 08-3-13 20:06 發表
但原來人工同普通文員差唔多
但點解仲有咁多人想入行既? ...

大宅

原文章由 moyan 於 08-3-15 23:32 發表
今時唔同往日啦

以前請好少香港人,當時英文流利好吃香,揾工易,而家航空公司發現跟本唔洗比o甘既人工都大把人嚟做,點解唔cut!

就算機師人工都cut 左好多啦 ...

其實都想八下而家機師&副機師大概幾錢人工。
我朋友剛當上副機師,想八但唔敢問佢幾錢人工。

別墅

原文章由 mamatoto 於 08-3-11 16:53 發表
已經沒有底薪這回事了
加埋津貼大概12K左右
旺季會多一點吧

KA仲有底薪咖, 咁多間佢係最高人工, 底薪+時薪+allowence
但最最最最辛苦都係KA
賺埋攞去睇跌打

首頁

尾頁

跳至